Kunnanhallitus, kokous 2.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 257 Laihian kunnan tuloveroprosentti 2022

LAIDno-2021-501

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Viimeistään talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on päätettävä kunnan tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista sekä muiden verojen perusteista. (Kuntalaki 111 §)

Kunnallisverosta säädetään tuloverolaissa. Vero määräytyy luonnollisen henkilön ja kuolinpesän ansiotulojen perusteella.

Kuntien tulee ilmoittaa vuoden 2022 tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit verohallinnolle viimeistään 17.11.2021. Tuloveroprosentit määrätään neljännesprosenttiyksikön tarkkuudella.

Kunnanhallitus määritteli kokouksessaan 20.9.2021 talousarvion 2022 raamin oman toiminnan osalta. Tuolloin käytettävissä ei ollut vielä tietoa Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymään siirtyvän toiminnan talousarviosta. Hyvinvointikuntayhtymän alustava arvio saatiin 12.10.2021 sähköpostilla. 

Talousarviota ja -suunnitelmaa valmisteltaessa on erityisesti otettava huomioon kunnan kumulatiivinen alijäämä, joka on katettava viimeistään kuluvan vuoden tilinpäätöksessä. Tilinpäätöksen 2020 jälkeen kumulatiivinen alijäämä on 560 754 euroa. Kunta on lähettänyt Valtiovarainministeriölle kattamisajan pidennyshakemuksen, mutta päätöstä asiaan ei ole vielä saatu. Kattamisaikaan on mahdollista saada korkeintaan kaksi vuotta pidennystä, mikäli alkuperäistä alijäämän kattamisaikaa ei ole voitu saada hoidettua koronasta johtuvista syistä. 

Kuntien menot katetaan pääsääntöisesti kuntien itsensä keräämillä veroilla ja valtionosuuksilla.

Kuluvan vuoden kunnallisverokertymä on kehittynyt positiivisesti. Kuntaliiton syyskuussa julkaiseman ennusteen mukaan Laihian kunnallisverotuotto olisi noin 880 000 euroa (3,1 %) enemmän kuin talousarvioon on kirjattu. Ennusteen mukaan vuoden 2022 kunnallisvero olisi noin 30,5 miljoonaa euroa. Nousua kuluvan vuoden talousarvioon kirjatusta olisi tällöin 5,4 %.

Valtiovarainministeriön lokakuussa julkaiseman ennakollisen valtionosuuslaskelman mukaan Laihian kunnan valtionosuus vuonna 2022 olisi noin 18 850 000 euroa. Nousua kuluvan vuoden valtionosuuteen olisi noin 1,2 miljoonaa euroa (7,2 %).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto vahvistaa Laihian kunnan vuoden 2022 tuloveroprosentiksi 21,75 %.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi