Kunnanhallitus, kokous 23.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 Kiinteistötoimitusten uskottujen miesten valinta

LAIDno-2021-374

Valmistelija

  • Satu Tuurihalme, toimistosihteeri, satu.tuurihalme@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanvaltuuston tulee valita kuntaan uskotuiksi miehiksi vähintään kuusi henkilöä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. (Kiinteistönmuodostamislaki 6.1 §)

Uskotun miehen tulee olla kiinteistöasioihin perehtynyt ja paikalliset olot tunteva henkilö. Vaalikelpoisuudesta uskotun miehen toimeen on lisäksi voimassa, mitä käräjäoikeuden lautamiehistä säädetään. (Kiinteistönmuodostamislaki 6.3 §)

Lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä.

Lautamieheksi ei saa valita henkilöä, joka on alle 25-vuotias tai joka on täyttänyt 65 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö, jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai Rikosseuraamuslaitoksessa taikka joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä, rikosten esitutkintaa taikka tulli- tai poliisivalvontaa, eikä myöskään syyttäjä, asianajaja taikka muu ammatikseen asianajoa harjoittava henkilö. (Laki käräjäoikeuden lautamiehistä 2 §)

Kunnanvaltuusto valitsee lautamiehet valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi.
Jos pääkäsittely on kesken 1 momentissa säädetyn toimikauden loppuessa, lautamiehen tehtävä jatkuu, kunnes asia on käräjäoikeudessa ratkaistu.
Kunnasta valittavien lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakaumaa. (Laki käräjäoikeuden lautamiehistä 4 §)

Kunnan valtion luottamustoimeen valitsemaan henkilöön sovelletaan, mitä kunnan luottamushenkilöstä säädetään. (Kuntalaki 69.3 §)
Yleensä asianomaisessa erityislaissa säädetään ainakin henkilöiden valintaan liittyvistä seikoista.

Maanmittauslaitoksen 5.7.2021 lähettämässä kirjeessä toivotaan, että uskottuja miehiä valittaisiin tasaisesti eri puolilta kuntaa. Lisäksi pyydetään kiinnittämään huomiota mahdollisuus irrottautua varsinaisesta päivätyöstä jopa koko päivän ajaksi.

Toimikausille 2013-2016 ja 2017-2021 on Laihian kunnassa valittu kolmetoista (13) uskottua miestä. Tulevalle valtuustokaudelle puolueiden esityksissä lukumäärä on yhteensä kahdeksan (8).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto vahvistaa kiinteistötoimitusten uskottujen miesten lukumääräksi kahdeksan (8) toimikaudeksi 2021-2025.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto valitsee kahdeksan (8) kiinteistötoimitusten uskottua miestä toimikaudeksi 2021-2025.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi