Kunnanhallitus, kokous 8.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Valtateiden vaikutusalueen osayleiskaavan tarkistus ja laajennus / vireilletulokuulutus, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kuuleminen

LAIDno-2017-445

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Märjenjärvi, paivi.marjenjarvi@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus hyväksyi 30.01.2017 § 29 kaavoitusohjelman vuosille 2017–2019. Esitetty Valtateiden vaikutusalueen osayleiskaavan tarkistus ja laajennus sisältyy tähän kaavoitusohjelmaan.

Valtateiden vaikutusalueen ja Jokikylän osayleiskaavojen kokonaisvaltaisen ajantasaistamisen suunnittelu on aloitettu selvitysten laatimisella loppuvuodesta 2016 ja työtä jatketaan vuonna 2017. Kaavoituksessa huomioidaan myös elinkeinopoliittiseen strategiaan kirjattu teollisuusalueen selvitystyö. Osayleiskaava-aluetta on tarkoitus laajentaa Isonkyläntien varteen rakenteilla olevalle pyrolyysi-/muovinkierrätystoimintaa palvelevalle alueelle, Jokisalontien varteen ja Sutikan alueelle. Valtateiden vaikutusalueen osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena osayleiskaavana.

Osayleiskaavan suunnittelualue alkaa Rudolta Mustasaaren kunnan rajalta jatkuen valtatien 3 suuntaisesti tien molemmin puolin, kiertäen Kirkonseudun osayleiskaavan länsipuolelta ja jatkuen Jokiperään Ilmajoen kunnan rajalle asti. Alustavan suunnittelualueen laajuus on noin 110 km².

Suunnittelualueella ovat voimassa kunnanvaltuuston 27.03.2006 hyväksymät Valtateiden vaikutusalueen ja Jokikylän osayleiskaavat. Suunnittelualue rajautuu kunnanvaltuuston 16.02.2015 hyväksymään Laihian Kirkonseudun osayleiskaavan päivitykseen, joka on tullut voimaan 12.12.2016.

Kuntalain 29 §:n mukaan kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista. Kunnan on laadittava tarvittaessa katsauksia kunnan palveluja, taloutta, ympäristönsuojelua ja maankäyttöä koskevista asioista. Asukkaille on myös tiedotettava, millä tavoin asioista voi esittää kysymyksiä ja mielipiteitä valmistelijoille ja päättäjille.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää Valtateiden vaikutusalueen oikeusvaikutteisen osayleiskaavan tarkistuksen ja laajennuksen käynnistämisestä.

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian jatkovalmisteluun.

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus palautti asian jatkovalmisteluun käsittelyjärjestyksen osalta. Asiassa kuitenkin todettiin, että tässä vaiheessa ei ole tarvetta esteellisyyksien vuoksi jakaa suunnittelualuetta eri osa-alueisiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää Valtateiden vaikutusalueen oikeusvaikutteisen osayleiskaavan tarkistuksen ja laajennuksen käynnistämisestä.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Kaavatyötä varten on tehty erilaisia selvityksiä, kuten maisemaselvitys, luontoselvitys ja rakennuskantainventointi. Lisäksi tullaan tekemään ainakin liikenneselvitys, yleiskaavatasoinen hulevesiselvitys sekä rantarakentamisen mitoitusselvitys Sutikan ja Jokisalon hiekkakuoppien ranta-alueille.

Kunnanhallituksen 9.9.2019 § 195 valitsema ohjausryhmä on kokoontunut 28.11.2019 ja käynyt läpi kaavaprosessissa huomioitavia asioita.

Kuntalain 29 §:n 1 mom. mukaan kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n 1 mom. mukaan kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.

Kaavaa varten on laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), jossa esitetään osayleiskaavan laatimisen lähtökohtia ja tavoitteita, kuvataan kaavoituksen eteneminen ja kerrotaan, miten osalliset voivat vaikuttaa kaavoitukseen ja kuinka kaavan vaikutuksia arvioidaan suunnittelun aikana.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläoloaika on suunniteltu ajoitettavan elokuulle 2020, samoin kaavaprosessiin liittyvä asukaskysely ja maanomistajakysely. Maakuntavaltuusto käsittelee Pohjanmaan maakuntakaavaa 2040 kokouksessaan 15.6.2020. Mikäli uusi maakuntakaava saa lainvoiman ennen osayleiskaavan OAS:n nähtävilläoloaikaa, tehdään siihen tarvittavat päivitykset maakuntakaavaa koskevien tietojen osalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa Valtateiden vaikutusalueen osayleiskaavan tarkistuksen ja laajennuksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 3.6.2020) nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää, että kaavan laajuudesta johtuen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläolosta tiedotetaan kunnan kotisivuilla ja Kyrönmaa-lehdessä. Nähtävilläoloaikana toteutetaan myös asukaskysely ja maanomistajakysely, joilla kartoitetaan osallisten toiveita ja näkemyksiä kaavan sisältöön.

Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen osallisille järjestetään kaavan esittelytilaisuus joko digitaalisia järjestelmiä hyödyntäen tai paikan päällä järjestettävänä tilaisuutena. Esittelytilaisuuden toteutustapa päätetään lähempänä sen mukaan, mikä koronaviruksesta johtuva vallitseva tilanne ja ohjeistus sillä hetkellä on.

Kunnanhallitus päättää pyytää osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- EPV Tuulivoima Oy
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Ilmajoen kunta
- Isonkyrön kunta
- Laihian kunta, rakennus- ja ympäristölautakunta
- Laihian kunta, sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Laihian Yrittäjät ry
- Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
- Museovirasto
- Mustasaaren kunta
- Pohjanmaan ELY-keskus
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Suomen Metsäkeskus
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki
- Vaasan Sähköverkko Oy
- Väylävirasto.

Päätös

Puheenjohtaja 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela ehdotti tämän asian käsittelyjärjestykseksi, että asia käsitellään kolmena eri osa-alueena esteellisyyksien vuoksi siten, että osa-alueet ovat A) Ruto, B) Jakkula ja Kylänpää sekä C) Jokikylä.
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdottaman käsittelyjärjestyksen.

A) RUTO
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

B) JAKKULA JA KYLÄNPÄÄ
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että puheenjohtajana toiminut Sauli Tuomela poistui kokouksesta esteellisenä (osallisuusjäävi) eikä esteellisenä ottanut osaa osa-alueen (Jakkula ja Kylänpää) käsittelyyn ja päätöksentekoon. Tuomelan tilalle kokoukseen tuli varajäsen Erkki Aro.
Merkitään, että puheenjohtajana toimi 2. varapuheenjohtaja Marja Vettenranta.
Merkitään, että jäsen Päivi Miskala, varajäsen Timo Kamila ja varajäsen Teemu Knuutti poistuivat kokouksesta esteellisinä (osallisuusjäävi) eivätkä esteellisinä ottaneet osaa osa-alueen (Jakkula ja Kylänpää) käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Merkitään, että päätöksenteon jälkeen Tuomela palasi kokoukseen ja ryhtyi johtamaan puhetta. Varajäsen Aro poistui kokouksesta.
Merkitään, että päätöksenteon jälkeen Kamila ja Knuutti palasivat kokoukseen.
Merkitään, että päätöksenteon jälkeen Vettenranta palasi paikoilleen.

C) JOKIKYLÄ
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Päivi Miskala oli poistuneena kokouksesta esteellisenä (osallisuusjäävi) eikä esteellisenä ottanut osaa osa-alueen (Jokikylä) käsittelyyn ja päätöksentekoon. Miskala palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi