Kunnanhallitus, kokous 8.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Osavuosikatsaus 1/2020

LAIDno-2020-118

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan talousarvion toteutumasta raportoidaan kunnanvaltuustolle neljän kuukauden välein. Vuoden ensimmäinen osavuosikatsaus käsittää talousarvion toteutuman tammi-huhtikuulta.

Vuoden ensimmäistä osavuosikatsausta leimaa korona-epidemia, jonka vuoksi katsaukseen sisältyvä aika oli täysin poikkeuksellinen. Osa kunnan palveluista suljettiin maaliskuussa kokonaan, koulut siirtyivät etäopetukseen ja varhaiskasvatuksen lapsimäärä väheni todella paljon. Tilanne aiheutti kunnan tulojen pienenemistä ja esimerkiksi suojautumis- ja puhdistuskustannusten kasvamista. Suurin epävarmuustekijä liittyy verotulojen muodostumiseen. Korona-epidemia on aiheuttanut mittavia lomautuksia, jotka väistämättä vaikuttavat kunnallisverotuoton kertymiseen. Laihian kunnan osalta verotuloaleneman ennustetaan olevan 2–2,5 miljoonaa euroa vuonna 2020. Aleneman ennustetaan vaikuttavan myös suunnitelmavuosien kunnallisverotuottoihin.

Valtion hallitus tiedotti 2.6.2020 mittavasta tukipaketista, josta noin 1,4 miljardia euroa kohdistetaan kuntatalouteen. Tässä vaiheessa tukipaketin yksityiskohdista ei ole vielä tietoa, joten vaikutusta Laihian kunnan tilanteeseen ei tarkkaan tiedetä.

Tammi-huhtikuun toteutuman mukaan kunnan toimintamenot yhteensä ovat 103,4 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja laskennalliseen talousarvioon verrattuna 102,4 %. Suurin nousu tapahtui erikoissairaanhoidon ja vanhusten palveluasumisen palvelusetelimenojen kustannuksissa. Investointien nettomenot ovat noin 172.000 euroa. Talousarviossa investointien nettomenot ovat noin 2,9 milj. euroa.

Tammi-huhtikuun verotulot pysyivät vielä edellisen vuoden tasolla, samoin toukokuun verotulo. Loppuvuoden verotulon kertymiseen tulee vaikuttamaan korona-epidemian takia tapahtuneet lomautukset ja irtisanomiset työssäkäyntialueella. Valtionosuudet kasvoivat 6,4 % edellisestä vuodesta. Yhteensä verotulot ja valtionosuudet kasvoivat 2,4 % edellisestä vuodesta.

Lainaa kunnalla oli huhtikuun lopussa 32.553.353 euroa (n. 4.062 euroa/asukas).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto merkitsee osavuosikatsauksen 1/2020 tiedoksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Jukka Harju saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa ja varajäsen Vilho Tekoniemi poistui kokouksesta.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 119-120, 126-127 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi