Kunnanhallitus, kokous 20.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 Erityisluokanopettajan tehtävän perustaminen ja täyttölupa

LAIDno-2020-230

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan tuntikehyspäätöksen pohjalta Laihian yhtenäiskoulun yläkoulun yksikössä käynnistyy toinen erityisopetuksen pienluokka lukuvuonna 2020- 2021. Pienluokan opettajaksi tarvitaan erityisluokanopettaja, jolla on kokonaisvastuu oppilaista. Nykyisessä perusopetuksen henkilöstöresursissa ei ole erityisluokanopettajan tehtävää, joka voitaisiin siirtää tähän pienluokkaan. 

Yhtenäiskoulussa on alaluokkien (1-6) puolella pienluokkia suhteessa enemmän kuin yläkoulu pystyy ottamaan vastaan. Olemassa oleva yläkoulun pienluokka (max. 10opp.) ei pysty vastaanottamaan alakoululta siirtyvien pienluokkalaisten oppilasmäärää, koska oppilaita on vuosittain yhteensä 3-5 Kirkonkylän ja Perälän pienluokassa. Tulevana lukuvuonna 7. luokalle siirtyviä pienluokkalaisia on yhteensä 8 oppilasta. 

Kokonaisuudessaan yhtenäiskoulussa erityisen tuen oppilaiden määrä on ollut hienoisessa nousussa, eikä näin ollen pienluokkien tarve tule vähentymään. Erityisen tuen oppilaita on tällä hetkellä 10,5% kaikista peruskoulun oppilaistamme. Luku on valtakunnalllista keskiarvoa (8,1% vuonna 2018) hiukan korkeampi. Tällä hetkellä erityisen tuen oppilaistamme (109opp.) vain 47 opiskelee pienryhmissä, mikä tarkoittaa alle puolta (43%). Tämä osaltaan tukee pienluokkien tarvetta. 

Lisäksi huomionarvoista on se, että alakoulun luokanopettajan ohjauksesta aineenopettajajärjestelmään siirtyminen on liian vaativaa joillekin yleisopetuksen oppilaille. He eivät pysty sellaiseen toiminnanohjaukseen, jota tässä kohdassa vaaditaan. Samaan aikaan monille nuorille tulee psyykkisiä ongelmia (ahdistuneisuus, pelkotilat, masennus), joiden takia normaali koulutyö ei onnistu. Pienluokassa nuori on kiinteästi yhden opettajan ohjauksessa, mikä parantaa koulunkäynnin ja oppimisen edellytyksiä sekä psyykkistä hyvinvointia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle päätoimisen erityisluokanopettajan tehtävän perustamista alkaen 1.8.2020 toistaiseksi.

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että tämä pykälä tarkistettiin kokouksessa

Kuvaus

Kunnanhallitus päätti 16.1.2017 § 15 virkojen ja toimien täyttölupakäytännön muutoksista. Kunnanhallitus päätti, että osastopäälliköt ratkaisevat osastoillaan ne täyttöluvat (virat, toimet, viransijaisuudet ja virka-/työvapaat sekä perhevapaat), joihin on talousarviossa varattu määrärahat. Mikäli kysymys on toiminnan laajentamisesta, toimen tai viran vakinaistamisesta eikä määrärahoja ole varattu talousarvioon, päätöksen täyttöluvasta tekee kunnanhallitus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan esityksen mukaisesti perustaa uuden päätoimisen erityisluokanopettajan tehtävän ja myöntää siihen täyttöluvan 1.8.2020 alkaen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00