Kunnanhallitus, kokous 2.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 264 Valtuustoaloite / Tekojääradan jäähdytysputkistojen asentaminen pesäpallokentän hiekkatekonurmen rakentamisen yhteydessä

LAIDno-2021-212

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnanvaltuusto, 22.3.2021, § 21

Päätös
Laihian Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti kokouksessa 22.3.2021 päivätyn valtuustoaloitteen tekojääradan jäähdytysputkistojen asentamisesta pesäpallokentän hiekkatekonurmen rakentamisen yhteydessä (LAIDno-2021-212).
Valtuustoaloitteessa esitetään, että pesäpallokentän pohjatöitä suunniteltaessa ja toteutettaessa tutkittaisiin mahdollisuus tekojääradan edellyttämien jäähdytysputkistojen asentamiseksi samanaikaisesti.
Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

______________________________________________________________________________

Kunnanhallitus, 29.3.2021, § 82

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustoaloitteen tekniselle osastolle ja vapaa-aikatoimelle tutkittavaksi ja selvitettäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Kokoomusryhmä teki 22.3.2021 valtuustoaloitteen jäädytysputkiston asentamiseksi pesäpallokentälle hiekkatekonurmihankkeen toteutuksen yhteydessä

Liikuntapaikkamestarin selvitys:

Hiekkatekonurmen alle voidaan asentaa jäähdytysputkisto, jos kenttä rakennetaan vaateriin. Laihian tapauksessa esiin nousevat uuden kentän kaadot, ja niiden toteuttaminen käytännössä. Pesäpallokenttä on nyt suunniteltu kaatavan keskeltä reunoille noin 25 cm ja sitä kautta saadaan sade- ja sulamisvedet johdettua hallitusti pois kentältä hulevesijärjestelmään. Nykyisen kentän pinnasta poistetaan ainoastaan kivituhkakerros ja kenttä ajetaan karhulla haluttuun muotoon, ja siihen ajetaan suunnitellut rakennekerrokset ja jyräillään ne tiiviiksi.

Keskikentän salaojaputkistoa ei uusita laisinkaan, ja näin ollen emme voi muokata olemassa olevaa pohjamaata/ salaojaputkisto ns. kaatavaksi, jolloin kenttä voitaisiin tehdä pinnasta lähes suoraan. Keskikentän salaojien vaihto voi näkyä uuden tekonurmikentän pinnassa painumina, koska kenttä pinnoitetaan tulevana kesänä.

Kentälle uusitaan ainoastaan reunoille tulevat runkolinjat/kaivot ja sitä kautta vesi johdetaan hallitusti yleisurheilukentän pumppaamoon. Jäädytys 25 cm kaadolla on todella haastavaa, miltei mahdotonta. Jäädytys ja siihen liittyvät toimenpiteet talvella voivat aiheuttaa routimista uuden kentän rakenteissa mainituista syistä ja vesi joudutaan ajamaan painavalla traktorilla/vesikärryllä kentälle ja tätä kautta routa pääsee muutenkin paljaaseen rampattuun rakenteeseen helpommin.

Kustannukset riippuen pinta-alasta:

1800 m2 Putkisto, nesteet + kylmäkone Hinta n. 230 000 € Käyttökulut keskimäärin n. 4 000 € / kk

3500 m2 Putkisto, nesteet + kylmäkone hinta n. 300 000 € n. 8 000 € /kk

6000 m2 Putkisto, nesteet + kylmäkone hinta n. 550 000 € n. 15 000 € / kk

- Käyttökulut riippuvat todella paljon säästä.

- Kylmäkoneen hinta riippuu osittain siitä, kuinka hyvin kompressorien koko sattuu teollisuuskompuroihin ja moneenko lohkoon iso kenttä jaetaan.

Johtopäätökset

Pesäpallokentän hiekkatekonurmihankkeen toteutusta varten on tehty suunnitelma ja haettu AVIn rahoitusta toteutukseen. AVI on hyväksyttyyn suunnitelmaan myöntänyt valtionosuutta 43 000 euroa.

Hankesuunnitelmaan on haettava vuoden 2022 talousarvioon investointirahaa lisäksi 46 000 euroa pesäpallokentän saamiseksi Pesäpalloliiton ohjeistusten mukaiseen käyttökuntoon. Investointitarve vuodelle 2022 on kaikkiaan 268 000 euroa, joten jäädytysputkiston asentaminen maksaisi 230 000 - 550 000 euroa, jonka lisäksi käyttökulut.

Rakentamisen aikataulu ja AVIn osallisuus sekä putkistokustannusten kalleus eivät kokonaisuutena mahdollista putkiston asentamista aloitteen mukaisesti ja aikataulussa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä selvityksen tiedoksi.

Hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että terveys- ja hyvinvointijohtaja, vs vapaa-aikapäällikkö Helena Lahtinen oli läsnä kokouksessa asiantuntijana § 13.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi