Kunnanhallitus, kokous 9.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Asemanseudun ja Hulmin LT- ja LYT-alueiden asemakaavan muutokset ja laajennus / laatimispäätös, vireilletulokuulutus, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluvaiheen kuuleminen

LAIDno-2020-178

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Asemakaavan muutokset ja laajennus koskevat seuraavia alueita:

  • Asemanseudun asemakaava, Ratikyläntien ja Poikkitien yleisen tien alueet
  • Hulmin asemakaava, Kapteenintien yleisen tien alue

 

Ratikyläntien ja Poikkitien alue on pinta-alaltaan noin 3,2 ha ja Kapteenintien alue noin 0,3 ha. Kaavamuutoksella on tarkoitus muuttaa yleisen tien alueet katualueiksi ja samalla selvittää tonttien liittymien järjestelyt. Ratikyläntien alueen osalla mukaan otetaan lisäksi pieni ennestään kaavoittamaton alue, joka osoitetaan lähivirkistysalueeksi (VL).

Kaavamuutoksen kohteena olevat alueet sijaitsevat Kirkonseudun osayleiskaavan alueella, joka on tullut voimaan 12.12.2016. Osayleiskaavassa alueiden kaavamerkintä on katu / yhdystie.

Asemakaavassa Ratikyläntie on osittain LT-aluetta (yleisen tien alue) ja osittain LYT-aluetta (yleinen tie vierialueineen), ja Poikkitie sekä Kapteenintie ovat LYT-aluetta.

Kaikki kaavamuutoksen kohteena olevat tiealueet ovat rakennettuja, pois lukien Kapteenintien joen ylittävä osuus. Kaikki tiet ovat kunnan hoidossa.

Kuntalain 29 §:n mukaan kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista. Kunnan on laadittava tarvittaessa katsauksia kunnan palveluja, taloutta, ympäristönsuojelua ja maankäyttöä koskevista asioista. Asukkaille on myös tiedotettava, millä tavoin asioista voi esittää kysymyksiä ja mielipiteitä valmistelijoille ja päättäjille.

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n mukaan kaavoituksen vireille tulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä. Ilmoittaminen on järjestettävä kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Ilmoittaminen voi tapahtua myös kaavoituskatsauksesta tiedottamisen yhteydessä.

Laihian kunnassa lakimääräistä kuulemista on täydennetty siten, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan vireilletulosta kirjeitse.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää asemakaavan muutoksien ja laajennuksen käynnistämisestä asemakaavaluonnoksien mukaisilla alueilla Asemanseudulla ja Hulmilla.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä kaavaluonnokset (pvm. 24.2.2020) ja asettaa ne sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (pvm. 24.2.2020) laatimisvaiheen kuulemista varten nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti.

Suunnittelualueen osallisille lähetetään kirjeitse tieto asemakaavojen luonnosvaiheista.

Kunnanhallitus päättää pyytää kaavaluonnoksista lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Laihian kunta, rakennus- ja ympäristölautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto / terveysvalvonta
- Vaasan Sähköverkko Oy
- Väylävirasto.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi