Kunnanhallitus, kokous 22.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Kuntalaisaloite tapahtumien vuosikalenterista

LAIDno-2020-102

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kuntaan on saapunut 13.1.2020 kuntalaisaloite tapahtumien vuosikalenterista, joka olisi avoimesti kaikkien käytettävissä ja jossa voisi ilmoittaa kokouksista, tapahtumista, kilpailuista, konserteista, juhlista jne. Aloitteessa toivotaan, että tapahtumakalenterin merkinnästä ilmenisi tapahtuman ajankohta, paikka, tapahtuman luonne lyhyesti, järjestäjätaho, yhteystiedot sekä mahdollinen linkki toimijan omille sivuille.

Järjestö 2.0. / Pohjanmaan Yhdistykset ry ylläpitää SinneDit.fi -verkkopalvelua, joka on Pohjanmaalla toimivaa kansalais- ja vapaaehtoistoimintaa kokoava sivusto (sinnedit.fi). Se on perustettu helpottamaan kansalaistoiminnan parissa toimivien järjestöjen, yhdistysten, yhteisöjen, seurakuntien, kuntien ja kaupunkien sekä ei-kaupallisten yritysten toiminnan, vapaaehtoistyön ja kehittämistoiminnan löytämistä ja viestintää. Tämän sivuston kautta laihialaiset toimijat voivat ilmoittaa tapahtumistaan maksuttomasti. Sivun tarkoituksena on osaltaan edistää kunnan ja yhdistysten välistä yhteistyötä ja auttaa yhdistyksiä tuomaan toimintaansa esille. Laihialaisten toimijoiden SinneDitiin ilmoittamat tilaisuudet näkyvät myös Laihian kunnan kotisivuilla (logolinkki etusivulla).

Pohjanmaan alueella sekä suuria että pieniä tapahtumia voi markkinoida lisäksi esimerkiksi Pohjanmaan tapahtumakalenterissa. Alueen yhteistä tapahtumakalenterialustaa käyttämällä voidaan välttää esim. tapahtumien ja tilaisuuksien päällekkäisyyksiä. Alueen yhteisen tapahtuma-alustan tavoitteena on, että kaikki tapahtumat näkyvät mahdollisimman laajasti ja ihmiset löytävät etsimänsä. Koko Pohjanmaata kattavaa Pohjanmaan tapahtumakalenteria (events.osterbotten.fi/fi/tapahtumat/) ylläpitää Pohjanmaan liitto, KulturÖsterbotten, Vaasan kaupunki, Vaasan seudun Kehitys Oy VASEK ja Vaasan Seudun Matkailu Oy Visit Vaasa. Tapahtumien syöttäminen kalenteriin on maksutonta. Tapahtumakalenteriin syötetyt tapahtumat näkyvät automaattisesti myös seuraavilla sivustoilla: Vaasanseudun tapahtumakalenteri (www.vaasa.fi/tapahtumat), Pietarsaaren seutuportaali (www.visitpietarsaarenseutu.fi), Pohjanmaan museoportaali (www.museiportalosterbotten.fi/museot-pohjanmaalla) ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (vyy.fi).

Aloitteessa ehdotetaan, että kalenterin käyttäjäoikeuden edellytyksenä on kirjautuminen kunnan yhdistys- ja toimijarekisteriin, josta selviävät vastuuhenkilöt ja viralliset yhteystiedot. Nykyisessä toimintamallissa kuntaan voi ilmoittaa oman yhdistyksensä tiedot helposti sähköisen lomakkeen avulla. Yhdistysten tiedot näkyvät kunnan kotisivuilla ja yhdistykset itse ovat vastuussa tietojen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta. Nykyinen malli on todettu toimivaksi sekä vastuunjaon ja tietosuojan kannalta järkeväksi. Laihian kunnan kotisivujen tapahtumakalenteriin merkitään ainoastaan kunnan järjestämiä tilaisuuksia tai joissa kunta on merkittävästi mukana. Kunta ei voi luovuttaa kotisivujen päivittämisen mahdollistavia tunnuksia ulkopuolisille, sillä oikeuksia ei pystytä rajaamaan kohdistumaan vain yksittäiseen kalenteritapahtuman päivittämiseen. Ulkopuolisten tarjoamat alustat on rakennettu juuri tapahtumamarkkinointiin ja ovat siten siihen tarkoitukseen sopivampia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että kuntalaisaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 26-30, 33-34, 36, 38-39 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00