Kunnanhallitus, kokous 2.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 253 Loihde Oyj:n osakkeiden siirto Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle

LAIDno-2021-500

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Nuuka Lämpö Oy:n on keskusteltu Loihde Oyj:n osakkeiden siirrosta kunnalta yhtiölle. Loihde Oyj:n juuret ulottuvat vuonna 1882 vaasalaisten liikemiesten perustamaan Oy Waasan Telefooniyhdistykseen, jolla sittemmin on ollut useita nimiä (Viria ja Anvia).

Loihde on jättänyt listalleottohakemuksen Helsingin pörssille. Loihde aikoo listautua First North -listalle, jolla käydään kauppaa pienten yhtiöiden osakkeilla. Jos yhtiön listalleottohakemus hyväksytään, kaupankäynnin Loihteen osakkeilla odotetaan alkavan First Northissa mahdollisesti torstaina 7. lokakuuta.

Loihde Oyj on ollut yhtiön nimenä vain lyhyen aikaa, joten tässä tarkastellaan osakkeen arvoa Viria Oyj:n osakkeen perusteella. Virian osakkeella on käyty Virian 4.6.2021 tiedotteen mukaan huhti-toukokuussa 2021 kauppaa 25-26 euron hintaan.

Virian paperiosake on arvopaperi, joka vastaa 100:a Virian osaketta. Kunta omistaa 82 paperiosaketta eli yhteensä 8200 Virian osaketta.

Kunta on myynyt ja siirtänyt omaisuuttaan 100 % omistamilleen yhtiöille viime vuosina. Toimenpiteiden taustalla ovat olleet sekä taloudelliset että tarkoituksenmukaisuuteen perustuvat seikat. Huomioitavaa on, että kunta ei ole luopunut omistuksistaan, vaan omaisuus on yhä kunnan omistuksessa yhtiöidensä kautta.

Oheismateriaali: Virian tiedote 6/2021

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että Loihde Oyj:n osakkeet siirretään apporttina Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle arvoon 26 euroa/osake. Siirron kokonaisarvo on näin 213 200 euroa.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Nuuka Lämpö Oy:n tilintarkastaja on antanut alustavan lausuntonsa konserni- ja elinvoimajaoston esittämistä apporttisiirroista. Alustavassa lausunnossaan tilintarkastajan näkemys apportteina siirtyvän omaisuuden arvoista on erilainen kuin konserni- ja elinvoimajaoston esitys kunnanhallitukselle. 

Lausunnon antaja on myös kunnan tilintarkastaja ja hänen kanssaan on käyty keskustelua siirron tiimoilta 1.11.2021.

Oheismateriaali: Virian tiedote 6/2021

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Loihde Oy:n osakkeet siirretään kaupantekopäivää edeltävän pörssipäivän osakkeen kurssin päätösarvoon apporttina Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle.

Päätös

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen klo 19.12.
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 19.45.

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että kunnanvaltuuston puheenjohtaja Janne Laine poistui kokouksesta esteellisenä (intressijäävi / Laihian Nuuka Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Laine palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi