Kunnanhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Oikaisuvaatimus sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan viranhaltijapäätökseen lukiolaiskannettavista

LAIDno-2021-177

Valmistelija

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan viranhaltijapäätöksestä on tehty 12.3.2021 oikaisuvaatimus. Ko. viranhaltijapäätös koskee oppivelvollisuuden piiriin tulevien lukiolaisten kannettavien tietokoneiden hankintaa.

Suomen eduskunta on hyväksynyt lain oppivelvollisuuden pidentämisestä 30.12.2020. Tämän lakimuutoksen johdosta toisen asteen opiskelu muuttuu asteittain maksuttomaksi myös oppimateriaalien suhteen syksystä 2021 alkaen. Maksuttomuus koskee toisen asteen opintoja syksyllä 2021 aloittavia opiskelijoita. 

Laihian kunnan sivistystoimessa on kartoitettu tuleville lukion opiskelijoille kannettavien tietokoneiden hankintaa tammi-helmikuun aikana. Kartoituksen tulos on, että lukion opiskelijakäyttöön (tulevat lukiolaiset, jotka kuuluvat oppivelvollisuuden piiriin) tarvitaan 45 kannettavaa tietokonetta. Laitteet hankitaan 3 vuoden leasing-sopimuksella ja niissä tulee olla ylioppilaskokeissa toimiva käyttöjärjestelmä. 

Sivistysosasto pyysi sähköpostilla neljältä eri laitetoimittajalta tarjousta lukiolaiskannettavista. Kaikki laitetoimittajat antoivat tarjouksen (Kyrönmaan Markkinointi Oy, Dustin Finland Oy, Webcore Oy ja Opinsys Oy).

Kokonaistarkastelun (hinta, tekniset laiteominaisuudet, ympäristöarvot ja tarvittavat tukipalvelut) perusteella parhaimmaksi vaihtoehdoksi näyttäytyi Opinsys Oy:n tarjous. Opinsyssin tarjous ei ollut laitehinnaltaan halvin vaihtoehto.

Kyrönmaan Markkinointi Oy on tehnyt sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan viranhaltijapäätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka perusteena käytettiin seuraavia argumentteja:

  • Kyrönmaan Markkinoinnin laitehinta oli halvin.
  • Päätöstä on perusteltu USB-tikuttomuudella Opinsyssin kohdalla, mutta vaikka tämä asia otetaan huomioon, on Kyrönmaan Markkinoinnin tarjous edelleen halvin.
  • Ympäristöarvoja ei voida pitää kierrätettyjen laitteiden osalta perusteena, koska niiden kunnostukseen on käytetty tuplamäärä energiaa verratuna uusiin laitteisiin.
  • Kyrönmaan Markkinoinnilla on edellytys toimittaa hankintapäätöksessä mainittu määrä laitteita.

 

Hankintapäätös on tehty kokonaisarvioinnin perusteella, jossa hinta on ollut yksi osatekijä. Muita keskeisiä osatekijöitä ovat tekniset laiteominaisuudet (ilmoitettu tarjouspyynnössä), tarvittavat tukipalvelut ja ohjelmistopäivitysprosessit sekä laitteen käytön osalta opiskelijalähtöisyys. Hankintahinnan lisäksi tulee huomioida koneiden ylläpidosta koituvat kustannukset. 

Tarjouspyynnössä ei ollut mainittu kokonaistarkastelun painopistealueita tai niiden painoarvoa lopullisen päätöksen suhteen, tai että halvin hinta voittaa kilpailun. Tarjouspyynnössä kerrottiin hankinnassa olevien kannettavien tietokoneiden vähimmäisvaatimukset teknisten ominaisuuksien suhteen. Siten tarjouspyyntö oli vajavainen suhteessa tehtyyn hankintapäätökseen.

Oheismateriaali: Viranhaltijapäätös ja oikaisuvaatimus

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä oikaisuvaatimuksen kuvaustekstissä mainituilla perusteilla. Sivistysosasto kilpailuttaa hankinnan lukiolaiskannettavista uudelleen. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja Sami Kiukkonen saapui asiantuntijaksi kokoukseen ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa valituksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan

Valitukseen on liitettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valituksessa on ilmoitettava valittajan tai kirjelmän muun laatijan nimi ja kotikunta sekä postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Asiamiehen on tarvittaessa liitettävä valtakirja (Hallintoprosessilaki 32 §).

 

Valitusasiakirjojen toimittaminen

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle valitusajan kuluessa ennen sen viimeisen päivän virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan kuluessa. Valitusasiakirjat voi toimittaa ennen valitusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että ne on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen, yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi

telekopio 029 5642 760

 

Valituksen maksullisuus

Hallinto-oikeus voi tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla periä muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

 

Lisätietoja kunnallisvalituksesta:

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi