Kunnanhallitus, kokous 29.4.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 73 Lausunto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle / Ehdotus Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tulvariskialueiksi sekä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen valmistelu

LAIDno-2024-161

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Etelä-Pohjanmaan elinkeino- , liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) pyytää kunnan lausuntoa ehdotuksesta Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tulvariskialueiksi sekä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen (SOVA) valmistelusta. Lausunto pyydetään toimittamaan 17.6.2024 mennessä.

Kuulemisaineisto löytyy osoitteesta: https://www.vesi.fi/tulvariskien-hallinta/ kohdasta ”Alueelliset tulvariskisisällöt” ja hakemalla sieltä Laihiaa koskevat aineistot.

Edellisen kerran merkittävät tulvariskialueet on määritelty vuonna 2018. Laihianjoen vesistöalue on ollut mukana tuolloin ja edelleen se esitetään säilytettävän merkittävänä tulvariskialueena. Vuonna 2019 Laihianjoen osalta päivitettiin virtausmallinnusta, tulvavaarakarttoja ja tulvariskikarttoja. Lisäksi vuonna 2021 on mitattu jokialueen läheisyydessä sijaitsevien rakennusten korkeuksia.

Maa- ja metsätalousministeriön on tarkoitus nimetä nyt esityksenä olevat merkittävät tulvariskialueet vuoden 2024 lopulla ja asettaa samalla tulvaryhmät laatimaan tai päivittämään tulvariskien hallinnan tavoitteet. Tällä hetkellä kunnan edustajana tulvaryhmässä toimii maanmittausinsinööri.

Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan tai päivitetään niille vesistö- tai rannikkoalueille, joille nimetään vähintään yksi merkittävä tulvariskialue. Laihianjoen vesistöaluetta esitetään merkittäväksi tulvariskialueeksi, joten sille on myös valmisteilla tulvariskien hallintasuunnitelma ja ympäristöselostus. Näiden on määrä valmistua vuoden 2027 lopulla. Tällä hetkellä on kuultavana hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohtien, tavoitteiden ja valmistelun kuulemisasiakirjat.

Laihian kunta toteaa, ettei sillä ole tässä vaiheessa lausuttavaa ehdotuksesta tulvariskialueiksi eikä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen valmistelusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää todeta, että Laihian kunnalla ei ole lausuttavaa ehdotuksesta Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tulvariskialueiksi eikä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen valmistelusta.