Kunnanhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Tilinpäätös 2020

LAIDno-2021-104

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. (Kuntalaki § 113)

Maailmanlaajuinen koronaepidemia muutti elämän niin Laihialla kuin muuallakin vuonna 2020. Maaliskuun alkupuolella alkoi kantautua tietoa siitä, että epidemia on paljon pahempi, mitä kukaan oli osannut ajatella. Valtion hallitus teki monenlaisia poikkeuspäätöksiä ja koko Suomi suljettiin käytännössä kokonaan. Myös Laihialla siirrettiin alkuvaiheessa kaikki koulut etäopetukseen ja suositettiin vahvasti, että vanhemmat ottaisivat varhaiskasvatuksessa olevat lapset kotiin. Vähän myöhemmin valtionhallinto teki päätöksen, että 1.–3.-luokkalaiset sekä erityisen tuen oppilaat palasivat lähiopetukseen ja muut jatkoivat etäopetuksessa. Laihialla suljettiin määräysten mukaisesti lähes kaikki kunnan yksiköt: mm. uimahalli, kirjasto, nuorisotilat, monitoimihalli ja koulujen salit. Lisäksi kunnanviraston ovet suljettiin. Kotipalvelu alkoi toimia kolmesta eri toimipisteestä käsin niin, että yhden ryhmän sairastuminen ei halvaannuttaisi koko toimintaa. Kuntaan perustettiin uusia toimintoja, kuten vanhusten palvelupuhelin. Toukokuun puolessa välissä poikkeustilanteita alettiin purkaa. Oppilaat palasivat lähikouluun 14.5. ja samaan aikaan varhaiskasvatuksessa lapset palasivat hoitoon. Syksyllä epidemia alkoi jälleen Suomessa lisääntyä, mutta Laihialla tilanne pysyi melko hyvin hallinnassa. Joitain luokkia siirrettiin karanteenin vuoksi etäopetukseen, mutta pääosin kunnan toiminnat pysyivät ennallaan.

Laihian kunnan asukasluku oli 7 999 vuonna 2020. Vähennystä edellisestä vuodesta oli 17 henkilöä.

Kunnan alkuperäinen talousarvio vuodelle 2020 oli 512.289 euroa. Talousarviota tarkistettiin erikoissairaanhoidon, vanhusten palveluasumisen ja lastensuojelun kustannuspaikoilla. Valtionosuuden määrään tehtiin 3.000.000 euron lisäys talousarvioon. Muutettu talousarvio oli 2.282.289 euroa. Tilikauden lopullinen toteuma oli 1.966.307 euroa. Tilinpäätöksen jälkeen kunnan kumulatiivinen alijäämä on 560.754 euroa. Vuoden 2021 talousarvion ylijäämä on 924.540 euroa ja sen jälkeen kumulatiivinen ylijäämä on 363.786 euroa. Mikäli vuoden 2021 talousarvio toteutuu, saavuttaa Laihian kunta kuntalain säännöksen, että kumulatiivinen alijäämä on katettava vuoden 2021 loppuun mennessä. Etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon menokehyksen osalta on olemassa riski, että arvioidut menoarviot eivät riitä. Tämän takia on keskeistä, että kaikki jo päätetyt talouden tasapainotuskeinot toteutuvat täysimääräisesti.

Toimintatuotot nousivat edelliseen vuoteen verrattuna noin 130.000 euroa. Nousuun vaikutti eniten Valtiokonttorin korvaaman sotilasvammalain mukaiset korvaukset. Useita sotiemme veteraaneja on tehostetussa palveluasumisessa, jonka kustannuksia Valtiokonttori korvaa kunnille. Lisäksi metsänhoidollisten hakkuiden seurauksena kunta sai puutuottoja noin 84.000 euroa. Toisaalta varhaiskasvatusmaksut vähenivät noin 195.000 euroa, koska lapset olivat korona-epidemian takia keväällä kotona pitkiä aikoja. Kotipalvelumaksut vähenivät noin 54.000 euroa koronatilanteen seurauksena.

Toimintakulut kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna noin 1.450.000 euroa. Suurin kasvu oli erikoissairaanhoidon (473.955 euroa), vanhusten palveluasumisen (806.990 euroa) ja vammaispalvelun (115.257 euroa) kustannuspaikoilla. Positiivista oli, että henkilöstökustannukset kasvoivat vain noin 25.000 euroa. Kasvu oli niukkaa siitä huolimatta, että 1.8.2020 voimaan tuli 1,22 % TES-korotus ja heinäkuussa maksetut lomarahat palasivat Kiky-sopimuksen jälkeen ennalleen eli nousivat 30 %. Keväällä olleen koronasulun seurauksena määräaikaisten ja sijaisten palkkakustannukset laskivat noin 560.000 euroa. Keväällä tapahtuneiden laajojen sulkutoimenpiteiden seurauksena kustannussäästöjä tuli lämmitys-, sähkö-, vesi- ja elintarvikekustannuksissa. Toisaalta lisäkustannuksia aiheuttivat suojautumistarvikkeet ja siivouskustannukset.

Keväällä, kun koronaepidemia oli pahimmillaan, verotuloennusteet olivat todella matalat. Huhtikuun ennusteen mukaan verotulo olisi jäänyt noin 2,2 miljoonaa euroa talousarviosta. Vuoden aikana arvio koheni ja lopullinen verotulo oli 31.291.242,19 euroa ja jäi talousarviosta noin 580.000 euroa. Vuonna 2020 kiinteistöverotuksen joustava valmistuminen aiheutti sen, että loppuvuonna kerättyjä kiinteistöveroja ei ehditty tilittää kunnille kyseisen vuoden aikana. Arvion mukaan noin 10 % kiinteistöveron tuotosta siirtyi tilitettäväksi helmikuussa 2021.

Talousarviossa valtionosuus oli 16.060.969 euroa. Epidemian keväällä alettua maan hallitus teki päätöksen, että yritykset voivat hakea lykkäystä veronmaksuun. Vastaavasti kunnille myönnettiin valtionosuuden korvaus lykkääntyvistä yhteisöverotuotoista. Koronatilanteen loppukeväästä parannuttua todettiin, että yritykset eivät olleet hakeneet lykkäystä niin paljon, mihin oli varauduttu. Laihian saama korvaus lykkääntyneistä yhteisöveroista oli 153.309 euroa. Sama summa vähennetään vuoden 2021 valtionosuudesta. Maan hallitus teki kaikkiaan seitsemän lisätalousarviota, joissa osassa myös kunnille myönnettiin lisää valtionosuutta. Laihian osuus näistä oli noin 2,4 miljoonaa euroa. Lisäksi kunta haki ja sai Valtiovarainministeriöltä harkinnanvaraista valtionosuutta 800.000 euroa. Lopullinen valtionosuus oli 19.272.517 euroa ja ylitti talousarvion noin 3,2 miljoonalla eurolla.

Kunnan toimintakate nousi noin 2,9 %. Vuosikate oli 4.039.173 euroa. Poistot olivat 2.056.070 euroa. Nettoinvestoinnit olivat 1.576.078,95 euroa.

Kunnan lainamäärä vuoden 2020 lopussa oli 29.865.021 euroa eli noin 3.734 euroa asukasta kohden, kun se vuotta aiemmin oli 4.064 euroa. Vuoden aikana uutta talousarviolainaa ei nostettu, koska valtionosuuden lisäys kattoi investointikustannukset. Kunnanvaltuusto teki huhtikuun kokouksessa päätöksen tilapäislainan ylärajan korottamisesta 15,0 miljoonaan euroon. Aiempi yläraja oli 10,0 miljoonaa euroa. Korotuksella varauduttiin epidemian seurauksena mahdollisesti kovasti alentuviin verotuottoihin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja nostetun tilapäislainan määrä pysyi ennallaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää allekirjoittaa vuoden 2020 tilinpäätöksen sekä jättää sen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi.

Kunnanhallitus päättää saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan arvioinnin jälkeen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Kunnanhallitus päättää esittää, että tilikauden ylijäämä 1.966.306,82 euroa kirjataan taseen yli-/alijäämätilille.

Kunnanhallitus päättää oikeuttaa talousjohtajan tekemään tilinpäätösasiakirjaan mahdollisia teknisiä korjauksia.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja Sami Kiukkonen, tekninen johtaja Jari Mansikka-aho ja johtava sosiaalityöntekijä Anneli Riski saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi ja poistuivat kokuksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi