Kunnanhallitus, kokous 8.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 123 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun siirto Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle

LAIDno-2019-339

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän perussopimuksen hyväksyminen mahdollistaa uuden hyvinvointialueen kuntayhtymän perustamisen. Valmistelun ja toteutuksen etenemiseksi tarvitaan tieto siitä, mitkä kunnat siirtävät lakisääteisten sosiaali- ja perusterveydenhuollon palveluiden järjestämis- ja tuottamisvastuun kuntayhtymälle kuntalain § 8 mukaisesti. Kuntia pyydetään aikavälillä 28.10.–16.12.2019 tekemään päätös mahdollisesta järjestämis- ja tuottamisvastuun siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymälle.

Valmistelua johtavaan alueelliseen ohjausryhmään kuuluvat kuntien ja kaupunkien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat, kuntajohtajat sekä sairaanhoitopiirin johto. Ohjausryhmä on linjannut lokakuun kokouksessaan seuraavasti:

Kunnan on mahdollista 4/2020 loppuun mennessä vetäytyä uudella päätöksellään hyvinvointikuntayhtymästä. Mikäli kunta ei 16.12.2019 mennessä ole päättänyt järjestämis-ja tuottamisvastuun siirrosta Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle, voi se huhtikuun 2020 loppuun mennessä tehdä myönteisen päätöksen hyvinvointikuntayhtymään liittymisestä.

Valmistelua ja täytäntöönpanon suunnittelua jatketaan 30.4.2020 saakka kaikkien Vaasan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien kanssa. Valmistelussa laaditaan luonnos hallintosäännöstä, kartoitus kiinteistöistä ja kiinteistöjenhallinnasta, selvitys sosiaali- ja terveystoimeen liittyvistä tukipalveluista, selvitys rajapinnoista siirtyvissä ja kuntiin jäävissä toiminnoissa sekä tarkennus omistajaohjauksen toteuttamisesta.

Huhtikuun 2020 jälkeen valmistelua jatketaan niiden kuntien kanssa, jotka ovat päättäneet siirtää kaikki sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut kuntayhtymän järjestettäväksi. Toiminnan käynnistämisvuodesta päätetään yhdessä valmistelun edetessä.

Kuntien päätökset todetaan 17.12.2019 Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelua johtavassa ohjausryhmässä, johon kutsutaan asiantuntijoiksi myös alueen johtavista sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoista koostuva johtoryhmä, jotta varmistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijuus. Ohjausryhmää täydennetään 2020 alkaen myös henkilöstön edustajilla.

Mikäli kunta ei siirrä lakisääteistä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuuta hyvinvointikuntayhtymälle, se tulee mukaan ohjausryhmään myöhemmin valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen ohjeistuksen ja lakivalmistelun edistyttyä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun mahdollisesta siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle 30.4.2020 mennessä.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun mahdollisesta siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle kunnanhallituksen tekemän uuden ehdotuksen perusteella 30.4.2020 mennessä.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun mahdollisesta siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle kunnanhallituksen tekemän uuden ehdotuksen perusteella 30.4.2020 mennessä.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän valmistelua on jatkettu. Alkuvuoden 2020 aikana on valmistunut alueellisten selvitystyöryhmien raportit seuraavista osa-alueista:

  • Johtamis- ja organisaatiomalli hallintosääntötyön tukena
  • Kiinteistöt ja kiinteistöjen hallinta
  • Sosiaali- ja terveystoimeen liittyvät tukipalvelut
  • Rajapinnoissa olevat toiminnot kunnissa ja hyvinvointikuntayhtymässä
  • Omistajaohjauksen toteuttaminen.

 

Tämän lisäksi on valmistunut NHG:n ”Perustamistiekartta Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymälle” sekä Talent Vectian ”Talousselvitys Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle”.

Pohjanmaan kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajista, kuntajohtajista sekä sairaanhoitopiirin johdosta koostuva alueellinen ohjausryhmä on käsitellyt raportteja sekä selvityksiä kokouksissaan kevään mittaan. Raportit ja selvitykset ovat olleet kunnanhallituksen nimeämän SoTe-työryhmän tarkasteltavissa välittömästi niiden valmistumisen jälkeen. Kyseiset dokumentit ovat olleet valtuutettujen tarkasteltavissa myös kunnan extranetissä viikosta 20 alkaen.

Aiempi linjaus päätöksenteon aikataulusta on muuttunut siten, että kokouksessaan 13.5.2020 alueellinen ohjausryhmä linjasi seuraavaa:

  • Kunnat, jotka viimeistään 16.6.2020 ovat päättäneet sosiaali-ja perusterveydenhuollon järjestämis-ja tuottamisvastuun vapaaehtoisesta ja kokonaisvaltaisesta siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle, osallistuvat 16.6.2020 jälkeen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelutyöhön.
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelun ohjausryhmä kokoontuu 17.6.2020 toteamaan kuntien 16.6.2020 mennessä asiasta tekemät päätökset ja linjaamaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelun jatkoaskeleet.
  • Hyvinvointialueen valmistelun selvitysraportit huomioidaan valmisteluprosessia jatkettaessa.
  • Kunnat, jotka päättävät 16.6.2020 jälkeen ja vuoden 2020 aikana sosiaali-ja perusterveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun vapaaehtoisesta ja kokonaisvaltaisesta siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle, osallistuvat valmistelutyöhön 1.1.2021 lähtien.

 

Pohjanmaan kolmestatoista kunnasta/kaupungista viisi on tehnyt toistaiseksi päätökset SoTe-palveluiden järjestämis- ja tuottamisvastuun siirtämisestä Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymälle (Luoto, Pietarsaari, Pedersöre, Uusikaarlepyy sekä Vaasa). Vaasan kaupungin päätöksessä on varaus mahdollisuudesta tarkastella päätöstä uudelleen siltä kannalta, vastaako edennyt valmistelu niitä vaatimuksia, joita kaupunki on jatkovalmistelulle edellyttänyt.

Laihian kunnan osalta hyvin keskeistä on se, katsooko Vaasan kaupunki aiemman päätöksensä 9.12.2019 mukaisesti, että valmistelu on vastannut kaupungin vaatimuksia ja näin ollen päättää siirtää tuottamis- ja järjestämisvastuun hyvinvointikuntayhtymälle. Tämän päätöksen myötä Laihian kunnalta häviää ns. Paras-lain velvoitteen mukainen yhteistoimintakumppani. Kyseisen lain mukaisesti kunta ei voi itse järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluitaan. SoTe-työryhmä on selvittänyt kunnan vaihtoehtoja kyseisessä tilanteessa ja käytännössä ainoaksi realistiseksi vaihtoehdoksi palveluiden järjestämiseksi jää palveluiden siirtäminen hyvinvointikuntayhtymän järjestettäväksi.

Osaltaan tilanteeseen vaikuttaa valmisteilla oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Uudistuksen toteutuessa suunnitellun kaltaisena, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy perustettaville maakunnille 1.1.2023. Tällä hetkellä näyttää siltä, että talouden näkökulmasta Pohjanmaan maakunta olisi uudistuksen suuri häviäjä ja sosiaali- ja terveydenhuollon sopeuttamistarve olisi suuri. Sekä NHG:n että Talent Vectian selvitykset viittaavat siihen, että hyvinvointikuntayhtymä olisi koko Pohjanmaata tarkastellen ainoa keino SoTe-palveluiden turvaamiseksi tulevaisuudessa. Tämä edellyttää selvitysten mukaan riittävän pitkää valmistautumis- ja suunnitteluaikaa sekä hyvää uudistuksen johtamista.

Laihian kunta on osaltaan sitoutunut Pohjanmaan hakeutumiseen kahteen valtakunnalliseen hankkeeseen eli ”Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan” sekä ”Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistus -ohjelmaan”. Hankehakemukset on linkitetty vahvasti hyvinvointikuntayhtymän valmisteluun ja mikäli hankkeisiin saadaan rahoitusta, rahoja voidaan käyttää nimenomaan hyvinvointikuntayhtymän valmistelussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tilannetta on käsitelty kevään mittaan kunnanvaltuuston iltakouluissa 16.3.2020 sekä 25.5.2020. Kunnanhallituksen nimeämä SoTe-työryhmä on käsitellyt aihetta sekä omissa kokouksissaan että useissa yhteistyökokouksissa alueella.

Oheismateriaali: Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän perustamistiekartta, Talent Vectia talousselvityksen loppuraportti, Talent Vectia talousselvityksen tiivistelmä, Kuntien selvistystyöryhmien loppuraportit, Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän perussopimus

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta siirtää sosiaali- ja perusterveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun kuntalain 8 § mukaisesti Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle 1.1.2022 alkaen ja osallistuu hyvinvointialueen valmisteluun ja toimeenpanoon.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta edellyttää kansalaisten lähipalveluiden turvaamista kuntayhtymän yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen siten muutettuna, että ehdotuksen 2. lause "Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta edellyttää kansalaisten lähipalveluiden turvaamista kuntayhtymän yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi." muutetaan muotoon "Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta edellyttää kuntalaisten lähipalveluiden turvaamista kuntayhtymän yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi.".


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi