Kunnanhallitus, kokous 2.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 245 Määräalan ostaminen tilasta Somppi (399-407-7-29)

LAIDno-2021-478

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Kuntaan on 13.9.2021 toimitettu maanmyyntitarjous määräalasta tilalla Somppi 399-407-7-29. Tarjouksessa määräalan pinta-alaksi on määritelty n. 1,3 ha ja myyntihinnaksi 3,00 €/m2. Kauppaan sisältyy alueella sijaitseva vanha viljankuivaaja ja siihen kuuluva sähköliittymä.

Määräala tilasta Somppi sijaitsee Hulmilla Rudontien ja Hulmintien välisellä peltoalueella Hulmin koulua vastapäätä. Hulmin asemakaavoitettu asuntotonttialue sijaitsee myös ihan vieressä. Alue rajautuu lounaassa, luoteessa ja koillisessa olemassa oleviin kiinteistörajoihin ja kaakossa peltolohkojen väliseen ojaan. Tarkemmin mitattuna määräalan pinta-ala on n. 1,35 ha (n. 13 500 m2).

Määräalalla kulkee kunnan vesijohtolinja yleiskaavan mukaisella V-alueella. Viereiselle peltolohkolle kuljetaan tällä hetkellä tarjotun määräalan kautta. Mikäli kauppa toteutuu, tulee kulku naapuripellolle myös varmistaa ja tarvittaessa järjestää uudesta paikasta.

Tarjottu määräala on asemakaavoittamatonta aluetta. Kirkonseudun osayleiskaavassa se sijaitsee suurelta osin AP-alueella (Pientalovaltainen asuntoalue) ja osin V-alueella (Virkisysalue). AP-alue tarkoittaa asemakaavalla toteutettavaa pientalovaltaista asuntoaluetta, josta pääosa tulee toteuttaa omakotitaloina, rivitaloina tai kytkettyinä pientaloina. Alueen koillisreuna on pieneltä osin kyläkuvallisesti arvokasta aluetta.

Kunta on ostanut raakamaata Perälästä: vuonna 2019 neliöhinta oli 2,65 €/m2 ja vuonna 2014 neliöhinta oli 2,61 €/m2.

Todetaan, että tarjotun määräalan sijainti on hyvä. Hulmin koulu on lähellä ja määräala on helposti liitettävissä alueen kunnallistekniikkaan.

Tarjous oli nähtävillä kokouksessa.

Oheismateriaali: Ilmakuva

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Metsä- ja maanostotoimikunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että tarjottu noin 1,35 hehtaarin suuruinen määräala tilasta Somppi 399-407-7-29 ostetaan hintaan 3,00 €/m2.

Päätös

Metsä- ja maanostotoimikunta totesi yksimielisesti, että tarjottu määräala on hyvä lisä Hulmin asuntoalueen laajentumista ajatellen. Määräala ei sijaitse tulvavaara-alueella, joten se on kokonaisuudessaan hyvin hyödynnettävissä.

Metsä- ja maanostotoimikunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Satu Tuurihalme, toimistosihteeri, satu.tuurihalme@laihia.fi

Kuvaus

Tarjouksen jättäjät ovat osaltaan hyväksyneet kauppakirjaluonnoksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle,​ että tarjottu noin 1,​35 hehtaarin suuruinen määräala tilasta Somppi 399-​407-​7-​29 ostetaan hintaan 3,​00 €/m2.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy allekirjoitettavaksi kauppakirjan liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 243–248 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi