Kunnanhallitus, kokous 18.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Lausunto ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta VT3 välillä Helsingby-Laihia

LAIDno-2019-328

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus varaa 19.3.2020 päivätyllä kirjeellä Laihian kunnalle tilaisuuden antaa lausunto Helsingby–Laihia-välin ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 15.5.2020 mennessä. Lausunnon antamiseen on saatu lisäaikaa 19.5.2020 saakka.
Ympäristövaikutusten arviointiselostus on osa Mustasaaren Helsingbyn ja Laihian Maunulan yhteysvälin parantamisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely). Menettelyn tavoitteena on tutkia eri linjausvaihtoehtojen vaikutuksia sekä mahdollisuuksia haitallisten vaikutusten lieventämiseen ja torjuntaan.

Eri vaihtoehtoja on viisi, ja lisäksi mukana on vertailuvaihtoehto 0 eli että mitään parannustoimia ei tehtäisi. Uusissa linjausvaihtoehdoissa valtatie toteutettaisiin 2+2 -kaistaisena, ja hidas liikenne siirtyisi käyttämään rinnakkaisteitä. Nopeusrajoitus tulisi olemaan nykyisellä tielinjalla 100 km/h ja uudella tielinjalla 120 km/h.

Vaihtoehdot 1a ja 1b kulkevat pääosin nykyisen VT3:n paikalla ja pieneltä osin uutta linjausta pitkin Rudolla. Kuntarajan tuntumaan on suunniteltu uusi eritasoliittymä. Vaihtoehdot 2a ja 2b kulkevat nykyisen VT3:n eteläpuolella Tyllijoentien poikki ja Kupparlan eteläpuolelta. Linjaukset 2a ja 2b yhtyvät Maunulan uuteen eritasoliittymään. Vaihtoehto 2c kulkee myös Tyllijoentien poikki, mutta yhtyy nykyiseen VT3:een Hulmin länsipuolella.

YVA-menettelyn aikana on laadittu myös alustava yleissuunnitelma eri vaihtoehdoista. YVA-menettelyn jälkeen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tekee päätöksen jatkosuunnitteluun valittavasta vaihtoehdosta. Tämän jälkeen valitusta vaihtoehdosta laaditaan liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukainen yleissuunnitelma.

Materiaali on luettavissa internetsivulla www.ymparisto.fi/vt3helsingbylaihiaYVA

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle lausunnon liitteenä olevan luonnoksen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi