Kunnanvaltuusto, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Tilinpäätös 2023

LAIDno-2024-104

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Giren, talousjohtaja, jukka.giren@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätöksen valmistuminen on viivästynyt, mutta aikaa tilintarkastukseen ja tarkastuslautakunnan käsittelyyn pitäisi olla riittävästi, jotta valtuustolla on mahdollisuus käsitellä tilinpäätös kesäkuun kokouksessa.

Kunnan alkuperäinen talousarvio vuodelle 2023 oli 678 000 euroa ylijäämäinen. Talousarviota tarkistettiin vuoden lopulla, jolloin toimintakate kasvoi 170 000 eurolla. Myös verotuloja, valtionosuuksia ja korkokuluja tarkistettiin. Arvio tilikauden ylijäämästä säilyi kuitenkin samana kuin alkuperäisessä talousarviossa.

Muutokset taloudessa edelliseen vuoteen olivat merkittäviä toteutuneen sote-uudistuksen vuoksi ja monelta osin vuoden 2023 luvut eivät ole suoraan verrannollisia vuoden 2022 lukuihin.

Ulkoiset toimintatuotot säilyvät suunnilleen edellisen vuoden tasolla. Toimintakulut laskivat sote-menojen poistuttua 55,2 %. Henkilöstömenoissa kasvua oli 3,2 %. 

Sote-uudistuksen myötä kuntien tuloveroprosentteja vuodelle 2023 laskettiin 12,64 prosenttiyksikköä. Verotuloja kertyi yhteensä 18 911 801 euroa mikä ylitti alkuperäisen talousarvion noin 762 000 eurolla. Verotuloihin sisältyy aikaisemmilta vuosilta tilitettyjä verotuloja, jotka tilitetään sen hetkisten veroprosenttien mukaisesti. Nämä, ns. verohännät, kasvattivat omalta osaltaan vuoden 2023 verotuloja selvästi.

Valtionosuuksia kertyi 5 678 663,00 euroa. Korkojen nousu näkyi rahoituskulujen selvänä kasvuna.

Vuosikate oli 2 898 671,46 euroa. Poistot olivat 2 192 139,57 euroa ja nettoinvestoinnit 1 737 128,12 euroa. Tilikauden lopullinen toteuma oli 706 531,89 euroa ylijäämäinen. Tilinpäätöksen jälkeen kunnan kumulatiivinen ylijäämä taseessa on 2 386 412,46 euroa.

Kunnan lainamäärä vuoden 2023 lopussa oli 27 391 675,16 euroa eli noin 3 566 euroa asukasta kohden. Vuotta aiemmin lainaa oli 3 473 euroa asukasta kohden.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan Laihian kunnan asukasluku oli vuoden 2023 lopussa 7 682. Vähennystä edellisestä vuodesta on 135 henkilöä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. allekirjoittaa vuoden 2023 tilinpäätöksen sekä jättää sen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi.
  2. saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan arvioinnin jälkeen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.
  3. esittää, että tilikauden ylijäämä 706 531,89 euroa kirjataan taseen yli-/alijäämätilille.
  4. oikeuttaa talouspäällikön ja kunnanjohtajan tekemään tilinpäätösasiakirjaan mahdollisia teknisiä korjauksia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen päätöksenteon jälkeen tauon ajaksi klo 18.56–19.10.

Kokouskäsittely

Jäsenet Raimo O Kinnari ja Timo Riiki saapuivat kokoukseen asian käsittelyn aikana.
Jäsen Timo Riiki oli poistuneena kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 18.30–18.32.

Asiantuntijoiksi kokoukseen saapuivat talousjohtaja Jukka Girén, hallinto- ja henkilöstöjohtaja Kaija Metsänranta ja tekninen johtaja Jari Mansikka-aho.

Valmistelija

Jaakko Keto, talouspäällikkö, jaakko.keto@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallituksen käsittelyn 29.4.2024 § 64 jälkeen tilinpäätökseen on tehty täsmennyksiä ja täydennyksiä sekä teknisiä korjauksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä vuoden 2023 tilinpäätöksen tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Johanna Raunio, KPMG

Kuvaus

Tilintarkastajan on annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, onko tilinpäätös hyväksyttävä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle (tilivelvollinen) myöntää vastuuvapaus.

Jos tilintarkastaja havaitsee, että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen, tilintarkastuskertomuksessa on tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus. Muistutusta ei voida kohdistaa valtuustoon. (Kuntalaki 125 §)

Päätösehdotus

Esittelijä

Heikki Mäkinen, heikki.makinen@laihia.fi

1. Tarkastuslautakunta

  1. merkitsee tilintarkastuskertomuksen 2023 tiedoksi ja todetaan, sisältääkö se kuntalain 125 §:n 2 momentin tarkoittamaa muistutusta.
  2. toimittaa tilintarkastuskertomuksen 2023 kunnanvaltuustolle tilinpäätöksen yhteydessä käsiteltäväksi.

 

2. Tarkastuslautakunta esittää, että

  1. tilinpäätös 1.1.–31.12.2023 hyväksytään.
  2. hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille myönnetään vastuuvapaus.

Päätös

  1. Tarkastuslautakunta totesi, että tilintarkastuskertomus 2023 ei sisällä tilivelvollisiin kohdistuvaa muistutusta ja merkitsi sen tiedoksi. Tilintarkastuskertomus 2023 liitetään pöytäkirjaan liitteeksi.
  2. Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kuvaus

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Kunnanhallitus on 29.4.2024 § 64 allekirjoittanut vuoden 2023 tilinpäätöksen ja jättänyt sen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi. Tarkastuslautakunta on 4.6.2024 § 30 hyväksynyt tilinpäätöksen ja toimittanut tilintarkastuskertomuksen 2023 kunnanvaltuustolle tilinpäätöksen yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätösehdotus

Tarkastuslautakunta esittää kunnanvaltuustolle, että

  1. tilinpäätös 1.1.–31.12.2023 hyväksytään.
  2. hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille myönnetään vastuuvapaus.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja ehdotti käsittelyjärjestykseksi seuraavaa:

Ensin annetaan puheenvuorot kunnanjohtaja Juha Rikalalle, talouspäällikkö Jaakko Kedolle ja kunnanhallituksen pj. Minna Niemelle.
Sitten käytetään ryhmäpuheenvuorot ryhmien suuruuden mukaisessa järjestyksessä ja kunnanvaltuuston pj. Antti Tuomela käyttää puheenvuoron.
Tämän jälkeen valtuutetut voivat käyttää puheenvuorot (yleiskeskustelu).

Puheenjohtaja avasi keskustelun ehdottamastaan käsittelyjärjestyksestä.
Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että kunnanvaltuusto hyväksyi käsittelyjärjestyksen.

Kunnanjohtaja Juha Rikala, talouspäällikkö Jaakko Keto ja kunnanhallituksen pj. Minna Niemi käyttivät puheenvuorot.

Keskusta-KD:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti valtuutettu Harry Back.
Laihian Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti valtuutettu Erkki Aro.
Perussuomalaisten Laihian valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti valtuutettu Asko Salminen.
Laihian Demarien valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti valtuutettu Vilho Tekoniemi.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti valtuutettu Raimo O Kinnari.

Kunnanvaltuuston pj. Antti Tuomela käytti puheenvuoron.

Puheenjohtaja avasi yleiskeskustelun.
Valtuutettu Sauli Tuomela käytti puheenvuoron.

Puheenjohtaja avasi keskustelun tilinpäätöksen hyväksymisestä 
Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että kunnanvaltuusto päätti hyväksyä tilinpäätöksen vuodelta 2023.

Puheenjohtaja avasi keskustelun vastuuvapauden myöntämisestä.
Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että kunnanvaltuusto päätti myöntää vastuuvapauden hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen päätöksenteon jälkeen tauon ajaksi klo 19.44–19.50.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi