Kunnanhallitus, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Kuulemiskirje / Kaskisten kaupungin liittäminen työllisyysalueeseen

LAIDno-2023-449

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt 27.11.2023 päivätyn kuulemiskirjeen luonnoksesta valtioneuvoston päätökseksi Kaskisten kaupungin kuulumisesta Pohjanmaan työllisyysalueeseen. Kyseessä on hallintolain 34 §:n ja työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen kuuleminen.

Kaskisten kaupunki on toimittanut 30.10.2023 työ- ja elinkeinoministeriölle toimivaltaisten elintensä päätökset, joiden mukaan Kaskisten kaupunki hyväksyy esisopimuksen Suupohjan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen päivittämisestä ja työvoimapalvelujen järjestämistä koskevan suunnitelman Suupohjan työllisyysalueella.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat päätöstä Kaskisten kaupungin liittämisestä Vaasan kaupungin, Mustasaaren kunnan, Korsnäsin kunnan, Laihian kunnan, Maalahden kunnan, Uudenkaarlepyyn kaupungin, Närpiön kaupungin ja Vöyrin kunnan valtuustojen hyväksymän sopimuksen mukaisesti perustettuun työllisyysalueeseen.

Perusteluna ministeriön päätösehdotukseen on, että Kaskisten kaupungilla ei ole maantieteellistä yhteyttä kuntiin, jotka olisivat Suupohjan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen päivittämistä koskevan esisopimuksen mukaan mukana työvoimapalveluiden järjestämisvastuuratkaisussa. Kaskisten kaupungilla on maantieteellinen yhteys vain Närpiöön. Sekä etäisyys että matka-aika autolla ovat lyhyempiä Närpiön keskustaan kuin Suupohjan työllisyysalueeseen kuuluvaan Kaskista lähimpänä sijaitsevan Kristiinankaupungin keskustaan. Lisäksi Kaskinen kuuluu Pohjanmaan työllisyysalueella olevan Närpiön työssäkäyntialueeseen. Närpiön kaupunki on ilmoittanut olevansa mukana Pohjanmaan työllisyysalueessa, jossa Vaasa toimii vastuukuntana.

Työ- ja elinkeinoministeriö varaa Kaskisten kaupungille sekä Vaasan kaupungille, Korsnäsin kunnalle, Laihian kunnalle, Maalahden kunnalle, Mustasaaren kunnalle, Närpiön kaupungille, Uudenkaarlepyyn kaupungille ja Vöyrin kunnalle mahdollisuuden lausua mielipiteensä ja antaa selityksensä asiassa.

Oheismateriaali: Työ- ja elinkeinoministeriön kuulemiskirje

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää todeta, että Laihian kunta yhtyy valtioneuvoston päätösluonnoksen näkemykseen Kaskisten kaupungin kuulumisesta Pohjanmaan työllisyysalueeseen eikä anna asiassa erillistä kirjallista lausuntoa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö/kirjaamo, kiinteistö- ja työvoimavastaava

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi