Kunnanhallitus, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Kantelu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle

LAIDno-2024-37

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus on päättänyt kokouksessaan 15.12.2023 § 336 Laihian yleislääketieteen osaston sulkemisesta viimeistään 30.6.2024. Kokouksessa hyväksyttiin seuraava tekstilisäys kyseiseen päätökseen: ”Laihian yleislääketieteen 10-paikkaisen osaston toimintaa seurataan 30.6.2024 saakka henkilöstön saatavuuden, potilasturvallisuuden, käyttöasteen ja asiakkaan kielellisten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Tänä aikana selvitetään myös suomenkielisen yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksien kehittämistä Laihialla. Tämän jälkeen arvioidaan lopettamispäätös uudelleen.”.

Pohjanmaan hyvinvointialue on toimillaan vaikuttanut siihen, että yleislääketieteen osaston toiminta on tammikuussa 2024 jo käytännössä ajettu alas ja tekstilisäyksen mukainen kirjaus menettää merkityksensä.

Kaikki hyvinvointialueet ovat olleet ja ovat jatkossa vaikeitten päätösten edessä. Pohjanmaan hyvinvointialueella päätösten vaikutusarviointiin vaikuttaa hyvin vahvasti kielellisten oikeuksien yhdenvertainen toteutuminen. Laihian kunnan ollessa Pohjanmaan ainoa yksikielinen suomenkielinen kunta, kunnan on pyrittävä valvomaan erityisesti alueen suomenkielisen väestön yhdenvertaisten oikeuksien toteumista.

Aluehallintovirasto on valtion valvova viranomainen, jolle kuuluu erilaisia oikeusturvaan, perusoikeuksiin ja turvalliseen ympäristöön liittyviä valvontatehtäviä. Aluehallintovirastoon on mahdollista tehdä kantelu mm. sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevissa epäillyissä virheellisestä menettelystä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä aluehallintovirastolle kantelun, missä pyydetään selvittämään kuntalaisten kielellisten oikeuksien toteutumista sosiaali- ja terveydenhuollossa, koskien erityisesti Pohjanmaan hyvinvointialueen hallituksen päätöstä (15.12.2023 § 336) Laihian yleislääketieteen osaston sulkemisen seurauksista.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi