Kunnanhallitus, kokous 7.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 227 Talousarviolaina 2020 / muutos

LAIDno-2020-180

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Vuoden 2020 talousarviossa on varauduttu ottamaan pitkäaikaista talousarviolainaa 3,0 milj. euroa. Lainaa nostetaan investointien rahoittamiseksi. Vuonna 2020 pitkäaikaisia lainoja lyhennetään noin 2,7 milj. euroa, joten nettolainan lisäykseksi on arvioitu noin 0,3 milj. euroa.

Vuoden 2019 lopussa Laihian kunnalla oli lainoja 32,6 milj. euroa. Näistä lyhytaikaisten kuntatodistusten osuus oli 9,0 milj. euroa. Pitkäaikaisista lainoista vaihtuvakorkoisten osuus oli noin 9,9 milj. euroa ja kiinteäkorkoisten osuus noin 13,7 milj. euroa.

Hallintosäännön 49 §:n mukaan kunnanhallitus päättää talousarviolainojen ottamisesta valtuuston vahvistaman talousarvion mukaisesti.

Talousjohtaja on pyytänyt tarjoukset pitkäaikaisesta talousarviolainasta 3,0 milj. euron summalle neljältä rahoituslaitokselta. Laina-aika on 10 vuotta ja lyhennykset puolivuosittain.

Määräaikaan mennessä kolme rahoituslaitosta jätti tarjouksen.

Tarjouspyyntö, tarjoukset ja tarjousten avauspöytäkirja olivat nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta ottaa 3,0 milj. euron talousarviolainan.

Kunnanhallitus päättää, mihin korkovaihtoehtoon laina sidotaan ja miltä rahoituslaitokselta se otetaan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että laina sidotaan kiinteään korkoon (0,27 %) ja se otetaan Laihian Osuuspankilta.

Merkitään, että kunnanvaltuuston puheenjohtaja Janne Laine poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi/Laihian Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Merkitään, että Laine palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 48-49 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallituksen päätöksen jälkeen ennen päätöksen lainvoimaisuuden täyttymistä koronaepidemia muutti maan taloudellista tilannetta huomattavasti. Lainojen korot nousivat ja osa rahoituslaitoksista vältti mahdollisuuksien mukaan lainojen myöntämistä. Toisaalta maan hallitus teki useita lisätalousarvioita, joilla tuettiin kuntasektorin vaikeutunutta taloustilannetta.

Vuoden 2020 talousarviolaina päätettiin ottaa Laihian Osuuspankista. Kyseinen pankkiryhmittymä ilmoitti, että mikäli mahdollista, se pidättäytyy kuntasektorin rahoittamisesta. Kunnan likviditeetti huomioiden talousarviolainan nosto ei kuluvana tilikautena ole välttämätöntä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että 9.3.2020 § 49 tehty päätös talousarviolainan ottamisesta perutaan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 219-229 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi