Kunnanhallitus, kokous 2.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 266 Valtuustoaloite / Nuorisovaltuustolle puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntiin

LAIDno-2021-453

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnanvaltuusto, 30.8.2021, § 68

Päätös
Laihian Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti kokouksessa 30.8.2021 päivätyn valtuustoaloitteen: Nuorisovaltuustolle puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntiin (LAIDno-2021-453).
Valtuustoaloitteessa esitetään, että Laihian kunnassa päätetään myöntää nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeus seuraaviin lautakuntiin: hyvinvointi-, sivistys- ja tekninen lautakunta.
Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​_​

Kunnanhallitus, 20.9.2021, § 216

Valtuustoaloitteessa todetaan, että nuorisovaltuusto on Laihian kunnan keskeisin vaikuttamistoimielin nuorten asioiden edistämisessä. Nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksia ja tiedonkulkua sekä yhteistyötä päättäjien kanssa on edistettävä myöntämällä heidän edustajille puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää pyytää valtuustoaloitteesta hyvinvointi-, sivistys- sekä teknisen lautakunnan lausunnot.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kuvaus

Laihian kokoomuksen valtuustoryhmä on jättänyt 30.8.2021 aloitteen, jossa esitetään, että Laihian kunnassa päätetään myöntää nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeus seuraaviin lautakuntiin: hyvinvointi-, sivistys- ja tekninen lautakunta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää puoltaa kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle Nuvan edustajan ja hänelle varaedustajan nimeämistä lautakunnan kokouksiin läsnäolo- ja puheoikeudella lautakunnan toimikauden loppuun saakka.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Markku Laukkonen, vs. sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kokoomuksen valtuustoryhmä on jättänyt 30.8.2021 aloitteen, jossa esitetään, että Laihian kunnassa päätetään myöntää nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeus seuraaviin lautakuntiin: hyvinvointi-, sivistys- ja tekninen lautakunta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Markku Laukkonen, vs. sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää puoltaa kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle Nuvan edustajan ja hänelle varaedustajan nimeämistä lautakunnan kokouksiin läsnäolo- ja puheoikeudella lautakunnan toimikauden loppuun saakka.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian nuorisovaltuusto on kuntalain (410/ 2015 26 §) mukainen nuorten virallinen vaikuttajaryhmä. Lain mukaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Edelleen nuorisovaltuustolle tai vastaavalle vaikuttajaryhmälle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tai sitä vastaava ryhmä tulee myös ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Hyvinvointilautakunta päättää puoltaa kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle Nuorisovaltuuston edustajan ja hänelle varaedustajan nimeämistä lautakunnan kokouksiin läsnäolo- ja puheoikeudella lautakunnan toimikauden loppuun saakka, lukuunottamatta yksilöitä koskevia tai muita salassapidettäviä asioita.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kaikki lautakunnat puoltavat lausunnoissaan nuorisovaltuuston edustajan ja hänen varaedustajan nimeämistä lautakuntien kokouksiin läsnäolo-​ ja puheoikeudella. Hyvinvointilautakunta kiinnittää huomiota siihen, että nuorisovaltuuston edustajat eivät voi osallistua salassa pidettäviä asioiden käsittelyyn (laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta = julkisuuslaki 24 § sekä muut säädökset, mitkä edellyttävät salassapitoa). Tämä ehto koskee kaikkia lautakuntia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää pyytää nuorisovaltuustoa nimeämään yhden (1) edustajan ja henkilökohtaisen varaedustajan hyvinvointi-, sivistys- ja teknisen lautakunnan kokouksiin läsnäolo-​ ja puheoikeudella toimikaudeksi 2021–2025. Nuorisovaltuuston edustajien osallistuessa kokouksiin tulee ottaa huomioon julkisuuslain 24 § ja muut säädökset, mitkä edellyttävät salassapitoa.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi