Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 223 Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan käynnistämiseksi / Kattiharjun alue / Ilmatar Laihia Kattiharju Oy

LAIDno-2023-508

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Ilmatar Laihia Kattiharju Oy on toimittanut kuntaan 17.11.2023 päivätyn kaavoitusaloitteen koskien Kattiharjun aluetta. Ilmatar esittää aloitteessa oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laadintaa alueelle siten, että tuulivoimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää suoraan kaavan perusteella. Kattiharjun kaavoitettava alue sijaitsee noin 9 km Laihian keskustasta kaakkoon Kylänpään itäpuolella.

Kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 5.6.2023 (§ 111) Ilmattaren kaavoitusaloitteen Kattiharjun alueelle sillä ehdolla, että kaavoitusaloitteen toimittaneet kaksi tuulivoimatoimijaa sopivat keskenään kaavoitusaloitteiden päällekkäisen alueen toteutustavasta. Nyt sopimukseen on päästy ja molemmat tuulivoimatoimijat ovat tehneet kunnalle uudet kaavoitusaloitteet.

Ilmattaren tarkoituksena on rakentaa noin 1470 hehtaarin suuruiselle hankealueelle yhteensä noin 16 tuulivoimalaa. Kesäkuun kunnanhallituskäsittelyyn verrattuna kaava-aloitteeseen rajattu alue ulottuu noin 800 m pidemmälle lännen suuntaan myötäillen nyt maakuntakaavassa olevaa tuulivoima-alueen rajausta. Voimaloiden sijoittelussa tullaan huomioimaan asuin- ja lomarakennukset sekä muut tarvittavat suojaetäisyydet. Kaava-aloitteeseen rajattu alustava hankealue sijaitsee noin 0,9 km etäisyydellä lähimmästä asuinrakennuksesta ja yksi vapaa-ajanrakennus sijaitsee hankealueen sisäpuolella. Kyseinen aluerajaus on laajempi kuin tuulivoimaloiden sijoitteluun käytettävissä oleva alue, sillä se sisältää tuulivoimaloiden muodostaman yhtenäisen alueen ulkopuolelle sijoittuvaa vaikutusaluetta, johon ei voida sijoittaa tuulivoimaloita. Voimaloiden nimellisteho olisi noin 7–10 MW ja tuulivoima-alueen kokonaisteho noin 112–160 MW. Kaavarajaus, tuulivoimaloiden tarkempi sijoittelu ja voimaloiden kokonaismäärä tarkentuvat kaavaprosessin aikana. Myös ympäristövaikutusten arviointi tulee tehtäväksi.

Suunniteltu hankealue sijaitsee suurelta osin Pohjanmaan maakuntakaavaan 2040 merkityllä tuulivoimaloiden alueella (tv-1), mutta kaakossa ja pohjoisessa osa hankealueesta ulottuu myös maakuntakaavarajauksen ulkopuolelle. Sama tuulivoimaloiden rajaus (tv2) sisältyy Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 luonnokseen. Hankealueen lounaisosa sijoittuu Valtateiden vaikutusalueen ja Jokikylän osayleiskaavojen alueelle, joissa yleiskaavaamerkintänä on pääasiassa maa- ja metsätalousvaltainen alue (M).

Ilmattarella on tehtynä suunnittelualueen maanomistajien enemmistön kanssa maanvuokrasopimukset. Myös puolustusvoimilta on saatu puoltava kanta 16 voimalalle, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä. Hankkeen sähkönsiirron osalta tullaan selvittämään useampia vaihtoehtoja. Todennäköisesti sähkönsiirron osalta pyritään hyödyntämään Ilmattaren Laihian muiden hankkeiden (Taaborinvuori, Miiluhaudanmäki ja Jokiperä) sähkönsiirtoa Seinäjoen suuntaan.

Ilmatar esittää kaavan ja ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttajaksi Sweco:a, sillä samat konsultit laativat jo Ilmattaren muiden hankkeiden aineistoja Laihialla ja lähialueilla. Kattiharjun alueelta on jo tehty mm. luontoselvityksiä. Ilmatar sitoutuu vastaamaan kaavan laatimisen ja sitä varten laadittavien selvitysten kuluista Laihian kunnan kanssa tehtävän erillisen sopimuksen mukaisesti. Ilmatar vastaa myös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) kustannuksista. Hankkeen alustava aikataulu ja muita lisätietoja löytyy liitteenä olevasta kaavoitusaloitteesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että Laihian kunta jatkaa yhteistyötä Ilmatar Laihia Kattiharju Oy:n kanssa ja laatii luonnoksen kaavoituksen käynnistämissopimuksesta. 
  • todeta, että maakuntakaavarajauksen ylittäviltä osin kaavan toteuttamismahdollisuudet tulee selvitettäväksi tarkemmin kaavaprosessin aikana.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Teemu Knuutti poistui kokouksesta esteellisenä (intressijäävi/maanomistaja alueella) eikä ottanut osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon. Knuutti palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 210-224 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi