Kunnanhallitus, kokous 23.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Liikkeen luovutus / Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä

LAIDno-2020-389

Valmistelija

  • Veli-Matti Laitinen, veli-matti.laitinen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnanvaltuusto on 15.6.2020 § 36 päättänyt siirtää sosiaali- ja perusterveydenhuollon järjestämis- ja tuotantovastuun Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän hoidettavaksi 1.1.2022 alkaen. Lisäksi valtuusto päätti edellyttää kuntalaisten lähipalveluiden turvaamista ja samalla valtuusto hyväksyi lähipalvelua yksilöivän toivomusponnen ja sen että Laihian alueen lähipalveluissa kielitaitovaatimukseksi riittää suomen kielen hallinta.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä esittää Laihian kunnalle hyväksyttäväksi liikkeen luovutuksen pääsopimuksen (Sopimus liikkeen luovutuksesta) ja siihen liittyvät Periaatteet henkilöstön siirrolle ja Periaatteet omaisuuden luovuttamiselle.

Liikkeen luovutuksen pääsopimuksessa määritellään ne periaatteet, joilla henkilöstö ja luovutettava omaisuus siirtyy kuntayhtymälle. Toimitilat eivät kuulu pääsopimuksen piiriin.

Liite henkilöstön siirrosta koskee Laihian kunnassa perusturvapalveluiden hallinnon, kotihoidon, perhetyön. sosiaalityön ja vammaispalveluiden henkilöstöä. Terveyspalveluiden henkilöstö on Vaasan kaupungin henkilöstöä. Siirtyvästä henkilöstöstä tehdään erillinen liite. Laihian kunnan osalta siirtyvä henkilöstö on tiedossa. Henkilöstö siirtyy 1.1.2022 alkaen hyvinvointialueen palvelukseen.

Liitteessä omaisuuden siirrosta määritellään myös vain ne periaatteet, joilla omaisuus siirtyy. Keskeisintä on se, että kiinteistöt ja muu kiinteä omaisuus jäävät Laihian kunnalle ja irtain omaisuus, jolla ei ole tasearvoa siirtyy hyvinvointialueelle ilman korvausta. Leasing-sopimukset siirtyvät sellaisinaan. Ajoneuvot, varastot ja immateriaalioikeudet (lähinnä IT-sovellukset) siirtyvät tase- tai kirjanpitoarvolla. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät rahastot ja lahjoitukset voidaan siirtää käyttötarkoitusperiaatteella hyvinvointialueelle. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän liikkeenluovutuksen pääsopimuksen (Sopimus liikkeen luovutuksesta) ja sen liitteet (Periaatteet henkilöstön siirrolle ja Periaatteet omaisuuden luovuttamiselle) liitteiden mukaisina.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi