Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 213 Lupa tontin myymiseksi edelleen ja rakennusajan pidennys / Innorati Oy

LAIDno-2016-375

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Innorati Oy hakee 17.11.2023 saapuneella sähköpostilla kunnalta jatkoaikaa rakentamattoman tontin (399-413-2-169) rakennusvelvoitteeseen sekä lupaa myydä tontti edelleen kolmannelle osapuolelle. Rakennusvelvoitteen lisäajan pituuteen ei ole hakemuksessa otettu kantaa.

Kyseessä on asemakaavan mukainen rakentamaton AO-tontti osoitteessa Urholantie 14. Kiinteistö on ostettu kunnalta 12.9.2017 ja sen pinta-ala on 1413 m2. Rakennusvelvoitteen jatkoaikaa on 16.12.2020 kunnanjohtajan viranhaltijapäätöksellä myönnetty kolmeksi (3) vuodeksi eteenpäin.

Kun myydään rakentamaton kiinteistö eteenpäin, tulee kauppakirjaan tehdä seuraavat kirjaukset:

- (kohta 8.) Ostaja sitoutuu rakentamaan asemakaavan, rakennusjärjestyksen ja hyväksyttyjen piirustusten ja rakennustapaohjeiden mukaisen uudisrakennuksen kolmen (3) vuoden kuluessa kaupantekohetkestä siihen valmiusasteeseen, että rakennustarkastusviranomainen voi siinä suorittaa rakennusjärjestyksen edellyttämän hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Laihian kunta voi hakemuksesta pidentää tässä tarkoitettuja rakennusaikoja.

- (kohta 10.) Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta edelleen määräalaa rakentamattomana, ellei Laihian kunta anna tähän kirjallista suostumustaan.

- (kohta 12.) Mikäli ostaja laiminlyö edellä tarkoitetun rakentamisvelvollisuuden tai mikäli ostaja luovuttaa kiinteistön sopimuksen vastaisesti rakentamattomana edelleen, hän on velvollinen suorittamaan Laihian kunnalle sopimussakkona kauppahinnan kolmin (3) kertaisena määräajan umpeen kuluttua kertasuorituksena. Laihian kunta voi vapauttaa ostajan joko kokonaan tai osittain tässä tarkoitetun sopimussakon suorittamisesta.

Lupaa tontin myyntiin edelleen ja jatkoaikaa rakentamiselle on hakemuksessa perusteltu sillä, että nykyisessä maailmantilanteessa monestakin eri syystä ei tontille kannata lähteä rakentamaan uudisrakennusta.

Alkuperäinen kauppakirja ja Innorati Oy:n hakemus (17.11.2023) olivat nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa luvan tontin myymiseen edelleen kolmannelle osapuolelle alkuperäisellä kauppahinnalla siten, että allekirjoitettavaan kauppakirjaan sisällytetään kohtien 8, 10 ja 12 ehdot sekä tieto myönnetystä rakennusajan pidennyksestä.
  • todeta, että kauppakirjassa sovittuun kauppahintaan on mahdollista lisätä kiinnityksestä, lohkomisesta ja varainsiirtoverosta aiheutuneet kulut.
  • myöntää rakennusajan pidennystä kolme (3) vuotta päätöksen antopäivästä (5.12.2023), sitä päivää lukuun ottamatta.
  • että kauppakirjasta tulee toimittaa jäljennös Laihian kunnalle.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 210-224 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia 

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio: 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00