Kunnanvaltuusto, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Ero luottamustoimesta / Heikki Mäkinen

LAIDno-2024-152

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Heikki Mäkinen pyytää 11.4.2024 lähettämällä viestillään eroa luottamustoimistaan muissa toimielimissä kuin tarkastuslautakunnassa. Mäkinen jatkaisi luottamustoimessaan tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. 22.4.2024 lähettämällä viestillään Mäkinen pyytää eroa hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä. Mäkinen jatkaisi muissa luottamustoimissaan.

Mäkinen on valittu seuraaviin luottamustoimiin:

  • kunnanvaltuusto, varsinainen jäsen
  • tarkastuslautakunta, pj (kv 30.8.2021 § 45)
  • hyvinvointilautakunta, varsinainen jäsen (kv 30.8.2021 § 47)
  • ikäihmisten neuvosto, hyvinvointilautakunnan edustaja (hyvinvointilautakunta 22.9.2021 § 6)
  • vammaisneuvosto, hyvinvointilautakunnan varaedustaja (hyvinvointilautakunta 22.9.2021 § 7)
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvosto, varsinainen jäsen (kh 1.9.2022 § 157)
  • liikuntatyöryhmä, varsinainen jäsen (hyvinvointilautakunta 13.10.2021 § 26).

 

​​​​Luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle. (Kuntalaki § 70)

Hallinnon ja talouden tarkastuksen riippumattomuuden ja objektiivisuuden varmistamiseksi, tarkastuslautakunnan jäsenillä, mukaan lukien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, ei saa olla kaksoisroolia kunnan toimielimiin eikä tytäryhtiöiden hallituksiin (1.5.2024 voimaan tuleva hallintosääntö § 9).

Mäkisen luottamustoimi tarkastuslautakunnassa uuden hallintosäännön määräyksen perusteella poissulkee toimimisen muissa kunnan toimielimissä. Tarkastuslautakunta, hyvinvointilautakunta, ikäihmisten neuvosto, vammaisneuvosto sekä liikuntatyöryhmä ovat kaikki kunnan toimielimiä. Näissä kaikissa Mäkisellä on tällä hetkellä luottamustoimi. Toimiminen Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvostossa ei myöskään ole mahdollista, jos luottamustoimi ikäihmisten neuvostossa päättyy.

Hallintosäännön määräyksen perusteella kunnanhallitus käsittelee Mäkisen eronpyynnöistä ensimmäisen, joka koski luottamustoimia kaikissa muissa toimielimissä kuin tarkastuslautakunnassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto myöntää Heikki Mäkiselle eron hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kuvaus

Heikki Mäkinen pyytää 11.4.2024 lähettämällä viestillään eroa luottamustoimistaan muissa toimielimissä kuin tarkastuslautakunnassa. Kunnanhallitus on 29.4.2024 § 76 käsitellyt Mäkisen eronpyynnön ja ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Heikki Mäkiselle myönnetään ero hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä.

Luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle. (Kuntalaki § 70)

Hallinnon ja talouden tarkastuksen riippumattomuuden ja objektiivisuuden varmistamiseksi, tarkastuslautakunnan jäsenillä, mukaan lukien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, ei saa olla kaksoisroolia kunnan toimielimiin eikä tytäryhtiöiden hallituksiin (hallintosääntö § 9).

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle,​ että kunnanvaltuusto myöntää Heikki Mäkiselle eron hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Valtuutettu Heikki Mäkinen poistui kokouksesta pykälän ajaksi.

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi