Kunnanhallitus, kokous 20.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Vesihuoltolaitoksen liittämis- ja korjaustyön maksut

LAIDno-2020-227

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jim Vaskivuori, vesihuoltoinsinööri, jim.vaskivuori@laihia.fi

Kuvaus

Vesihuoltolain 18 §, 1 ja 2 momentin mukaan vesihuollon maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen investoinnit ja kustannukset. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. Liittymismaksujen tulee kattaa verkostojen rakentamiseen ja laajentamiseen liittyvät kustannukset. Verkostojen laajentamista ei tule rahoittaa käyttömaksuilla.

Vesihuoltolaitos rakentaa toiminta-alueellaan tonttivesijohdon ja tonttiviemärin, jotka jäävät kiinteistön omaisuudeksi ja kunnossapidettäväksi, asemakaava-alueella runko-johdoista tontin rajalle ja muualla toiminta-alueella 50 m:n päähän lähimmästä liitettävästä rakennuksesta. Toiminta-alueen ulkopuolella rakennettavasta tonttivesijohdosta ja -viemäristä peritään kiinteistön omistajalta johtojen todelliset rakentamiskustannukset. Liittämistyömaksu sisältää asemakaava-alueella töiden lisäksi tonttivesijohdon osalta liitoskohdan osat, vesijohtoputken runkojohdosta tontin rajalle, sulkuventtiilin varsineen sekä tonttiviemärin osalta liitoskohdan osat ja viemäriputken runkojohdon liitoskaivosta tontin rajalle. Muualla toiminta-alueella liitämismaksu sisältää töiden lisäksi tonttivesijohdon osalta liitoskohdan osat, vesijohtoputken runkojohdosta 50 m:n päähän lähimmästä liitettävästä rakennuksesta, sulkuventtiilin varsineen sekä tonttiviemärin osalta liitoskohdan osat ja viemäriputken runkojohdon liitoskaivosta 50 m:n päähän lähimmästä liitettävästä rakennuksesta.

Vesihuoltolaitoksen liittämismaksut henkilötyön ja konetyön osalta eivät ole ajan tasalla ja kaipaavat päivitystä vastaamaan paremmin nykyisiä liittämis- ja korjaustyökustannuksia. Hintoja käytetään laskutettaessa verkoston korjauksesta aiheutuneita kuluja. Esim. jos urakoitsija rikkoo kunnan vesijohdon, eikä sijaintitietoja ole kysytty.

Henkilötyön tuntihinnassa ei ole huomioitu sivukuluja ja toimistokuluja. Normaalien liittämismaksujen lisäksi / sijasta perittävät tuntihintaiset maksut ovat miestyö 14,32 €/h (alv 24%) ja kaivinkone 41,71 €/h (alv 24%). Kunnan pakettiauton ajokustannuksia ei ole huomioitu ollenkaan.

Kaivinkonetyön tuntihinnat ovat nousseet ja ovat nykyisin koneen koosta riippuen 50–60 €/h (alv 0%). Voimassaolevassa kaivinkonetyön tuntihinnassa ei myöskään ole huomioitu koneen siirtokustannuksia. Vuositasolla suurin osa laskutettavista työtunneista muodostuu ulkopuolisten tahojen kaivutöistä johtuvista vesijohtorikkojen korjaamisesta.

Vesihuoltolaitoksen perimät tonttivesijohdon- ja viemärin liittämisestä kunnan vesijohto- tai viemäriverkostoon liittämismaksut ovat tonttivesijohdon liittämisestä 360 € (alv 24%) ja tonttiviemärin liittämisestä 208 € (alv 24%) normaali tapauksissa. Normaalit liittämismaksut kattavat liittämistyön kustannukset.

Ehdotetut uudet liittämis- ja korjaustyön maksut (ALV 0 %):

  • Henkilötyön tuntihinta 25,00 €/h.
  • Kaivinkonetyön tuntihinta 50,00 €/h
  • Kaivinkoneen siirto 50,00 €/h tai 55,00 €/h.
  • Traktori + peräkärry 50,00 €/h
  • Pakettiauton kilometrikorvaus 0,40 €/km

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle sekä edelleen kunnanvaltuustolle vesihuoltolaitoksen liittämistyön maksuiksi kuvaus -kohdassa esitettyjä uusia liittämistyön maksuja.

Normaalit liittämismaksut tonttivesijohdon liittämisestä 360 € (alv 24%) ja tonttiviemärin liittämisestä 208 € (alv 24%) säilyvät ennallaan.

Päätös

Tekninen lautakunta päättää yksimielisesti esittää kunnanhallitukselle sekä edelleen kunnanvaltuustolle vesihuoltolaitoksen uusiksi liittämistyön maksuiksi:

  • Henkilötyön tuntihinta 25,00 €/h.
  • Kaivinkonetyön tuntihinta 55,00 €/h
  • Kaivinkoneen siirto 55,00 €/h.
  • Traktori + peräkärry 50,00 €/h
  • Pakettiauton kilometrikorvaus 0,40 €/km
  • Normaalit liittämismaksut tonttivesijohdon liittämisestä 360 € (alv 24%) ja tonttiviemärin liittämisestä 208 € (alv 24%).

Kuvaus

Vesihuoltolaitoksen 1.4.2013 voimaan tulleen palveluhinnaston mukaiset liittämismaksut tonttivesijohdon liittämisestä 360 € (alv 24%) ja tonttiviemärin liittämisestä 208 € (alv 24%) säilyvät ennallaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti vesihuoltolaitoksen liittämis- ja korjaustyön maksut seuraavasti (alv 0%):

Henkilötyö 25,00 €/h
Kaivinkonetyö 50,00 €/h
Kaivinkoneen siirto 55,00 €/h
Traktori + peräkärry 50,00 €/h
Pakettiauton käytöstä kilometrikorvaus 0,40 €/km.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti vesihuoltolaitoksen liittämis- ja korjaustyön maksut seuraavasti (alv 0%):

Henkilötyö 25,00 €/h
Kaivinkonetyö 55,00 €/h
Kaivinkoneen siirto 55,00 €/h
Traktori + peräkärry 50,00 €/h
Pakettiauton käytöstä kilometrikorvaus 0,40 €/km.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi