Kunnanhallitus, kokous 29.4.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 80 Sivistyslautakunnan uuden varajäsenen valinta

LAIDno-2024-156

Valmistelija

  • Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Vuokko Rintala pyytää 12.4.2024 lähettämällä viestillään eroa luottamustoimistaan muissa toimielimissä kuin tarkastuslautakunnassa. Rintala jatkaa luottamustoimessaan tarkastuslautakunnan jäsenenä.

Rintala on valittu seuraaviin luottamustoimiin:

  • kunnanvaltuusto, varavaltuutettu
  • tarkastuslautakunta, varsinainen jäsen (kv 30.8.2021 § 45)
  • sivistyslautakunta, varajäsen (Jenna Pääskysen henkilökohtainen varajäsen) (kv 30.8.2021 § 48)
  • ikäihmisten neuvosto, varsinainen jäsen (Laihian Eläkkeensaajat ry:n edustaja) (kh 14.3.2022 § 56)
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvosto, varajäsen (Heikki Mäkisen henkilökohtainen varajäsen) (kh 1.9.2022 §157).

 

Luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle. (Kuntalaki § 70)

Hallinnon ja talouden tarkastuksen riippumattomuuden ja objeltiivisuuden varmistamiseksi, tarkastuslautakunnan jäsenillä, mukaan lukien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, ei saa olla kaksoisroolia kunnan toimielimiin eikä tytäryhtiöiden hallituksiin (1.5.2024 voimaan tuleva hallintosääntö § 9).

Valtuusto valitsee lautakuntien jäsenet ja varajäsenet sekä jäseniksi valituista lautakuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat (hallintosääntö § 10).

Vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö:
1) jonka kotikunta kyseinen kunta on;
2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja
3) jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi. (Kuntalaki § 71)

Vaalikelpoinen lautakuntaan on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:
1) asianomaisen lautakunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö;
2) henkilö, joka on asianomaisen lautakunnan tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;
3) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle asianomaisessa lautakunnassa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa. (Kuntalaki § 74)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto valitsee sivistyslautakuntaan uuden varajäsenen (Jenna Pääskysen henkilökohtainen varajäsen) jäljellä olevaksi toimikaudeksi.