Kunnanhallitus, kokous 2.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 244 Määräalan ostaminen tilasta Vainio (399-401-11-79)

LAIDno-2021-479

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Kunnalle on 14.9.2021 toimitettu sähköpostilla maanmyyntitarjous määräalasta tilalla Vainio 399-401-11-79. Tarjouksessa määräalan pinta-alaksi on määritelty n. 8,29 ha ja myyntihinnaksi 165.880 euroa.

Tarjottu määräala sijaitsee Isonkyläntien varrella Töninmäentiestä länteen. Etäisyys Isonkylän kouluun on noin 200 metriä. Määräala on metsämaata, josta Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija on tehnyt arvion (päivätty 10.9.2021). Määräalan eteläosassa kulkee itä-länsi –suunnassa jäteveden paineviemärilinja ja lounaisosasta on määritelty 5 metriä leveä tieoikeus Isonkyläntielle.

Tarjottu määräala ei sijaitse asemakaava-alueella, pois lukien 804 m2:n suuruinen katualue Töninmäentien alkuosassa. Kunta on ottanut kyseisen katualueen haltuun vuonna 2001, jolloin on myös maksettu korvaus katualueelle jäävästä maa-alasta. Syksyllä 2021 on lisäksi saatettu päätökseen Isonkyläntien maantietoimitus, joka ei ole vielä saanut lainvoimaa. Tässä toimituksessa ELY-keskuksen haltuun siirtyy 285 m2 maata Isonkyläntien parantamisen johdosta. Myös tässä yhteydessä maanomistajalle tullaan maksamaan vähäisiä korvauksia lunastetun maan osalta.

Valtateiden vaikutusalueen osayleiskaavassa tarjottu määräala on osittain M-aluetta (Maa- ja metsätalousvaltainen alue) ja suurimmalta osin AP-aluetta (Tiivis, pientalovaltainen asuntoalue). AP-alueen täydennysrakentaminen edellyttää asemakaavan tai erillisen yleiskaavan laatimista alueelle. Lisäksi pieni osa määräalasta sijaitsee yleiskaavan mukaisella my1-alueella (Maisemaltaan arvokas alue, jossa ei saa suorittaa avohakkuuta tai maisemaa muuttavaa toimenpidettä ilman maisematyölupaa) ja määräalan lounaisosa am-alueen vaikutusalueella (Kotieläintilojen talouskeskusten alue).

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on selvittänyt alueen liito-oravatilanteen ja antanut asiasta lausunnon. Tehdyn maastokäynnin perusteella määräalan länsi- ja eteläosat ovat liito-oravien reviirin ydinaluetta. Nämä tulisi jättää rauhaan, jos alueella tehdään hakkuita.

Laihian kunta on vuonna 2012 ostanut metsämaata tonttimaaksi Asemanseudulta Vaalilan alueelta. Tuolloin kauppahinnat ovat olleet välillä 1,75 – 2,00 €/m2. Vaalilan alue sijaitsee lähempänä keskustaa, mutta toisaalta puusto ja maapohja ovat heikompia verrattuna nyt tarjottuun alueeseen. Lisäksi kunta on ostanut Jakkulasta peltomaata vuonna 2011 hintaan 1,83 €/m2 ja 2,00 €/m2.

Todetaan, että metsäpohjaiset tonttialueet ovat kunnassa haluttuja. Lisäksi Isonkylän koulu sijaitsee lähietäisyydellä ja määräala rajautuu itäreunaltaan olemassa olevaan asemakaava-alueeseen.

Tarjous oli nähtävillä kokouksessa.

Oheismateriaali:
- Ilmakuva
- Töninmäentien korvauskortti 2001
- MML maantietoimituksen korvaukset 2021
- ELY-keskuksen lausunto

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Metsä- ja maanostotoimikunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että tarjottu noin 8,29 hehtaarin suuruinen määräala tilasta Vainio 399-401-11-79 ostetaan hintaan 165.880 euroa.

Päätös

Metsä- ja maanostotoimikunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Satu Tuurihalme, toimistosihteeri, satu.tuurihalme@laihia.fi

Kuvaus

Tarjouksen jättäjä on osaltaan hyväksynyt kauppakirjaluonnoksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle,​ että tarjottu noin 8,​29 hehtaarin suuruinen määräala tilasta Vainio 399-​401-​11-​79 ostetaan hintaan 165.880 euroa.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy allekirjoitettavaksi kauppakirjan liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 243–248 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi