Kunnanhallitus, kokous 23.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 134 Hakemus kumulatiivisen alijäämän kattamiskauden pidentämisestä

LAIDno-2021-425

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnalle syntyi kumulatiivista alijäämää tilikaudelta 2016. Tilikauden 2020 jälkeen kumulatiivinen alijäämä on 560 754 euroa. Kuntalain mukaan alijäämän on katettava viimeistään vuoden 2021 tilinpäätöksessä.

Kuntalain väliaikaisen (voimassa 1.12.2020–31.12.2025) säännöksen (110 a §) mukaan kunnan on mahdollista hakea valtionvarainministeriöltä alijäämän kattamiskauteen pidennystä koronaepidemian aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Alijäämän kattamiskauden pidentämistä ei voi hakea, jos alijäämän kattaminen on vaikeutunut jostain muusta syystä kuin koronaepidemiasta. Pidennystä voi hakea, jos kunta ei pysty koronaepidemiasta johtuvien poikkeuksellisten ja tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi kattamaan taseeseensa kertynyttä alijäämää säädetyssä neljässä vuodessa. Valtiovarainministeriö voi myöntää hakemuksesta kaksi vuotta lisäaikaa alijäämän kattamiselle. Alijäämä on tällöin katettava säädetyn neljän vuoden sijaan kuuden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lähtien.

Jos kunnan alijäämän kattamiskausi päättyy vuonna 2021, on hakemus tehtävä vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hakemukseen on liitettävä selvitys koronaepidemiasta kunnalle tai kuntayhtymälle aiheutuneista taloudellisista vaikutuksista ja suunnitelma talouden tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää hakea kumulatiivisen alijäämän kattamiskauden pidentämistä liitteen mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää oikeuttaa talousjohtajan täydentämään hakemusta tarvittaessa.

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti hakea kumulatiivisen alijäämän kattamiskauden pidentämistä ja tehdä liitteeseen seuraavat muutokset:

Lisäys kohtaan A
Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet heinäkuuhun 2021 mennessä yli 500 000 euroa edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Osasyynä koronasta johtuvat lisäykset. Lisäksi koronapandemia aiheuttaa tulevaisuudessa hoitovelkaa, jonka kustannuksia ei tässä vaiheessa osata edes arvioida.

Lisäys kohtaan C
Ennuste vuoden 2021 tilinpäätöksen toteumasta on hyvin epävarma. Terveydenhuollon paineet koronapandemian neljännen aallon takia ovat isot. Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat kasvaneet yli 500 000 euroa. Lisäksi juuri näinä aikoina korona näyttää levinneen kouluihin ja siitä aiheutuvia kustannuksia on mahdoton arvioida.

Lisäksi todettiin, että tekstiosuudessa tulee korostaa erityisesti verotuottojen laskemista ja epävarmuutta.

Hakemus kunnanhallituksen hyväksymässä muodossa vaihdetaan liitteeksi 1.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti oikeuttaa talousjohtajan täydentämään hakemusta tarvittaessa.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen klo 18.51.
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 19.09.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi