Kunnanhallitus, kokous 26.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 185 YHYRES ry:n Leader-toiminnan kuntarahoitus 2021–2022 ja 2021–2027 sekä pienyritystuki Kyrönmaalla

LAIDno-2020-468

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

YHYRES-kehittämisyhdistys ry on Isonkyrön, Laihian ja Vaasan Vähänkyrön alueen paikallinen Leader-ryhmä. Leader YHYRES toteuttaa paikallista strategiaa 2014–2020, jonka painopisteet ovat maseutupääoman juurista, energinen yrittäjyys ja yhteisvoimin muutoksiin. Kehittämistoiminta tapahtuu pääosin rahoittamalla erilaisia yhteisöjen kehittämishankkeita ja yritystukia pienyrityksille.

YHYRES-kehittämisyhdistys ry haki paikallisen strategian mukaisesti rahoitusta vuosille 2014–2020 ja 21.1.2015 Maa- ja metsätalousministeriö myönsi alustavaa rahoitusta strategialle 3.801.000 euroa. Maa- ja metsätalousministeriö jätti ohjelmakauden alussa koko Suomen Leader-rahoituksesta myöhemmin jaettavaksi 9 % (27 milj. euroa). YHYRES ry sai lisärahoituskiintiöstä kaikkiaan 366.250 euroa

Leader-ryhmien haku ohjelmakaudelle 2021–2027 ja YHYRES ry:n tilanne

Ministeriö julkaisi hakuohjeen paikalliseksi Leader-ryhmäksi 6.4.2020. Kuntarahan osuus on jatkossakin 20 % julkisesta rahoituksesta. YHYRES ry:n kannalta ikävin kriteeri on Leader-alueen 20 000 asukkaan alaraja, koska Kyrönmaan asukasluku on noin 17 500. Haun ensimmäinen vaihe, jolloin Leader-ryhmän alue ja perustelut ryhmän toiminnalle tulee esittää, päättyy tämän hetken tiedon mukaan maaliskuussa 2021. Hakemuksessa täytyy ilmetä kuntien sitoutuminen rahoitukseen ohjelmakaudelle 2021–2027.

Siirtymäkausi 2021 (–2022)

Hankkeiden ja yritystukien rahoittaminen jatkuu nykyisen ohjelmakauden säännöillä ja uuden ohjelmakauden rahoilla. Leader-ryhmien alueisiin ei tule tänä aikana muutoksia, joten YHYRES ry jatkaa itsenäisenä toimijana joka tapauksessa ainakin tulevat kaksi vuotta. Siirtymäkauden kehittämisvarojen määrä ja YHYRES ry:n rahoituskiintiö selvinnevät viimeistään keväällä 2021. Kuntien sitoutuminen siirtymäkauden rahoitukseen tulee osoittaa syksyn 2020 aikana.

Esitys kuntarahoitusosuudeksi Leader-toimintaan ohjelmakaudella 2021–2027 sekä siirtymäkaudeksi 2021 (–2022)

YHYRES ry esittää alueensa kunnille, että ne varaavat talousarvion suunnitteluun alustavaksi kuntarahoitusosuudeksi Leader-toimintaan 7,50 euroa asukasta kohden vuosille 2021–2027. Siirtymäkaudella käytetään tulevan ohjelmakauden rahoitusta, joten esitys koskee myös sitä aikaa.

Esitys uudeksi pientukimuodoksi kyrönmaalaisille yrityksille

Alueen kunnat ovat maksaneet strategian toteuttamiseen 66.750 euroa enemmän kuin mitä ilman ohjelmakauden viime hetken kiintiöiden siirtoa yhdistyksen myöntökiintiössä on EU:n ja valtion rahaa. Maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaan tämä raha ei kelpaa siirtymäkauden tai tulevan ohjelmakauden rahoitukseksi. Niinpä Kyrönmaalla on mahdollisuus ottaa käyttöön Pohjois-Pohjanmaan kahdessa Leader-ryhmässä toteutettava yritysten pientukimuoto Startti- tai Bisnes-Leader. Yritystoiminnan investointeihin tai kehittämiseen Leader-ryhmä myöntää tukea 200–1.500 euroa. Tukiprosentti on investointeihin 35 ja kehittämiseen 50. Tuen myöntää YHYRES ry:n hallitus ja sen käytöstä raportoidaan kunnille normaalin vuosiraportoinnin yhteydessä. Tukea aletaan myöntää heti, kun kunnat antavat suostumuksensa ja sitä myönnetään niin kauan kuin rahoitusta riittää.

YHYRES ry esittää, että YHYRES-kehittämisyhdistys ry:n paikallisen strategian 2014–2020 toteuttamisesta ylijäävä kuntien rahoitusosuus käytetään uuden pientuen myöntämiseen yrityksille sekä sen aktivointiin, neuvontaan ja seurantaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta

  1. sitoutuu Yhyres ry:n Leader-toiminnan kuntarahoitusosuuteen siirtymäkaudelle 2021–2022.
  2. hyväksyy, että Yhyres ry:n paikallisen strategian 2014–2020 toteuttamisesta ylijäävä kuntien rahoitusosuus käytetään uuden pientuen myöntämiseen yrityksille.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että valtuuston 1. varapuheenjohtaja Olli Raatikainen poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi/YHYRES ry:n hallituksen varajäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon.
Raatikainen palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00