Kunnanhallitus, kokous 18.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Laihian kunnan sitoutuminen Pohjanmaan maakunnan valtionavustushankkeisiin

LAIDno-2020-292

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelman yhtenä pääkohtana on ”oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi". Tähän momenttiin sisältyy sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu.

Valmistelun kaksi suurinta osaa ovat

  1. tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma sekä
  2. sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistus.

 

Uudistuksen tavoitteet ovat:

  • palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen
  • toiminnan painotuksen siirtäminen raskaista palveluista ennakoivaan ja ehkäisevään työhön
  • palvelujen laadun ja vaikuttavuuden kehittäminen
  • palvelujen monialaisuuden ja yhteentoimivuuden varmistaminen
  • kustannusten nousun hillitseminen.

 

Hallitusohjelman toteuttamista varten ovat sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö varanneet kahta suurta hankekokonaisuutta varten valtionavustusta maakuntien haettavaksi. Hankehakemusten tulee olla hallitusohjelman tavoitteiden mukaisia. Hakuaikaa pidennettiin 30.4.2020 saakka ja kuntien on ilmoitettava aikomuksestaan osallistua hankkeeseen toukokuun aikana. Hankehakemukset jätettiin hakuajan puitteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustusta voi hakea tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämiseen. Hankkeen ensisijaisena tarkoituksena on peruspalveluiden (tuotannon) toiminnallinen kehittäminen. Hanke tulee toteuttaa kuntien ja kuntayhtymien yhteistyönä ja sen tulee käsittää periaatteessa vähintään 80 % maakunnan väestöpohjasta.

Kokonaissumma on 70 milj. euroa ja se jaetaan maakuntien kesken osittain kiinteinä summina ja osittain suhteellisesti väestöpohjan mukaan. Valtion maksuosuus on 100 %. Vaasan sairaanhoitopiirin osalta voidaan hakea n. 2,65 milj. euron summaa kaudelle 2020–2022, mikä on myös Pohjanmaan Tulevaisuuden SoTe-keskus -hankkeen alustava kokonaisbudjetti.

Valtiovarainministeriön valtionavustusta voi hakea rakenneuudistuksen valmistelua varten. Hankkeen ensisijaisena tarkoituksena ovat toimenpiteet, jotka tukevat sote-uudistuksen valmistelua, erityisesti järjestämisvastuun siirtymistä (mukaan lukien tietotekniset ratkaisut). Kokonaissumma on 120 milj. euroa ja se jaetaan maakuntien kesken n. 20-prosenttisesti kiinteinä summina (25 %:n kiinteä summa, 75 % väestöpohjan mukaan) ja n. 80-prosenttisesti hakemusten mukaan kaudelle 2020–2021. Valtion maksuosuus on 80 %. Rakenneuudistus hankekokonaisuuden kokonaisbudjetti on Pohjanmaalla yhteensä n. 9.500.000 euroa, jonka kuntien omarahoitusosuus (20%) toteutetaan työpanoksen siirtona.

Oheismateriaali: Hankesuunnitelmat

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä hankesuunnitelmat tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta sitoutuu osaltaan sekä Pohjanmaan Tulevaisuuden SoTe-keskus -hankkeeseen että Pohjanmaan rakenneuudistushankkeeseen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi