Kunnanhallitus, kokous 11.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 237 Laihian kunnan hallintosääntö

LAIDno-2021-481

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan päätöksenteossa noudatetaan yleis-​ ja erityislakien lisäksi hallintosääntöä. Hallintosääntö on kunnan hallinnon ja toiminnan sekä toimielinten kokousmenettelyn keskeinen ohjausväline. Laihian kunnanvaltuusto hyväksyi 14.12.2020 § 74 päivitetyn hallintosäännön,​ joka tuli voimaan 1.8.2021.

Voimassaoleva hallintosääntö on luettavissa kunnan kotisivuilta: https://www.laihia.fi/hallinto_​ja_​paatoksenteko/lait_​ja_​saannot

Viimeisimmässä päivityksessä hallintosääntöön muutettiin Laihian kuntaorganisaation uusi toimielinmalli. Lisäksi hallintosäännössä otettiin huomioon mm. tarpeelliset määräykset sähköisiin kokouksiin ja sähköiseen päätöksentekomenettelyyn liittyvistä asioista,​ virkanimikemuutokset sekä muut päivitettävät asiat.

Nyt tehtävässä päivitystyössä merkittävimpänä huomioitavana muutoksena on sosiaali- ja perusterveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuun siirtyminen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle vuoden 2022 alusta lähtien. Tämä tuo muutoksia kunnassamme mm. viranhaltijaorganisaatioon sekä hyvinvointilautakunnan tehtäviin. Lisäksi hallintosäännössä otetaan huomioon mm. kuntalain sekä oppivelvollisuuslain muutokset sekä määräykset normaalista toimivallasta poikkeamiseen.

Hallintosääntöön tehdään tarvittavat muutokset siten,​ että uusi hallintosääntö käsitellään kunnanvaltuustossa 15.11.2021 ja otetaan käyttöön 1.1.2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Hallintosääntöjaosto hyväksyy hallintosääntöön esitetyt muutokset jatkokäsittelyyn.

Päätös

Hallintosääntöjaosto hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Satu Tuurihalme, toimistosihteeri, satu.tuurihalme@laihia.fi

Kuvaus

Voimassa oleva hallintosääntö on luettavissa kunnan kotisivuilta: https://www.laihia.fi/hallinto_ja_paatoksenteko/lait_ja_saannot

Liitteenä on luonnos päivitetystä hallintosäännöstä hallintosääntöjaoston muutosehdotuksin. Päivitetyt ja muutetut tekstikohdat löytyvät dokumentista punaisella fontilla ja vanha, poistettava teksti on yliviivattuna.

Hallintosääntöjaoston käsittelyn jälkeen on tekniseltä osastolta esitetty hallintosääntöön (60 C §) lisättäväksi seuraavat kohdat:

1) Tekninen lautakunta:
päättää maa-alueiden ja tilojen vuokralle antamisesta, ottamisesta ja irtisanomisesta sekä sopimusmuutoksista noudattaen niitä ohjeita, joita valtuusto mahdollisesti on antanut.

2) Teknisen johtajan erityinen ratkaisuvalta:
antaa suostumuksen tai lausunnon vuokraoikeuden siirtoon tai vuokra-alueen alivuokraukseen, mikäli vuokrasopimuksessa ei ole toisin määrätty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä, että päivitetyn hallintosäännön 60 C §:ään tehdään kuvaustekstissä esitetyt kaksi lisäystä.
Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy päivitetyn hallintosäännön siten, että se astuu voimaan 1.1.2022.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää hyväksyä, että päivitetyn hallintosäännön 60 C §:ään tehdään kuvaustekstissä esitetyt kaksi lisäystä.
Kunnanhallitus päättää hyväksyä, että päivitetyn hallintosäännön 60 B §:ään lisätään teksti:
Hyvinvointilautakunta päättää kirjasto- ja kulttuuripalveluiden asioista niiden asioiden osalta, joissa ratkaisuvaltaa ei ole annettu viranhaltijoille.
Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy päivitetyn hallintosäännön siten, että se astuu voimaan 1.1.2022.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi