Kunnanhallitus, kokous 11.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 232 Ennakkoäänestyksen järjestäminen / aluevaalit 2022

LAIDno-2021-399

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Alevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 12. – 18.1.2022 ja ulkomailla 12. – 15.1.2022.

Vaalilainsäädäntö
Vaaleissa sovelletaan vaalilakia (714/1998) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Äänestyspaikat
Kunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että äänioikeutettujen äänestysmahdollisuudet ovat riittävät sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä.

Kunnanhallitus määrää vaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat ja äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikat kunnassa ja huolehdittava siitä, että ne on rekisteröity DVV:n määräämällä tavalla äänestyspaikkarekisteriin. 

Kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista siten, että niitä on jokaisessa kunnassa vähintään yksi, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Keskusvaalilautakunta määrää vaalitoimitsijat yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan ja kotiäänestykseen. (Vaalilaki 9 §)

Kunnanhallitus määrää ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat (arkisin klo 8–20 ja viikonloppuisin klo 9–18 välisenä aikana) (Vaalilaki 48 §). Kunta voi halutessaan tiedottaa, että osaa vaalilain päivittäisestä ajasta suositellaan ensisijaisesti (koronan) ns. riskiryhmiin kuuluville äänestäjille.

Äänestyspaikat tulee merkitä DVV:n ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin viimeistään perjantaihin 5.11.2021 klo 12.00 mennessä.  

Ennakkoäänestyspaikkoja (laitosäänestys) ovat myös sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt. Lisäksi ennakkoäänestys (kotiäänestys) voidaan järjestää äänestäjän kotona niiden henkilöiden luona, jotka ovat siihen oikeutettuja vaalilain mukaan. 

Ennakkoäänestyksen järjestäminen
Vuoden 2021 kuntavaaleissa yleinen ennakkoäänestyspaikka oli Laihian kunnanviraston valtuustosali.

Kunnanhallitus päättää myös ne laitokset, jotka ovat ennakkoäänestyspaikkoja. Laitoksia, joissa ennakkoäänestys (laitosäänestys) on aiemmin järjestetty ovat Laihian terveysaseman akuutti- ja kuntoutusosasto sekä hoivakodit Toiska ja Marjapihlaja. Laitosäänestys on toimitettu yhtenä päivänä, vaalitoimikunnan puheenjohtajan ilmoittamina aikoina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että 

1. vuoden 2022 aluevaalien yleinen ennakkoäänestyspaikka on Laihian kunnanviraston valtuustosali.

Ennakkoäänestyspaikka on avoinna seuraavasti:

12. – 14.1.2022

keskiviikko-perjantai

klo 10.00 - 18.00

15. – 16.1.2022

lauantai-sunnuntai

klo 10.00 - 15.00

17. – 18.1.2022

maanantai-tiistai

klo 10.00 - 18.00

 

2. muita ennakkoäänestyspaikkoja (laitosäänestys) ovat Laihian terveysaseman akuutti- ja kuntoutusosasto sekä Hoivakoti Toiska ja Hoivakoti Marjapihlaja. Näissä paikoissa ennakkoäänestys toimitetaan vaalitoimikunnan määrääminä aikoina.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo
postiosoite: PL 13, 66401 Laihia
käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00