Kunnanhallitus, kokous 22.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Perintörahaston käyttö

LAIDno-2018-292

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnan perintörahasto on perustettu Valtiokonttorilta saadun perinnön hoitamiseksi. Rahaston tarkoituksena on laihialaisten hyvinvoinnin edistäminen. Rahastoa hallinnoi ja sen rahavarojen käyttämisestä päättää kunnanhallitus. Esityksiä rahaston käyttämisestä voivat tehdä pääsääntöisesti eri vaikuttamistoimielimet.

Laihian kunnan nuorisotoimi hakee perintörahastosta avustusta laihialaisille nuorille tarkoitetun Bootcamp-kesävalmennuksen käynnistämiseen ja sen kuluihin kesällä 2021.

Bootcamp-kesävalmennus yleisesti

Peruskoulunsa päättäville vaasalaisille (9.- tai 10.-luokkalaisille) nuorille on järjestetty kesäisin Bootcamp-kesävalmennusta vuodesta 2017 lähtien. Valmennukseen osallistuvat nuoret on valittu valmennukseen yhteistyössä valmennukseen osallistuvien koulujen oppilashuolto-ryhmien kanssa. Valikoiduilla nuorilla on mahdollisesti haasteita toiselle asteelle siirtymisessä ja lisäksi heillä on voinut olla aikaisempia ongelmia opiskeluun liittyen. Valmennus toteutetaan viikon mittaisena. Viikon aikana käydään läpi erilaisia nuorille hyödyllisiä teemoja mm. työnhaku, arjenhallinta sekä opiskelu. Valmennusviikolla on tarkoitus tarjota Bootcamp-nuorille lounas osana valmennuspäivää. Valmennusviikon suoritettuaan, nuorille on tarjottu mahdollisuus kahden viikon palkalliseen kesätyöhön, josta palkka on nuorelle 450 euroa.  

Bootcamp 2021, Laihia ja Vähäkyrö 

  • Aikataulu 

Bootcamp-valmennusviikko 2021 järjestetään koulujen päätyttyä 7.–11.6. jonka jälkeen nuoren 80 % läsnäololla saa kahden viikon palkallisen kesätyön oman kuntansa työpaikasta, jotka on varattu Bootcamppia varten. Työskentelyjakso ajoittuu 14.–24.6.2021 väliselle ajalle. Bootcamp-toiminnasta tullaan tiedottamaan alueiden kouluilla, niin Savilahden koululla Vähässäkyrössä kuin Laihian keskuskoululla. Nuorten osuus paikkakunnittain Bootcampissa kattaa 5 nuoren työllistämisen Vähästäkyröstä sekä tarkoituksen mukaisesti 10 nuoren työllistämisen Laihialta.

Tarkoituksena on hankkia tilat valmennusviikolle Laihian seurakunnalta, esimerkiksi meijerin tilat, mikäli yhteisen valmennusviikon järjestäminen onnistuu 15 nuorella. Jos tällä hetkellä vaikuttavat koronatilanteen kokoontumisrajoitukset vaikuttavat vielä touko-kesäkuussa, yhteistä valmennusviikkoa ei ole mahdollista järjestää. Tällöin toimintamalliksi on suunniteltu seuraavaa:

Valmennusviikko 7.–11.6.
klo 9–12 Laihialla osoitetussa tilassa (esim. meijeri/kunnanviraston olohuone), valmennus 10 nuorta + ohjaaja (nuorten lounas klo 11–12)
klo 12–16 Vähässäkyrössä osoitetussa tilassa (esim. nuorisotalo Kyrölä), valmennus 5 nuorta + ohjaaja (nuorten lounas klo 12–13)

  • Budjetti

450 euroa palkkaraha / sivukulut työnantajalle 20,93% (94,18e) = 544,18 euroa/nuori 

Tässä tapauksessa 544,18 euroa x 10 nuorta = 5.441,80 euroa

Tällöin, mikäli rahaa saisi 6.000 euroa, sitä jäisi 558,20 euroa.

Ylijäävällä summalla olisi mahdollista kattaa lounaskustannukset laihialaisille nuorille valmennusviikon ajalta.

  • Työpaikat / nuorten palkallinen kesätyö 14.24.6. 

Vähäkyrö: 5 kpl Vähänkyrön aluehallinto - Vähäkyröseuran kulttuurialueen kunnostus-, maalaus-, siivous- ja viheraluetöihin

Laihia: 10 kpl (Etsivä nuorisotyö hankkii työpaikat)

Bootcamp -toimintamallin avulla pyritään sekä edistämään nuorten siirtymistä toisen asteen koulutukseen ja ehkäisemään toisen asteen koulusta putoamista. Tausta-ajatuksena on niiden nuorten tavoittaminen varhaisessa vaiheessa, jotka eivät välttämättä kuulu bootcamp-valmennuksen varsinaiseen kohderyhmään, mutta jotka kuitenkin tarvitsevat tukea esimerkiksi koulunkäynnin tai muiden elämänhallinnan osa-alueiden kanssa. Bootcamp valmennus on tarkoitettu niille peruskoulunsa päättäville nuorille, jotka ovat ns. riskiryhmässä ja tarvitsevat mahdollisesti tehostetumpaa tukea toiselle asteelle siirtymisen kanssa, tai jotka eivät välttämättä saa peruskoulun päättötodistusta yhdessä muun ikäluokan kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää Laihian kunnan perintörahastosta avustuksen laihialaisten nuorten Bootcamp-kesävalmennuksen järjestämisen kustannuksiin edellä esitetyn mukaisesti.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 26-30, 33-34, 36, 38-39 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00