Kunnanhallitus, kokous 26.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 187 Lausunto Vaasan kaupungille pelastustoimen alueiden muuttamisesta vastaamaan maakuntajakoa

LAIDno-2020-183

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Vaasan kaupunginhallitus esittää Pohjanmaan pelastuslaitoksen jäsenkunnille ja -kaupungeille, että Isonkyrön kunta poistetaan Pohjanmaan Pelastustoimen yhteistoimintasopimuksesta ja Pohjanmaa Pelastuslaitos -liikelaitoksen johtosäännöstä valtioneuvoston 29.8.2019 päätöksen mukaisesti, sekä pyytää lausuntoa loppuselvityksen periaatteista.

Valtioneuvoston päätöksen maakunnista (29.8.2019) mukaan Isokyrö siirretään Etelä-Pohjanmaahan maakuntajakolain 1 §:n nojalla. Päätös tulee voimaan 1.1.2021. Tämä päätös edellyttää Pohjanmaan pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen ja johtosäännön päivittämistä. Maakuntajaon muutoksen lisäksi yhteistoimintasopimuksessa ja johtosäännössä ei ole päivitystarvetta. Tästä syystä Vaasan kaupunki, liikelaitoksen vastuukuntana, ehdottaa muille yhteistoimintasopimuksen osapuolille (Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersöre, Uusikaarlepyy ja Vöyri), että Isonkyrön kunta poistetaan yhteistoimintasopimuksen ja liikelaitoksen johtosäännön osapuolena valtioneuvoston päätökseen perustuen. Tämä tarkoittaa, ettei uutta sopimusta ja johtosääntöä laadita, vaan kuntien ja kaupunkien maakuntajaon muutoksen täytäntöönpanopäätös lisätään voimassa olevan sopimuksen ja johtosäännön liitteeksi.

Omaisuuden ja muiden velvoitteiden ja vastuiden loppuselvitys

Liikelaitosta perustettaessa kuntien omaisuus luovutettiin vastikkeetta Vaasan kaupungille ja edelleen Pohjanmaan Pelastuslaitos -liikelaitokselle. Tästä syystä Vaasan kaupunki esittää, että vastaavasti toiminnan päättyessä, tavalla tai toisella, omaisuus palautetaan tai luovutetaan osapuolille vastikkeetta huomioiden yhteistoimintasopimuksen 11 §:n kustannusjakoperiaate sopijakuntien välillä. Vuoden 2019 tilinpäätöksen perusteella on arvioitu vaikutukset liikelaitoksen talouteen ja Isonkyrön kunnalle kohdistuvista suorituksista. Isonkyrön kunnan kalusto (omaisuus) ylittää arvoltaan kunnan osuuden liikelaitoksen ylijäämästä, joten omaisuuden palautuessa kunnalle kunnan on suoritettava 55.416,28 euroa liikelaitokselle.

Isonkyrön kunnalle luovutettavan toiminnan vahinkoriski siirtyy Pohjanmaan Pelastuslaitokselta ns. haltuunottopäivänä 31.12.2020 klo 23.59. Kaikki varat ja omaisuus, jotka kuuluvat Isonkyrön kunnalle kohdistuvaan pelastustoimintaan sisältyvät luovutettavaan toimintaan, ellei ole erikseen nimenomaan muuta sovittu. Luovutettavaan toimintaan ei sisälly varsinaista vaihto-omaisuutta vaan ainoastaan tavanomainen käyttötavara. Luovutuskohteeseen ei sisälly rahoitusomaisuutta tai myyntisaamisia. Luovutettavaan toimintaan liittyvät sopimukset ja muut sitoumukset sekä muut mahdolliset toiminnan harjoittamiseen liittyvät asiakirjat luetellaan ja siirretään Isonkyrön kunnalle. Arkistovastuu siirtyy haltuunottopäivän jälkeen. Luovutettavaan toimintaan ei sisälly velkoja tai vastuita eikä myöskään saapuneita laskuja tai lainoja, jotka liittyvät aikaan ennen haltuunottopäivää, poikkeuksena vastuut, jotka liittyvät henkilöstöön. Henkilöstön siirrosta on laadittava erillinen sopimus. Isonkyrön kunnan (tai muun vastaanottavan organisaation) on huolehdittava toiminnan vakuutusturvasta haltuunottopäivän jälkeen. Haltuunottopäivän jälkeen, tilinpäätöksen valmistuttua, laaditaan jälkilaskelma, jolla osoitetaan toiminnan luovutuksesta aiheutuvat taloudelliset vaikutukset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta hyväksyy

  1. Isonkyrön kunnan poistamisen Pohjanmaan Pelastustoimen yhteistoimintasopimuksesta ja Pohjanmaan Pelastuslaitos -liikelaitoksen johtosäännöstä valtioneuvoston 29.8.2019 päätöksen mukaisesti.
  2. omaisuuden ja muiden velvoitteiden ja vastuiden loppuselvityksen periaatteet.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi