Kunnanhallitus, kokous 29.4.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 72 Lausunto Pohjanmaan liitolle / Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 kaavaehdotus

LAIDno-2022-197

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi
Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan maakuntahallitus on hyväksynyt kokouksessaan 28.2.2022 Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Pohjanmaan liitto pyytää lausuntoa suunnitelmasta 31.3.2022 mennessä.

Voimassa oleva maakuntakaava 2040 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 15.6.2020, tuli voimaan 11.9.2020 ja sai kokonaisuudessaan lainvoiman 8.1.2022. Tavoitteena on viedä maakuntakaava 2050 hyväksyttäväksi loppuvuodesta 2024. Voimaan tullessaan se korvaa nykyisen maakuntakaavan 2040. Jatkossa maakuntakaavaa päivitetään rullaavana kaavoituksena siten, että päivitettäväksi valitaan kerrallaan tiettyjä teemoja.

Pohjanmaan maakuntakaava 2050 laaditaan koko maakunnan kattavana kokonaismaakuntakaavana, jossa käsitellään kaikki yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön merkittävästi vaikuttavat osa-alueet. Nyt aloitetussa päivitystyössä teeemoina ovat ensisijaisesti energiahuolto, maa-ainesten otto, liikennejärjestelmät ja kulttuuriympäristö. Maakuntakaavan tavoitteena on, että vuonna 2050 Pohjanmaa on kestävän kehityksen kärkialue, jossa on hyvä elinympäristö, asukkaat ovat keskiössä ja elnkeinoelämä kukoistaa.

Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 osallistumis- ja arviointisuunnitelma löytyy Pohjanmaan liiton verkkosivuilta osoitteesta: https://www.obotnia.fi/fi/aluesuunnittelu/pohjanmaan-maakuntakaava-2050/

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Pohjanmaan liitolle lausunnon liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsenet Päivi Miskala, Antti Tuomela ja Sauli Tuomela sekä kunnanvaltuuston 1. vpj. Timo Kamila poistuivat kokouksesta esteellisinä (intressijäävejä/maanomistajia alueella) eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Miskala, A. Tuomela,  S. Tuomela ja Kamila palasivat kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen klo 19.06.
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 19.28.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan maakuntahallitus hyväksyi kokouksessaan 24.4.2023 Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 luonnoksen ja pyytää lausuntoa siitä 31.5.2023 mennessä.  

Pohjanmaan maakuntakaava laaditaan koko maakunnan kattavana kokonaismaakuntakaavana, jossa käsitellään kaikki yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön merkittävästi vaikuttavat osa-alueet. Meneillään olevassa päivitystyössä teemoina ovat ensisijaisesti energiahuolto, kiviaineishuolto, liikennejärjestelmä ja kulttuuriympäristö. Maakuntakaavan tavoitteena on, että vuonna 2050 Pohjanmaa on kestävän kehityksen kärkialue, jossa on hyvä elinympäristö, asukkaat ovat keskiössä ja elinkeinoelämä kukoistaa. Tavoitteena on viedä maakuntakaava 2050 hyväksyttäväksi loppuvuodesta 2024. Voimaan tullessaan se korvaa nykyisen maakuntakaavan 2040.

Kaavaluonnos sekä muita tietoja Pohjanmaan maakuntakaavasta löytyvät Pohjanmaan liiton verkkosivuilta osoitteesta: https://www.obotnia.fi/fi/aluesuunnittelu/pohjanmaan-maakuntakaava-2050/

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta antaa Pohjanmaan liitolle lausunnon liitteen mukaisena.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Maakuntakaavaluonnoksen lausuntoa on muokattu kunnanhallituksen näkemyksen mukaisesti. Helsingby–Laihia-välin tielinjausmerkinnän osalta on tuotu vahvemmin esille kunnan kanta vaihtoehdon 2a puolesta. Myös Taaborinvuoren, Miiluhaudanmäen ja Jokiperän tuulivoima-aluetta koskeva kunnan kanta on tuotu selkeämmin esille.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta antaa Pohjanmaan liitolle lausunnon liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan liitto pyytää lausuntoa Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 ehdotuksesta 19.4.2024 mennessä. Lisäaikaa lausunnon antamiseen on 30.4.2024 saakka.

Maakuntakaava laaditaan koko maakunnan kattavana. Meneillään olevassa päivitystyössä teemoina ovat ensisijaisesti energiahuolto, kiviaineishuolto, liikennejärjestelmä ja kulttuuriympäristö. Tavoitteena on viedä maakuntakaava 2050 hyväksyttäväksi loppuvuodesta 2024. Voimaan tullessaan se korvaa nykyisen maakuntakaavan 2040.

Kaavaluonnos oli nähtävillä keväällä 2023, josta Laihian kunnanhallitus antoi lausuntonsa 5.6.2023 § 112. Maakuntahallitus on hyväksynyt luonnosvaiheen lausuntojen ja mielipiteiden vastineet syyskuussa 2023.

Kaavaehdotusaineisto sisältää maaliskuussa 2024 päivätyn vaikutusten arvioinnin, jossa tarkastellaan mm. Pohjanmaan maakuntastrategian ja Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 tavoitteiden toteutumista kaavaratkaisussa.

Laihian kunnan osalta merkittäviä muutoksia voimassa olevaan kaavaan verrattuna olisi tulossa seuraavasti:

  • Helsingby-Laihia -välille on piirretty vaihtoehdon 3a mukainen ohjeellinen tai vaihtoehtoinen tielinjaus, jonka yleissuunnittelu on tällä hetkellä meneillään. Vastaavasti ohjeellinen/vaihtoehtoinen tielinjausmerkintä nykyisen VT3:n eteläpuolelta on poistettu. Nämä muutokset olivat jo kaavaluonnoskartassa.
  • Taaborinvuoren ja Jokiperän alueilla on tuulivoimaloiden alueet, jotka oli lisätty kartalle jo kaavaluonnosvaiheessa.
  • Rajavuoren tuulivoima-aluetta on supistettu länsiosasta. Tämä muutos on tehty jo kaavaluonnosvaiheessa.
  • Laihianjoen kulttuurimaisema Kylänpäästä Rudolle on voimassa olevassa kaavassa maakunnallisesti arvokas alue. Kaavaehdotuksessa tämä on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ja myös rajaus on hieman muuttunut voimassa olevaan kaavaan verrattuna erityisesti Laihian keskustan tuntumassa. Tämä muutos oli jo kaavaluonnosvaiheessa ja pohjautuu suoraan Valtioneuvoston 1.3.2022 tekemään päätökseen arvokkaista maisema-alueista.
  • Valtatielle 3 Laihian keskustan kohdalle on lisätty kaavaehdotusvaiheessa merkintä ”Parannettava tielinja liittymäjärjestelyineen”. Tämä näkyy kaavaehdotuskartassa punaisena kaksoisviivana. Pohjanmaan liiton mukaan merkintä tulee olla tieosuudella, koska siihen on tehty kehittämissuunnitelmia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta antaa lausunnon Pohjanmaan liitolle liitteen mukaisena.