Kunnanhallitus, kokous 18.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Työterveyshuollon sopimuksen optiovuosien käyttäminen

LAIDno-2017-154

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Hankintaa koskeva avoimen menettelyn tarjouspyyntö on julkaistu HILMA-järjestelmässä ja kunnan kotisivuilla.

Määräaikaan eli 15.08.2018 klo 15 mennessä saatiin tarjoukset kahdelta palvelutuottajalta: Pihlajalinna Terveys Oy tytäryhtiöineen ja Promedi Oy/Ab.

Tarjouspyynnön mukaisesti työterveyshuoltopalveluiden tulee tuottaa tuloksellisin ja kustannustehokkain menetelmin henkilöstön hyvinvointia, työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen vähentämistä tukevia laadukkaita lähipalveluita myös sähköisiä välineitä ja kanavia käyttäen. Hankinnassa noudatetaan avointa menettelyä, hankinta on hankintalain 107 §:n liitteessä E ilmoitettu erityispalvelu. Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmivaiheisesti tarjoajien kelpoisuuden ja soveltuvuuden arvioinnin, tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistamisen sekä tarjousten hintavertailun avulla valintaperusteena halvin hinta.

Hankintasopimus tehdään aikaisintaan xx päivän kuluttua tarjoajan päätöksen ja muutoksenhakuosoituksen tiedoksisaannista. Sopimus syntyy kummankin osapuolen (kunta ja tarjouskilpailun voittanut tarjoaja) allekirjoitettua sopimuksen. Sopimus on määräaikainen ajalla 01.01.2019–31.12.2020 ja sisältää tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyt ehdot ja optiovuodet. Tarjouspyynnön mukaisesti palvelutuottajaksi valitaan yksi tarjoaja ja valintaperusteena on halvin hinta.

Hankinnalla on merkittävä paikallinen ja alueellinen yritysvaikutus. Palveluiden saatavuus mahdollistaa myös kunnassa toimivien yritysten työterveyspalveluiden hankinnan, sujuvoittaa palveluita hankkivien työnantajien toimintaa ja lähipalveluina vähentää henkilöstökuluja ja työpoissaoloja.

Yhteistyötoimikunta käsitteli työterveyshuoltopalvelujen hankintaa kokouksessaan 04.09.2018.

Tarjouspyyntöasiakirjat liitteineen olivat nähtävillä kokouksessa.

Terveys- ja hyvinvointijohtaja Helena Lahtinen esitteli asiaa kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hankkii työterveyshuoltopalvelut halvimman tarjouksen tehneeltä palvelutuottajalta Pihlajalinna Terveys Oy:ltä tytäryhtiöineen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että terveys- ja hyvinvointijohtaja Helena Lahtinen saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Merkitään, että puheenjohtaja Tapio Nyysti oli esteellisenä (yhteisöjäävi/Laihian Hyvinvointi Oy:n hallituksen jäsen) poistuneena kokouksesta eikä esteellisenä ottanut osaa päätöksentekoon.

Merkitään, että 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela oli esteellisenä (yhteisöjäävi/Laihian Hyvinvointi Oy:n hallituksen varajäsen) poistuneena kokouksesta eikä esteellisenä ottanut osaa päätöksentekoon. Merkitään, että hänen tilalla kokouksessa oli varajäsen Erkki Aro.

Merkitään, että puheenjohtajana toimi 2. varapuheenjohtaja Marja Vettenranta.

Merkitään, että päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja Tapio Nyysti palasi kokoukseen ja ryhtyi johtamaan puhetta.
Merkitään, että päätöksenteon jälkeen 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela palasi kokoukseen ja varajäsen Erkki Aro poistui kokouksesta.
Merkitään, että päätöksenteon jälkeen 2. varapuheenjohtaja Marja Vettenranta palasi paikoilleen.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle,​ että kunnanvaltuusto hankkii työterveyshuoltopalvelut halvimman tarjouksen tehneeltä palvelutuottajalta Pihlajalinna Terveys Oy:ltä tytäryhtiöineen.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että valtuutettu Tapio Nyysti poistui kokouksesta esteellisenä eikä esteellisenä ottanut osaa tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Merkitään, että Nyysti palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että valtuutettu Sauli Tuomela poistui kokouksesta esteellisenä eikä esteellisenä ottanut osaa tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Merkitään, että Tuomela palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti valita valtuutettu Sakari Potin tämän pykälän toiseksi pöytäkirjantarkastajaksi kokouksesta poistuneen valtuutettu Tapio Nyystin tilalle.

Valmistelija

  • Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Sopimus työterveyshuoltopalveluiden hankinnasta on allekirjoitettu Pihlajalinna Terveys Oy:n kanssa 10.12.2018. Sopimus on voimassa kaksi (2) vuotta ajalla 1.1.2019–31.12.2020 ja se sisältää tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyt ehdot ja optiovuodet (1+1). Sopimuksen mukaan päätös optiokauden käyttöönotosta tehdään viimeistään neljä (4) kuukautta ennen varsinaisen sopimuskauden päättymistä.

Sopimuksen mukaisesti työterveyshuoltopalveluiden tulee tuottaa tuloksellisin ja kustannustehokkain menetelmin henkilöstön hyvinvointia, työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen vähentämistä tukevia laadukkaita lähipalveluita myös sähköisiä välineitä käyttäen.

Työterveyshuoltopalveuiden saatavuus on ollut tarjouspyynnnön mukaista, myös työterveyshuollon erikoislääkäripalveluita on ollut saatavilla riittävästi. Toiminnan seurantatietojen saaminen on kattavaa. Mahdollisuus sähköiseen asiointiin on erityisesti kuluneen kevään aikana ollut välttämätöntä etätyön ja koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Palvelujen kustannustaso on pysynyt hallinnassa ja on sairauspoissaolopäivillä mitattuna keskimääräistä vähäisempää: sairauspoissaoloprosentti 4,8 eli 12,4 päivää/työntekijä/vuosi (kuntatyönantajalla keskimäärin 17 päivää/tt/vuosi).

Hankinnan yritysvaikutukset
Hankinnalla on merkittävä paikallinen ja alueellinenkin yritysvaikutus. Lakisääteisten työterveyshuoltopalveluiden saatavuus lähipalveluna sekä sähköiset asiointimahdollisuudet sujuvoittavat kunnan ohella paikallisten yritysten toimintaa ja vähentävät henkilöstökuluja.

Oheismateriaali: Työterveyshuoltosopimus ja tarkennuslomake

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta käyttää option käyttö-oikeuttaan ja jatkaa sopimusta Pihlajalinna Terveys Oy:n kanssa entisin ehdoin ajalle 1.1.2021–31.12.2022.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että kokouksen puheenjohtaja 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi/Laihian Hyvinvointi Oy:n hallituksen varajäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Merkitään, että puheenjohtajana toimi 2. varapuheenjohtaja Marja Vettenranta.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00