Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 224 Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laajennuksen käynnistämiseksi / Kattiharjun alue / Prokon Wind Energy Finland Oy

LAIDno-2023-506

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Prokon Wind Energy Finland Oy on toimittanut kuntaan 17.11.2023 allekirjoitetun kaavoitusaloitteen koskien Kattiharjun aluetta lähellä Isonkyrön kuntarajaa. Prokon esittää aloitteessa aikaisemman kaavoitusaloitteensa (KH 5.6.2023 § 110) perumista ja uuden aloitteen mukaisen oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laadintaa alueelle siten, että tuulivoimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää suoraan kaavan perusteella. Kattiharjun kaavoitettava alue sijaitsee noin 11 km Laihian keskustasta kaakkoon Kylänpään itäpuolella.

Kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 5.6.2023 (§ 110) Ilmattaren kaavoitusaloitteen Kattiharjun alueelle sillä ehdolla, että kaavoitusaloitteen toimittaneet kaksi tuulivoimatoimijaa sopivat keskenään kaavoitusaloitteiden päällekkäisen alueen toteutustavasta. Nyt sopimukseen on päästy ja molemmat tuulivoimatoimijat ovat tehneet kunnalle uudet kaavoitusaloitteet.

Prokonin tarkoituksena on rakentaa noin 245 hehtaarin suuruiselle hankealueelle 2–3 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 259 m. Suunnittelualueen rajaus on hyvin lähellä aikaisempaa kaavoitusalueen rajausta, joka käsiteltiin kunnanhallituksessa kesäkuussa 2023. Prokonin mukaan voimalat sijoittuisivat 1,5 km etäisyydelle vakituisista- ja lomarakennuksista. Kaava-aloitteeseen rajattu alustava hankealue sijaitsee noin 850 m etäisyydellä lähimmästä asuinrakennuksesta ja 1,5 km etäisyydellä lähimmästä vapaa-ajanrakennuksesta.

Voimaloiden yksikköteho olisi noin 7–8 MW ja tuulivoima-alueen kokonaisteho noin 14–24 MW. Laihian puolelle suunnitellut 2–3 tuulivoimalaa täydentäisivät Isonkyrön puolelle kaavoitettua 14 voimalaa sisältävää tuulivoima-aluetta, joka on myös Prokonin hanke. Tuulivoimaloiden tarkempi sijoittelu ja tiestön sijainnit tarkentuvat kaavaprosessin aikana.

Suunniteltu hankealue sijaitsee pääosin Pohjanmaan maakuntakaavaan merkityllä tuulivoimaloiden alueella (tv-1). Alueen kaakkoisosa ulottuu jonkun verran maakuntakaavarajauksen ulkopuolella. Yleiskaavaa suunnittelualueella ei ole lainkaan.

Prokonilla on tehtynä suunnittelualueen enemmistön maanomistajien kanssa maanvuokrasopimukset. Myös puolustusvoimilta on saatu puoltava kanta tuulivoimaloiden rakentamiseksi alueelle. Prokon aloitti alueen kaavoitushankkeen edellisen kerran jo vuonna 2013, mutta kaavoitus keskeytettiin Puolustusvoimilta saadun lausunnon vuoksi vuonna 2017. Ympäristövaikutusten arviointi valmistui vuonna 2014. ELY-keskus on 10.5.2023 antamassaan lausunnossa todennut, että vuonna 2014 tehty ympäristövaikutusten arviointi täyttää edelleen sille asetetut vaatimukset, eikä hanke edellytä uutta YVA-menettelyä. Alueella on tehty erilaisia luontoselvityksiä sekä arkeologinen inventointi vuoden 2023 aikana.

Prokon esittää kaavakonsultiksi Alusta Consulting Oy:tä. Prokon sitoutuu vastaamaan kaavan laatimisen ja sitä varten laadittavien selvitysten kuluista Laihian kunnan kanssa tehtävän erillisen sopimuksen mukaisesti. Hankkeen alustava aikataulu ja muita lisätietoja löytyy liitteenä olevasta kaavoitusaloitteesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että Laihian kunta jatkaa yhteistyötä Prokon Wind Energy Finland Oy:n kanssa ja laatii luonnoksen kaavoituksen käynnistämissopimuksesta.
  • todeta, että maakuntakaavarajauksen ylittäviltä osin kaavan toteuttamismahdollisuudet tulee selvitettäväksi tarkemmin kaavaprosessin aikana.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 210-224 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi