Kunnanhallitus, kokous 20.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Laihian kunnan hallintosääntö

LAIDno-2017-118

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnan päätöksenteossa noudatetaan yleis- ja erityislakien lisäksi hallintosääntöä. Hallintosääntö on kunnan hallinnon ja toiminnan sekä toimielinten kokousmenettelyn keskeinen ohjausväline. Laihian kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan hallintosäännön 22.5.2017 § 35 ja siihen tehdyt muutokset 12.2.2018 § 7.

Voimassaoleva hallintosääntö on luettavissa kunnan kotisivuilta: https://www.laihia.fi/hallinto_ja_paatoksenteko/lait_ja_saannot

Hallintosäännön viime päivityksen jälkeen kunnassa on tapahtunut tai tapahtuu muutoksia, jotka tulee päivittää hallintosääntöön. Lisäksi hallintosäännön kirjauksia ja esim. ratkaisuvaltakirjauksia on selkeytetty ja muutettu vastaamaan nykykäytäntöjä.

Oheismateriaali: Hallintosääntö muutosesityksineen

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Johtosääntötyöryhmä käsittelee oheismateriaalin pohjalta hallintosäännön muutostarpeita ja antaa valmisteluohjeet säännön muuttamiseksi.

Johtosääntötyöryhmä antaa hallintosäännön muutosesityksineen valtuustoryhmille käsiteltäväksi.

Päätös

Johtosääntötyöryhmä käsitteli hallintosäännön muutostarpeita ja päätti yksimielisesti antaa hallintosäännön muutosesityksineen valtuustoryhmille käsiteltäväksi.

Merkitään, että jäsen Raimo O Kinnari saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa.

Kuvaus

Oheismateriaali: Hallintosääntö muutosesityksineen

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Johtosääntötyöryhmä käy läpi hallintosäännön päivitystyön tilannetta ja valtuustoryhmien kannanotot hallintosäännön muutosesityksistä.

Päätös

Johtosääntötyöryhmä kävi läpi hallintosääntöön tulleita muutoksia ja valtuustoryhmien kannanotot ja keskusteli niistä.

Johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti, että hallintosäännön päivitystilannetta käydään läpi valtuuston iltakoulussa 27.1.2020, jonka jälkeen johtosääntötyöryhmä kokoontuu.

Kuvaus

Hallintosäännön päivitystä ja muutosesityksiä on käsitelty valtuuston iltakoulussa 27.1.2020.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Johtosääntötyöryhmä keskustelee hallintosäännön päivityksestä ja käsittelyprosessista.

Johtosääntötyöryhmä päättää kutsua valtuustoryhmien puheenjohtajat työryhmän seuraavaan kokoukseen keskustelemaan hallintosäännön päivitystilanteesta.

Päätös

Johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti hyväksyä esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kuvaus

Kokoukseen on kutsuttu valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelemaan hallintosäännöstä kunnan toiminnan keskeisenä ohjausvälineenä, säännön päivitysprosessista ja muutostarpeista.

Oheismateriaali: Hallintosääntö muutosesityksineen

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Johtosääntötyöryhmä päättää esittää luonnoksen mukaisen hallintosäännön kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Johtosääntötyöryhmä päättää antaa hallintokoordinaattorille valtuudet tehdä hallintosääntöluonnokseen mahdollisia teknisiä muutoksia.

Päätös

Johtosääntötyöryhmä kävi hallintosääntöluonnosta läpi kokouksessa ja teki siihen tarvittavat tarkennukset ja muutokset.

Johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti esittää luonnoksen mukaisen hallintosäännön kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi. Hallintosääntöluonnos liitetään pöytäkirjan liitteeksi.

Johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti antaa hallintokoordinaattorille valtuudet tehdä hallintosääntöluonnokseen mahdollisia teknisiä muutoksia.

Merkitään, että Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Aro ja Laihian Sosialidemokraatit -valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Harju saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Kuvaus

Voimassaoleva hallintosääntö kokonaisuudessaan on luettavissa kunnan kotisivuilta: https://www.laihia.fi/hallinto_ja_paatoksenteko/lait_ja_saannot

Esityslistan liitteenä on luonnos päivitetystä hallintosäännöstä johtosääntötyöryhmän muutosehdotuksin. Päivitetyt ja muutetut tekstikohdat löytyvät dokumentista punaisella fontilla, vanha poistettava teksti on yliviivattuna, lisäksi sinisellä värillä olevat tekstit ovat lisähuomioita lukemisen avuksi. Hyväksyttyyn hallintosääntöön vanhat tekstit ja lisähuomiot tullaan poistamaan.

Kunnanhallitus tulee käsittelemään kokouksessa myös päivitettyä kunnan maapoliittista ohjetta. Maanostotoimikunta esittää ohjeeseen muutettavaksi, että päätös poiketa maanomistajan ja kunnan hyödyn jakosuhteesta merkittävissä elinkeinopoliittisissa hankkeissa on kunnanhallituksen toimivallassa. Aikaisemmin päätösvalta on ollut kunnanvaltuustolla. Ko. lisäys kunnanhallituksen toimivaltaan tulisi hallintosäännön § 50 elinkeinopolitiikkaan liittyviin asioihin kohdaksi 2.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy päivitetyn hallintosäännön liitteenä olevan luonnoksen mukaisena siten, että se astuu voimaan 1.4.2020.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen siten muutettuna, että § 50 "Kunnanhallituksen tehtävät ja toimivalta" lisätään elinkeinopoliittisiin asioihin kohta 2: "päätöstä poiketa maanomistajan ja kunnan hyödyn jakosuhteesta merkittävissä elinkeinopoliittisissa hankkeissa".

Hallintosääntöluonnos kunnanhallituksen hyväksymässä muodossa liitetään pöytäkirjaan liitteeksi 2.

Kuvaus

Kokoussuunnitelmaan merkitty kunnanvaltuuston kokous 23.3.2020 peruttiin koronatilanteen vuoksi. Tästä johtuen päivitetyn hallintosäännön voimaantuloa on myös syytä muuttaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy päivitetyn hallintosäännön siten, että se astuu voimaan 4.5.2020.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi