Kunnanhallitus, kokous 9.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Valtuustoaloite turvallisista koulumatkoista lapsille

LAIDno-2019-658

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnanvaltuusto, 16.12.2019, § 114

Päätös
Valtuutettu Vilho Tekoniemi jätti kokouksessa 15.12.2019 päivätyn valtuustoaloitteen turvallisesta koulumatkasta lapsille (LAIDno-2019-658).
Valtuustoaloitteessa esitetään, että kunnan on toteutettava susiongelmista johtuen koulukyyti kotipihasta kouluun ja takaisin.
Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

____________________________________________________________

Kunnanhallitus, 20.1.2020, § 22

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustoaloitteen sivistysosastolle tutkittavaksi ja selvitettäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Vilho Tekoniemi on jättänyt valtuustoaloitteen (päivätty 15.12.2019), jossa ehdotetaan, että kaikille koulua käyville sivukylän lapsille on taattava turvalliset koulumatkat. Turvallisuuteen nojaten ja susiongelmista johtuen koulukuljetus on ehdotuksen mukaan aina toteutettava kotipahasta lähtien. Koulukuljetus kotipihasta lähtien ehdotuksen taattava niin kauan kuin susivaara on olemassa. Valtuustoaloite on liitteenä.

Perusopetuslaki §32, Koulumatkat

Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. (13.7.2018/542)

Laihian kunnan koulukuljetusopas

Laihian kunnan sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta on hyväksynyt koulukuljetuksia koskevat yleiset periaatteet ja ehdot, joiden täyttyessä kunta järjestää oppilaalle koulukuljetuksen. Pääperiaatteina koulukuljetusten järjestämisessä ovat tasapuolisuus, tarkoituksenmukaisuus, turvallisuus ja taloudellisuus perusopetuslain mukaisesti. Kuljetuksissa käytetään sekä linjaliikennettä että taksiliikennettä kunnan määrittelemillä reiteillä. Myös saattoavustuksen maksaminen huoltajille on mahdollista.

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymien koulukuljetusperiaatteiden mukaisesti kyytiä ei järjestetä kotipihasta vaan esiopetusoppilaat ja ensimmäisen vuosiluokan oppilaat haetaan sovitusta ja turvallisesta paikasta läheltä kotia ja 2-9 vuosiluokan oppilaat kävelevät tarvittaessa noin kahden kilometrin matkan linjaautopysäkille/taksin hakupaikalle. Sivistys- ja vapaa-ajanjohtajalla on kuitenkin mahdollisuus myöntää kyyditysetu kuljetusrajojen alle jäävissä erityistapauksissa, joissa koulumatkaolosuhteitten voidaan katsoa olevan erityisen vaikeat oppilaalle suhteutettuna oppilaan ikään ja mikäli kyydityksestä ei aiheudu kunnalle merkittäviä lisäkustannuksia.

Laskelma koulukuljetuskuluista, jos kaikki susivaarassa olevat lapset kuljetetaan kouluun kotipihasta lähtien

1. Jokiperässä ja Havilla olevia lapsia pitää hakea omalla kuljetuksella; pikkubussi korkeintaan 13-paikkainen, koska yksityistiet ovat niin kapeita, että isommalla kalustolla ei pääse.

==> kustannusvaikutus arviolta 350 € / päivä

2. Isonkylän alueella tarvitaan isompi auto molempiin suuntiin, koska sekä Isonkyläntiellä, Välikylänkujalla että Allisentiellä ja Käyppäläntiellä on lapsia, jotka tällä hetkellä saapuvat kouluun omajalkaisesti.

==> kustannusvaikutus (perustuu lisäkilometreihin sekä autokoon suurentamiseen) 50 € / päivä

3. Tällä hetkellä keskustaajamaan ei kuljeteta Puukkosaarentien lapsia lainkaan. Sinne ja Suorttilantielle tarvitaan oma auto. 

==> kustannusvaikutus 150 € / päivä

4. Poronloukontieltä ja muuten Aronkyläntien varresta ei tuoda isompia lapsia ja heidänkin pitäisi saada kuljetus. Sama koskee Vedenojan suunnassa olevia kuten esim. Simonkuja.

==> kustannusvaikutus (yksi auto) 200 € / päivä

5. Hulmin alueella tarvitaan myös hakuja kolmostien itäpuolelta eli Tulisaaresta, samoin kuin länsipuolelta pitäisi Rudontieltä tuoda, koska sekin saatta olla susivaara aluetta.

==> kustannusvaikutus 0 € / päivä (saadaan mahdutettua jo olemassa oleviin kuljetuksiin)

Kokonaiskustannusvaikutus on arviolta 750 € / päivä ja noin 140 000 € / lukuvuosi (hinta voi muuttua tarjousten pyytämisten jälkeen, sillä vapaan kuljetuskaluston määrä ratkaisee melko paljon kulurakenteessa).

Päätösehdotus

Esittelijä

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää jatkossakin noudattaa tällä hetkellä voimassa olevaa koulukuljetusopasta ja sen määrittämiä koulukuljetusperiaatteita Laihian kunnassa. 

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esitelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi