Kunnanhallitus, kokous 18.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Laihian kunnan toimielimet

LAIDno-2020-131

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Kuntavaalit pidetään keväällä 2021. Poliittiset puolueet ryhtyvät valmistautumaan vaaleihin viimeistään kesän 2020 jälkeen, jolloin kunnan toimielinmalli ja luottamushenkilöpaikat on syytä olla tiedossa.

Poliittiset ryhmittymät ovat käsitelleet tulevan valtuustokauden toimielinmallia omissa palavereissaan. Aihetta on käsitelty yhteisesti kunnanvaltuuston iltakoulussa 27.1.2020. Näkemysten yhteensovittamista on syytä jatkaa, jotta kevään 2020 aikana saadaan luotua yhteinen näkemys tulevasta toimielinmallista. Tämä edellyttää valtuustoryhmien yhteisiä palavereita.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää edellyttää valtuustoryhmiltä yhteisen näkemyksen muodostamista kunnan tulevasta toimielinmallista siten, että toimielinmallia voidaan käsitellä kunnanhallituksen kokouksessa toukokuussa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Toimielinmallin tarkastelu pohjautuu jo pitkään kunnassa käytyyn keskusteluun organisaation tarkastelun tarpeesta. Toimielinten osalta tälle tarkastelutarpeelle antaa tukea Kuntaliiton raportti ”Johtamismallit ja toimielimet Manner-Suomen kunnissa 2017”. Sen mukaisesti kunnissa on 3,2 omaa lautakuntaa määrän vaihdellessa alle 2000 asukkaan 2,5:stä yli 100 000 asukkaan viiteen lautakuntaan. Selvityksen mukaan kuluvana valtuustokautena lautakuntien määrä väheni 25 % edelliseen valtuustokauteen verrattuna.

Kuntalain mukaisesti kunnassa on oltava valtuuston lisäksi kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta (kuntalaki § 30). Vaalilain § 13 perusteella kunnassa on oltava myös keskusvaalilautakunta. Kuntalain viidenteen lukuun pohjautuen kunnassa on nykyään oltava myös kolme vaikuttamistoimielintä eli nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto. Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa määrittelee, että kunnassa on oltava yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista.

Oman haasteensa toimielinmallipohdintaan on tuonut epäselvyys sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevasta vastuutahosta. Valmisteilla on sekä alueellinen että valtakunnallinen SoTe-uudistus ja niiden toteutuessa perusturvalautakunnalle ei ole kunnassa tarvetta. Tämän hetkisen käsityksen mukaan kuntien täytyy tehdä päätökset alueellisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen osalta 16.6.2020 mennessä.

Kunnan tulevaa toimielinmallia on käsitelty kevään mittaan valtuustoryhmissä sekä kunnanhallituksen iltakoulussa 6.5.2020. Yhteisenä tavoitteena on saada aikaiseksi malli, joka palvelee mahdollisimman hyvin kunnan päätöksentekoa tulevaisuudessa. Keskusteluissa on toisaalta esitelty mallia, missä toimielinten määrää vähennetään vastaamaan valtakunnallista kehitystä ja toisaalta on keskusteltu mallista, joka on pääosin nykyisen kaltainen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä toimielinmallin tarkastelun tilanteen tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää, että toimielinmallia käsitellään mahdollisimman pian sen jälkeen, kun tiedetään sosiaali- ja terveydenhuollon alueellisen uudistuksen toteutuminen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi