Kunnanhallitus, kokous 26.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 182 Talousarvio 2021 ja toimintasuunnitelma 2022-2023 investointiosa

LAIDno-2020-420

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Tekninen, rakennus- ja ympäristö-, sivistys- ja varhaiskasvatus-, vapaa-aika- ja perusturvalautakunta ovat käsitelleet talousarvion käsittelyn yhteydessä investointiesityksiä.

Kunnan tiukassa taloudellisessa tilanteessa on tärkeää toteuttaa vain erityisen tärkeät investoinnit. Investointien toteuttamisen jälkeen investoinnista laskettavat vuosittaiset poistot vähentävät kunnan tulosta. Kunnallistekniikan investointien poistoaika on 20–30 vuotta ja rakennusten pääosin 20–40 vuotta, joten isoissa investoinneissa vuotuinen poisto saattaa nousta merkittäväksi.

Kunnan investointien rahoittaminen tapahtuu lainarahalla, joten investointien suuruus vaikuttaa suoraan rahoituskuluihin. Tarkastuslautakunta kiinnitti arviointikertomuksessaan 2019 huomiota kunnan velkamäärän kasvuun. Kunnan lainanhoitokate ((vuosikate + korkokulut) / (korkokulut + lainanlyhennykset)) on 0,5 vuonna 2019. Tulorahoitus katsotaan riittäväksi, kun tämä tunnusluku on yli yksi. Vuoden 2019 kunnan lainanhoitokate on tarkastuslautakunnan luonnehdinnan mukaan todella heikolla tasolla.

Talousjohtaja on koonnut investointiesityksistä yhteenvedon talousarviovuodelle 2021 ja toimintasuunnitelmavuosille 2022–2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää keskustella talousarviovuoden 2021 ja toimintasuunnitelmavuosien 2022–2023 investointitasosta ja evästää lautakuntia.

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti evästää lautakuntia siten, että talousarvion ja toimintasuunnitelmavuosien valmistelua jatketaan pääsääntöisesti lautakuntien investointiesitysten mukaisesti.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 180-183 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi