Kunnanhallitus, kokous 22.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Talouden tasapainotustoimet

LAIDno-2020-362

Kuvaus

Kunnanhallitus, 8.6.2020, § 126
Valmistelija/lisätiedot: Juha Rikala, juha.rikala@laihia.fi, kunnanjohtaja

Kunnanhallitus on käsitellyt talouden tilannetta ja tasapainotusmahdollisuuksia iltakoulussaan 6.5.2020. Kuntien talouden tilanne on sekä kuluvan vuoden että taloussuunnitelmavuosien osalta epäselvä. Poikkeustilanteen aiheuttamat tulopohjan menetykset ja toisaalta etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon vaatimat menolisäykset ovat toistaiseksi arvioiden varassa. Tämä vaikeuttaa kuluvan vuoden tilanteen arviointia sekä talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelua merkittävästi.

Työmarkkinajärjestöjen aikaansaama sopimus nostaa kunnan omia henkilöstökuluja kuluvana vuonna arviolta noin 80.000 euroa ja vuonna 2021 arviolta vajaat 300.000 euroa. Lisäksi sopimus nostaa kunnan ostopalveluiden hintaa etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon ostopalveluiden osalta.

Laihian kunnan osalta käytettävissä olevien verotulojen arvioidaan Kuntaliiton 4/2020 arvion mukaan vähenevän vuosien 2020–2022 aikana 5,5 milj. euroa siitä arviosta, mikä tehtiin loppuvuodesta 2019 ja mikä on kunnan talousarvion ja -suunnitelman perustana tulojen osalta. Valtionosuuksista on toistaiseksi hyvin keskeneräisiä valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton laskelmia vuoden 2021 osalta, joten verokertymän (verotulot + valtionosuudet) realistinen arvioiminen ei tässä vaiheessa ole mahdollista. Verokertymän kokonaisuuteen vaikuttavat vahvasti valtion päätökset kuntatalouden tukemiseksi. Lisätalousarvioesityksessään 2.6.2020 Suomen hallitus esitti kuntien tukemiseksi noin 1,4 miljardin euron tukipakettia.

Talouden tasapainottamiseksi on tarkasteltava kaikkia mahdollisia toimenpiteitä, mutta erityisesti toimenpiteitä, joilla on riittävää vaikuttavuutta tasapainon saavuttamisen mahdollistamiseksi. Kunnan nettomenoista yli 90 % on perusturva- sekä sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan menoja, joten vaikuttavuuden näkökulmasta on välttämätöntä löytää tasapainotuskeinoja etenkin kyseisten lautakuntien alaisten menojen osalta.

Lapsimäärien kehitys on kunnan elinvoiman näkökulmasta negatiivinen asia, mutta talouden näkökulmasta se edesauttaa tasapainon saavuttamista. Kehityksen huomioiminen huolellisella suunnittelulla mahdollistaa merkittävien säästöjen saavuttamisen vuosikymmenen mittaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta suunnitelmien tekeminen ja taloudellisten säästöjen löytäminen on haasteellista. Lukuisten muiden kuntien tavoin Laihian yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa alkaneella vuosikymmenellä erittäin voimakkaasti, mikä väistämättä aiheuttaa palveluiden järjestämiseen lisäpaineita. Tämän lisäksi suurin osa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnasta ei ole kunnan omissa käsissä. Täysin oma lukunsa ovat meneillään olevat uudistukset, jotka mullistavat toteutuessaan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan myös talouden näkökulmasta.

Päätösehdotus
Kunnanhallitus päättää, että talouden tasapainotusta tarkastellaan sekä nopeasti vaikuttavien (vaikutukset viimeistään TA 2022 lähtien) toimenpiteiden että pitkän tähtäimen toimenpiteiden näkökulmasta.

Kunnanhallitus päättää seuraavista nopeasti vaikuttavista toimenpiteistä talouden tasapainotukseksi:

  • Kunnanhallitus päättää edellyttää sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnalta suunnitelmaa vuoden 2020 loppuun mennessä siitä, miten esiopetus järjestetään lukuvuodesta 2021–2022 eteenpäin. Tavoitteena on kahden esiopetusryhmän väheneminen lukuvuoden 2019–2020 tasoon nähden. Euromääräisesti tavoite tarkoittaa vähintään 100.000 euron vuosittaista säästöä.
  • Kunnanhallitus päättää edellyttää perusturvalautakunnalta asumispalveluiden palvelusetelin arvon tarkastelua tavoitteena alueellisen tason saavuttaminen. Vuosittainen säästötavoite on arviolta 150–200.000 euroa.
  • Kunnanhallitus päättää edellyttää tekniseltä lautakunnalta selvitystä mahdollisuuksista siirtyä yksityisteiden osalta uuteen toimintamalliin vuoden 2022 alusta lähtien. Vuosittainen säästötavoite on 100.000 euroa vuodesta 2022 lähtien.
  • Kunnanhallitus päättää evästää lautakuntia, että talousarvion 2021 ja taloussuunnitelman 2022–2024 investointitarpeita tarkastellaan erittäin kriittisesti ja pyritään siihen, että investointeja jaksotetaan mahdollisimman laajalle ajalle.
  • Kunnanhallitus päättää, että kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisin ja taloudellisin syin. Neuvottelut koskevat osa-aikaistamisia, lomautuksia, irtisanomisia sekä organisaation uudelleen järjestämisiä. Yhteistoimintaneuvotteluilla yhdessä palvelutarpeen vähenemisen kanssa pyritään 700.000 euron henkilöstösäästöihin vuosina 2020–2021. Kunnanhallitus valtuuttaa henkilöstöpäällikön ilmoittamaan yhteistoimintaneuvotteluista henkilöstön edustajille ja henkilöstöpäällikön, talousjohtajan sekä kunnanjohtajan käyttämään kunnan puhevaltaa neuvotteluissa.

 

Kunnanhallitus päättää seuraavista pitkän tähtäimen toimenpiteistä talouden tasapainotukseksi:

Kunnanhallitus päättää edellyttää sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnalta esitystä vuoden 2020 loppuun mennessä siitä, miten tulevaan perusopetuksen oppilasmäärän kehitystilanteeseen tullaan reagoimaan. Tavoitteena tulee olla perusopetusryhmien selkeä väheneminen lukuvuoteen 2026–2027 mennessä sekä kunnan tilojen tehokas käyttö. Kunnanhallitus määrittelee tarkemman säästötavoitteen tarkasteltuaan lautakunnan esitystä.

Päätös
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että varajäsen Asko Salminen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokokseen asiantuntijaksi § 119-120, 126-127 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

_______________________________________________________________________________________

Kunnanhallitus, 22.2.2021, § 37
Valmistelija/lisätiedot: Juha Rikala, juha.rikala@laihia.fi, kunnanjohtaja

Talouden tasapainottamistoimenpiteiden tilanne on seuraava:

  • Sivistysosastolla on käsitelty esiopetuksen tilannetta syksyn 2020 mittaan. Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta on selvityksessään kokouksessaan 2.12.2020 todennut, että esiopetusryhmiä tulee olla lukuvuoteen 2022–2023 saakka viisi. Myöhemmin on huomattu, että inhimillisen virheen takia viisi ryhmää tarvitaan lukuvuoteen 2023–2024 saakka. Esiopetukseen tulevia lapsia on lukuvuoteen 2023–2024 saakka tulossa joka vuosi noin 100. Selvitystä on esitelty kunnanvaltuuston iltakoulussa 18.1.2021.

Tilannetta muuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön päätös Laihian kunnan valitsemisesta kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun, joka toteutetaan elokuun 2021 alusta lähtien ja kokeilu kestää toukokuun 2024 loppuun saakka. Tämä muuttaa kunnan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen suunnitelmia ja rakennetta. Päätöksen vaikutukset toimintaan ja talouteen selviävät myöhemmin.

  • Perusturvalautakunta on käsitellyt asumispalveluiden palvelusetelin arvotaulukkoa kokouksessaan 16.6.2020 ja päättänyt uudeksi taulukoksi Vaasan kaupungin mukaisen arvotaulukon. Taulukon käyttöönotto on viivästynyt ja asiassa ilmenneiden haasteiden takia perusturvalautakunta on kokouksessaan 20.1.2021 päättänyt uudesta arvotaulukosta, jolla kyetään täyttämään kunnanhallituksen edellyttämä säästötavoite.
  • Tekninen osasto on käynnistänyt selvityksen mahdollisuudesta siirtyä yksityisteiden osalta uuteen toimintamalliin. Tavoitteena on, että tekninen lautakunta käsittelee asiaa kevään aikana.
  • Lautakunnat ovat tarkastelleet ohjeen mukaisesti kriittisesti investointeja ja sen myötä talousarvion ja taloussuunnitelman investointitaso on selkeästi aiempaa alhaisempi. Investointien alhaisempaan tasoon on perusteena myös se, että kunnassa on viimeisten vuosien aikana pyritty aktiivisesti saattamaan kiinteistöt asianmukaiseen kuntoon eikä merkittäviä investointeja kiinteistöihin tällä hetkellä tarvita.
  • Yhteistoimintaneuvottelut on käyty ja kunnanhallituksen asettama tavoite on täyttymässä.
  • Sivistysosastolla on käsitelty perusopetuksen tilannetta syksyn 2020 mittaan. Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan selvitystä voi tarkastella 2.12.2020 pidetyn kokouksen pöytäkirjasta § 106. Selvitystä on esitelty kunnanvaltuuston iltakoulussa 18.1.2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä tasapainotustoimenpiteiden tilanteen tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää ohjeistaa sivistysosastoa sekä sivistys- ja varhaiskasvatuslautakuntaa siten, että

  • suunnittelussa on pyrittävä siihen, että uusia opetustiloja ei kuluvalla vuosikymmenellä tarvitse hankkia tai rakentaa.
  • perusopetuksen opetusryhmien vähenemisen myötä tavoitteena tulee lukuvuoteen 2026–2027 mennessä olla vähintään kuuden prosentin perusopetuksen tuntikehyksen pieneneminen lukuvuoden 2020–2021 tasoon nähden. Tavoite koskee perusopetuksen perustunteja sekä tukiopetustunteja. Tavoite ei koske erityisopetuksen kokonaisuuteen tarvittavia tunteja.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi