Kunnanhallitus, kokous 8.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Kirkonseudun asemakaavan muutos ja laajennus kauppakeskusalueella korttelissa 41 / laatimispäätös, vireilletulokuulutus, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluvaiheen kuuleminen

LAIDno-2020-341

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Asemakaavan muutos ja laajennus koskee Kirkonseudun asemakaavan korttelia 41, osaa Faaringintien ja Kauppatien katualuetta sekä VT3:n suunnasta tulevaa yleisen tien aluetta. Suunnittelualue on kooltaan noin 2,5 ha ja se sijaitsee Laihian keskustan länsipuolella VT3:n ja Faaringintien välisellä alueella. Suurin osa alueesta on yksityisen omistuksessa, jonka kanssa on myös tehty kaavoituksen käynnistämissopimus. Yksityisen omistamalla alueella on vanha maatilan pihapiiri sekä peltoa.

Vain pienellä osalla alueen kaakkoiskulmassa on vuonna 1993 hyväksytty asemakaava, jossa kaavamerkintä on katualue. Suunnittelualue rajautuu lisäksi kunnanvaltuuston vuonna 2017 hyväksymään VT 18 asemakaavan muutokseen ja laajennuksen, joka ei ole vielä lainvoimainen. Kyseinen kaava odottaa Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusasiasta. Nyt toteutettavassa kaavahankkeessa huomioidaan VT 18 asemakaavaehdotuksessa esitetyt tie- ja katulinjaukset, jotka on jo toteutettu.

Kunnanvaltuuston 16.2.2015 hyväksymässä ja 12.12.2016 voimaan tulleessa Laihian Kirkonseudun osayleiskaavassa alue on osoitettu pääosin uutena keskustatoimintojen alueena (C). Alueen länsiosa sijoittuu vähäiseltä osin maatalousalueelle (MT). VT 3 on yleiskaavassa osoitettu ohjeellisena uutena väylänä tai muuna ajoyhteytenä ja sen varteen on merkitty uusi kevyen liikenteen reitti sekä melualue. Alue sisältyy lisäksi maakuntakaavan mukaiseen valtakunnallisesti arvokkaaseen Laihianjoen maisema-alueeseen (ma).

Kaavoituksen tavoitteena on osoittaa alue liike- ja toimistorakentamiseen. Kaavaluonnos on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman mahdollistavaksi. Kaavaluonnoksessa alueelle on osoitettu liikerakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön (KM-2). Alueelle saa lisäksi sijoittaa toimistotiloja sekä paljon tilaa vaativan kaupan tiloja. Kaavoitettavalla alueella sijaitsee myös Faaringintien katualuetta sekä yleisen tien aluetta (LT).

Suunnittelutyön yhteydessä alueesta on laadittu liikenneselvitys ja hulevesiselvitys. Faaringintien katualueen leveydessä on varauduttu siihen, että nykyisen tien pohjoispuolelle mahtuu uusi kevyen liikenteen väylä. Faaringintien ja Kauppatien risteysalueella on tie- ja katualue rajattu siten, että risteykseen mahtuu rakentamaan liikenneympyrän. Tämä on liikenneselvityksen mukaan tarpeen, mikäli KM-2 –tontti rakentuu ja sen myötä liikenne alueella lisääntyy.

Kuntalain 29 §:n 1 mom. mukaan kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n 3 mom. mukaan kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista, suunnitellusta aikataulusta sekä osallistumis- ja arviointimenettelystä. Ilmoittaminen on järjestettävä kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Ilmoittaminen voi tapahtua myös kaavoituskatsauksesta tiedottamisen yhteydessä.

Laihian kunnassa lakimääräistä kuulemista on täydennetty siten, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan vireilletulosta kirjeitse.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää Kirkonseudun asemakaavan muutoksen ja -laajennuksen käynnistämisestä kauppakeskusalueella korttelissa 41.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä asemakaavaluonnoksen (päivätty 2.6.2020) ja asettaa sen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 2.6.2020) laatimisvaiheen kuulemista varten nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti. Lisäksi suunnittelualueen osallisille lähetetään tieto kirjeitse asemakaavan luonnosvaiheesta.

Kunnanhallitus päättää pyytää kaavaluonnoksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, rakennus- ja ympäristölautakunta
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Museovirasto
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto / terveysvalvonta
- Vaasan Sähköverkko Oy
- Väylävirasto.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi