Kunnanhallitus, kokous 1.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 151 Laihian Hyvinvointi Oy:n osakkeet / Laihian kunnan omistusosuus

LAIDno-2022-404

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Hyvinvointi Oy perustettiin vuonna 2018 yhteistyössä Laihian kunnan ja Pihlajalinna Terveys Oy:n kanssa. Yhtiö on sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla toimiva yhtiö, jonka toiminnan painopiste on sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon sekä perustason erikoissairaanhoidon alueellisten palveluiden tuottaminen ja kehittäminen. Yhtiö tuottaa tällä hetkellä vanhusten ja vammaisasiakkaiden asumispalveluita Laihialla.

Laihian kunta omistaa yhtiöstä 19 % ja loput 81 % osakkeista omistaa Pihlajalinna Terveys Oy. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä kyseiset kunnan osakkeet siirtyvät hyvinvointialueen omistukseen. Käytännössä näistä omaisuudensiirroista ei makseta korvausta tai kompensaatiota kunnille. Aiheesta voi lukea lisää esim. verkkosivuilta https://soteuudistus.fi/omaisuusjarjestelyt.

Kunnassa on vuosina 2020–2021 käsitelty valtuustoaloitetta Laihian Hyvinvointi Oy:n osakkeiden myynnistä. Osakassopimuksen mukaisesti Laihian Hyvinvointi Oy:ltä sekä Pihlajalinnan Terveys Oy:ltä tiedusteltiin kantaa kunnan omistusosuuden lunastamiseksi. Molemmat yhtiöt ilmoittivat tuolloin, että ne eivät ole kiinnostuneita hankkimaan Laihian Hyvinvointi Oy:n osakkeita.

Aloitteen käsittelyn yhteydessä todettiin, että keskustelua on tarvittaessa syytä jatkaa. Epävirallista keskustelua asiasta on käyty, mutta asiassa etenemistä ei ole tapahtunut. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lähestyessä kunnan on syytä uudelleen pyrkiä myymään omistuksensa joko kokonaan tai osittain.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää esittää Laihian Hyvinvointi Oy:lle sekä Pihlajalinna Terveys Oy:lle, että neuvottelut Laihian kunnan omistamien osakkeiden myymisestä joko kokonaan tai osittain aloitetaan välittömästi.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää, että neuvottelut Laihian kunnan omistamien osakkeiden myymisestä joko kokonaan tai osittain aloitetaan välittömästi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela ja jäsen Marja Vettenranta poistuivat kokouksesta esteellisinä (yhteisöjäävejä/Laihian Hyvinvointi Oy:n hallituksen jäsen/varajäsen) eivätkä esteellisinä ottaneet osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi