Kunnanhallitus, kokous 9.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet

LAIDno-2017-203

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanvaltuusto on 10.11.2008 §  111 hyväksynyt Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet.

Maapoliittiset ohjeet määrittelevät kunnan kaavoituksen ja maanhankinnan yleisperiaatteet, tavoitteet ja toimenpidesuositukset. Ohjeiden keskeinen päämäärä on sitouttaa kunnan virkamiehet ja päätöksentekijät yhteisiin maapoliittisiin tavoitteisiin.

Kunnassa on meneillään johtosääntöjen päivitys eri tasoilla, ja samassa yhteydessä olisi loogista päivittää myös kunnan maapoliittiset ohjeet. Lisäksi maapoliittisia ohjeita tulisi päivittää tasaisin välein, ja vuoden 2008 jälkeen ei päivitystä ole tehty.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Maanostotoimikunta keskustelee maapoliittisten ohjeiden sisällöstä ja päivitystarpeista.

Päätös

Toimikunta keskusteli maapoliittisten ohjeiden sisällöstä ja totesi, että vuonna 2008 määritellyt maapoliittiset linjaukset pätevät melko hyvin myös tänä päivänä. Sen sijaan kunnan johtosääntöpäivityksen vaatimat muutokset sekä tilastotietojen ajantasaistaminen ovat kuluvana vuonna ajankohtaista. Jos ja kun myöhemmin mietitään kunnan maapoliittiset linjaukset, näistä on hyvä keskustella myös mm. kunnanhallituksessa sekä elinkeinojaostossa.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanvaltuusto on hyväksynyt Laihian maapoliittiset ohjeet 10.11.2008. Maapoliittiset ohjeet määrittelevät kunnan kaavoituksen ja maanhankinnan yleisperiaatteet, tavoitteet ja toimenpidesuositukset. Ohjeiden keskeinen päämäärä on sitouttaa kunnan virkamiehet ja päätöksentekijät yhteisiin maapoliittisiin tavoitteisiin.

Maapoliittisia ohjeita ei ole päivitetty vuoden 2008 jälkeen. Tarvetta olisi mm. yhtenäiselle linjaukselle kunnan pienten maa-alueiden myyntiperiaatteista. Pienten alueiden ostotarjouksia tulee aina välillä, ja näihin olisi hyvä saada virallinen linjaus, kuinka toimitaan ja millä tasolla asioista päätetään.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Aloitetaan maapoliittisten ohjeiden päivitystyö.

Päätös

Toimikunta päätti yksimielisesti aloittaa maapoliittisten ohjeiden päivitystyön, jota tekee pääosin maanmittausinsinööri Anna Annila.

Työn yhteydessä esille nousevia asioita tuodaan tarpeen mukaan mm. maanostotoimikunnan keskusteltavaksi.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Maanmittausinsinööri on aloittanut maapoliittisten ohjeiden päivityksen. Esille on noussut kysymys tilastotiedon tarpeellisuudesta maapoliittisissa ohjeissa.

Lisäksi alustavaa pohdintaa on käyty siitä, voisiko kiinteistöjen luovutusehdot yhdistää maapoliittisiin ohjeisiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Maanostotoimikunta päättää keskustella esille nousseista kysymyksistä.

Päätös

Maanostotoimikunta päätti yksimielisesti, että maapoliittisia ohjeita voidaan keventää karsimalla esimerkiksi ylimääräistä tilastotietoa pois dokumentista. Tavoitteena tulee olla selkeä asiakirja, josta löytyy helposti kunnan maapolitiikkaan liittyvät linjaukset ja ohjeet. Todettiin, että maapoliittisiin ohjeisiin linjataan päivityksen yhteydessä myös periaatteet yleisten alueiden myynnistä.

Lisäksi selvitellään mahdollisuuksia kunnan kiinteistöjen luovutusehtojen yhdistämisestä kunnan maapoliittisten ohjeiden kanssa.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian maapoliittiset ohjeet on hyväksytty kunnanvaltuustossa 10.11.2008, ja on tullut aika päivittää kyseiset ohjeet. Ohjeissa määritellään kunnan kaavoituksen ja maanhankinnan yleisperiaatteet, tavoitteet ja toimenpidesuositukset. Ohjeiden keskeinen päämäärä on sitouttaa kunnan virkamiehet ja päätöksentekijät yhteisiin maapoliittisiin tavoitteisiin.

Maapoliittiset ohjeet sisältävät tietoa lain tarjoamista keinoista maan hankintaan ja kaavojen toteuttamiseen. Ohjeissa esitetään kunnan omat linjaukset muun muassa maan hankintaan ja luovutukseen, sekä kaavoitusperiaatteisiin erityisesti silloin, kun kyse on yksityisen maasta.

Voimassa olevat maapoliittiset ohjeet löytyvät osoitteesta
https://www.laihia.fi/palvelut/kaavoitus/maapoliittinen_ohjelma

Maanmittausinsinööri Anna Annila esitteli kokouksessa päivityksiä kunnan linjauksiin ja elinvoimajaosto antaa näihin oman näkökantansa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Elinvoimajaosto päättää kannanotosta Laihian kunnan maapoliittisten ohjeiden päivittämiseen.

Päätös

Elinvoimajaosto hyväksyi yksimielisesti maanmittausinsinööri Anna Annilan esittämät muutokset ja antoi evästyksen osalle tarpeellisista muutoksista.

Merkitään, että Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Merkitään, että jäsen Raimo O Kinnari saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa.

 

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Maanmittausinsinööri Anna Annila on jatkanut Laihian maapoliittisten ohjeiden päivittämistä.

Kunnanhallituksen elinvoimajaosto on kokouksessaan 25.9.2019 antanut omia kommenttejaan asiakirjaan. Vastaavasti myös maanostotoimikunnan kantaa toivotaan asiakirjan sisällöstä.

Annila esitteli maapoliittisiin ohjeisiin päivitettyjä asioita ja toimikunta antaa omat kommenttinsa mm. vielä avoimena oleviin kohtiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Maanostotoimikunta päättää käsitellä Laihian kunnan maapoliittisia ohjeita ja tekee niihin tarvittavat muutokset.

Maanostotoimikunta päättää esittää Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Toimikunta päätti yksimielisesti muokata maapoliittisia ohjeita mm. seuraavien kohtien osalta:

  • Maapoliittisista ohjeista on karsittu pois mm. tilastotietoa kunnan nykytilanteesta.
  • Kohdasta 4 poistettiin viittaukset yksittäisiin lakipykäliin.
  • Kohdassa 5.3 määriteltiin kunnan vuotuinen raakamaatarve siten, että kunnalla tulisi olla kulloinkin riittävä maareservi tuleville 5-10 vuodelle. Jätettiin pois tarkemmin eritellyt vuosittaiset hehtaarimäärät.
  • Kohdasta 5.4.1.2 poistettiin perittävistä lohkomiskustannuksista maininta rajamerkki- ja työkustannuksista, sillä niitä ei enää eritellä Maanmittauslaitoksen lohkomiskuluissa.
  • Kohdassa 5.4.1.3 päivitettiin ensimmäistä kappaletta liittyen tontin rakentamisvelvollisuuteen.
  • Kohdassa 5.4.1.3 poistettiin neloskappaleen maininta rajamerkkikuluista, sillä nykyään rajamerkkikulut sisältyvät automaattisesti Maanmittauslaitoksen perimään lohkomismaksuun.
  • Kohtaan 5.4.2 lisättiin uusi linjaus maan myyntiin liittyen.
  • Kohtaan 5.5.1 lisättiin uusi linjaus siitä, että yksityisen maata voidaan kaavoittaa tai tehdä kaavamuutos myös laajemmalta kuin 2 hehtaarin alalta tietyin ehdoin.
  • Kohtaan 5.5.1 muutettiin päätösvastuu merkittävistä elinkeinopoliittisista hankkeista kunnanhallitukselle. Aikaisemmin vastaavat päätökset on tehnyt kunnanvaltuusto.
  • Kohtaan 5.6 päivitettiin uusien asuinalueiden toteuttamisjärjestyksestä tehtävän päätöksen menettelytapaa.
  • Kohtaan 5.6 päivitettiin maapoliittisten ohjeiden päivitykseen liittyvää menettelytapaa.
  • Kohtaan 5.6 lisättiin maininta kunnan tarjoamien tonttien markkinoinnista.

 

Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet maanostotoimikunnan ehdottamassa muodossa vaihdetaan pöytäkirjaan liitteeksi.

Maanostotoimikunta päätti yksimielisesti esittää Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet liitteen mukaisena kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Kuvaus

Kiinteistöjen luovutusehdot on hyväksytty kunnanvaltuustossa 29.9.2008 § 87 ja niihin on tehty täsmennys kunnanhallituksessa 6.10.2008 § 427.

Uudet maan luovutuksen periaatteet sisältyvät jatkossa Laihian kunnan maapoliittisiin ohjeisiin.

Voimassa olevat Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet ovat luettavissa https://www.laihia.fi/files/178/Maapoliittinen_ohjelma071008.pdf

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy Laihian kunnan maapoliittiset ohjeet liitteenä olevan luonnoksen mukaisena.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto kumoaa 29.9.2008 § 87 hyväksytyt kiinteistöjen luovutusehdot.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi