Kunnanhallitus, kokous 11.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 236 Sopimus ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminnasta ja yhteistoiminta-alueesta

LAIDno-2021-513

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Vaasan kaupunki, Laihian kunta ja Vähänkyrön kunta muodostivat sopimuksella 1.1.2009 perusterveydenhuollon ja eräitä sosiaalitoimen palveluita käsittävän sekä ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen. Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan välisestä kuntaliitoksesta johtuen yhteistoiminta jatkui päivitetyllä sopimuksella elokuussa 2013.

Voimassa oleva yhteistoimintasopimus tulee päivittää samassa yhteydessä, kun Vaasan kaupungin ja Laihian kunnan sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut siirtyvät Pohjanmaan hyvinvointialueelle eli 1.1.2022 alkaen.

Uuden sopimuksen tarkoituksena on korvata aikaisempi sopimus ja jatkaa yhteistoimintaa ympäristöterveydenhuollon osalta 1.1.2022 alkaen. Vaasan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta huolehtisi näin myös jatkossa Laihian kunnan ympäristöterveydenhuollon palveluista.

Laihian kunnan vaikutusmahdollisuuksien turvaamiseksi on Vaasan sosiaali-ja terveyslautakunnan alaisuudessa aluejaosto. Aluejaosto toimii samalla rakennus- ja ympäristölautakunnan jaostona toimialaansa kuuluvissa asioissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusiirron yhteydessä Laihian kunta siirtää ympäristöterveydenhuollon tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden seurannan hyvinvointilautakunnalle 1.1.2022 alkaen. Tämän johdosta ei ole tarvetta jatkaa aluejaoston toimintaa osana Vaasan kaupungin ja Laihian kunnan ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintaa 31.12.2021 jälkeen. Laihian kunnalla tulee kuitenkin olla oikeus lähettää edustaja rakennus- ja ympäristölautakunnan kokouksiin, kun se käsittelee ympäristöterveydenhuoltoon liittyviä asioista.

Sopimus astuu voimaan 1.1.2022 edellyttäen, että Vaasan kaupunginvaltuuston ja Laihian kunnanvaltuuston päätökset ovat saaneet lainvoiman. Sopimus korvaa aiemman, vuonna 2013 hyväksytyn yhteistoimintasopimuksen.
Mikäli sopimus hyväksytään, Vaasan kaupungin hallintosäännön 32 §:ään tehdään tarvittavat muutokset.

Oheismateriaali: voimassa oleva yhteistoimintasopimus, muutosehdotus Vaasan kaupungin hallintosäännön 32 §:ään

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Laihian kunta osaltaan hyväksyy sopimuksen ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminnasta ja yhteistoiminta-alueesta liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi