Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Hulmin asemakaavan laajennus / kortteli 4018

LAIDno-2022-495

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Laatimispäätös, vireilletulokuulutus, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluvaiheen kuuleminen

Asemakaavan muutos koskee Hulmin asemakaavan noin kahden hehtaarin suuruista laajennusaluetta, johon muodostuu uusi kortteli 4018 sekä siihen liittyvät virkistys- ja katualueet. Suunnittelualue sijaitsee Hulmintien ja Rudontien välisellä alueella Hulmin koulua vastapäätä. Alue käsittää kolme (3) yksityisessä omistuksessa olevaa omakotitonttia sekä kunnan omistuksessa olevan peltoalueen. Peltoalueella sijaitsee vanha kuivaaja, joka tullaan purkamaan pois alueen rakentamisen yhteydessä.

Kunnanvaltuuston 16.2.2015 hyväksymässä ja 12.12.2016 voimaan tulleessa Laihian Kirkonseudun osayleiskaavassa alue on osoitettu pääosin pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Lisäksi alueella on muutama kaistale virkistysaluetta (V). Kaavoitettava alue sijaitsee pieneltä osin yleiskaavaan merkityllä kyläkuvallisesti arvokkaalla alueella, jota on laajemminkin suunnittelualueen läheisyydessä.

Pohjanmaan maakuntakaavassa alue sijoittuu taajamatoimintojen alueelle (A) ja maakunnallisesti arvokkaalle kulttuuriympäristöalueelle.

Asemakaavalaajennuksen tavoitteena on muodostaa alueelle uusia omakotitontteja. Kaavaluonnoksessa uusia omakotitontteja on neljä (4) kappaletta (pinta-alat n. 2400-3600 m2), joista kahdelle (2) on kulku Rudontien ja kahdelle (2) Hulmintien suunnasta. Kulkua varten kaavaluonnokseen on piirretty lyhyet kadunpätkät, joiden välissä on kevyen liikenteen mahdollistava lähivirkistysalue (VL). Samassa yhteydessä kaavoitetaan kolme (3) 80-luvulla rakentunutta omakotitonttia. Rakentuneiden omakotitonttien osalta kulku on olemassa Hulmintien ja Luutnantintien kautta.

Asemakaavan laatimisessa huomioidaan lähiympäristön kyläkuvallisesti arvokas alue sallimalla vain harjakattoiset rakennukset. Uusien ja olemassa olevien tonttien väliin sijoittuu 12 metriä leveä istutettavan alueen osa. Omakotitonttien rakennusoikeudeksi on merkitty 400 km2.

Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa. (Kuntalaki 29.1 §)

Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista, suunnitellusta aikataulusta sekä osallistumis- ja arviointimenettelystä. Ilmoittaminen on järjestettävä kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Ilmoittaminen voi tapahtua myös kaavoituskatsauksesta tiedottamisen yhteydessä. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 63.3 §)

Laihian kunnassa lakimääräistä kuulemista on täydennetty siten, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan vireilletulosta kirjeitse. Lisäksi kaavaluonnosta tullaan esittelemään yleisötilaisuudessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää Hulmin asemakaavan laajennuksen käynnistämisestä, johon muodostuu kortteli 4018.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä asemakaavaluonnoksen (päivätty 28.10.2022) ja asettaa sen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 28.10.2022) laatimisvaiheen kuulemista varten nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan laajennuksen luonnosvaiheesta kirjeitse.

Kunnanhallitus päättää pyytää kaavaluonnoksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto
- Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi