Kuvaus
Laihian JHL ry:ltä on saapunut 22.2.2021 oikaisuvaatimus kunnanhallituksen 25.1.2021 päätökseen lomauttaa ne henkilöstöstä, jotka eivät ole sitoutuneet vapaaehtoisiin säästötoimenpiteisiin.
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen perumista muun muassa seuraavilla perusteilla:
- Yhteistoimintamenettelyssä annetut tiedot kunnan taloudellisesta tilanteesta ovat muuttuneet neuvottelujen päättymisen jälkeen oleellisesti. Työnantaja ei voi käynnistää tässä tilanteessa kertaluontoisia taloudellisia säästötoimenpiteitä (lomautuksia taloudellisin perustein). Laihian kunta ei ole täyttänyt yhteistoimintavelvoitettaan asiassa.
- Kunta ei voi käydä yhteistoiminaneuvotteluja varmuuden vuoksi etukäteen koko vuodelle jo ennen kuin taloudellinen tilanne on tosiasiallisesti selvillä. Neuvottelumenettely on perustunut sen hetkiseen oletukseen taloudellisesta tilanteesta tänä ajankohtana.
Kunnanhallitus toteaa oikaisuvaatimuksen johdosta seuraavaa:
KVTES VIII luvun 1 §:n soveltamisohjeen mukaan muun muassa kustannusten vähentämistarve kunnassa tai kuntayhtymässä taikka sen kyseisessä toimintayksikössä voi olla lomautuksen perusteena.
Viranhaltijoiden lomauttaminen merkitsee virantoimituksen palkatonta keskeyttämistä.
Työntekijän lomauttaminen määräytyy kulloinkin voimassa olevan työsopimuslain ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain säännösten ja KVTES VIII luvun 2 §:n määräysten (lomautusilmoitus) mukaisesti.
Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (jäljempänä Kunnallinen yhteistoimintalaki) säätelee yhteistoimintaa kunnissa. Kunnallisen yhteistoimintalain 1 §:n mukaan yhteistoiminnan keskeisenä tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun. Valmisteluun osallistuminen tarkoittaa, että yhteistoimintaneuvottelut käydään ennen kuin työnantaja tosiasiassa tekee asiaa koskevan ratkaisun. Henkilöstön vaikutusmahdollisuudet edellyttävät, että neuvottelut käydään riittävin tiedoin ja hyvissä ajoin ennen päätöksentekoa.
Lain 4 § 2 momentin mukaan, jos kunnan talousarvioehdotuksessa edellytetään sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen todennäköisesti aiheuttaisi useita irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia taikka merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa, toimenpiteitä on käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ennen kuin kunnanhallitus tekee valtuustolle lopullisen talousarvioehdotuksen. Näin yhteistoimintamenettely on myös toteutettu.
Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 2.9.2020. Viimeisessä yhteistoimintaneuvottelussa on käyty läpi henkilöstömenoihin kohdistuvat säästöelementit ja siinä yhteydessä on todettu myös henkilöstön vapaaehtoisten säästötoimien tavoite sekä lomautusten vaihtoehto näille.
Neuvottelujen päätöspöytäkirjassa todetaan, että yhteistoimintavelvoite voidaan katsoa täytetyn myös silloin, kun työntekijät, joita asia koskee, ovat osallistuneet asian valmisteluun itse tai edustajiensa välityksellä, eikä asiassa ole tämän jälkeen tapahtunut olennaisia muutoksia.
Lomautusten kestolle ei ole säädetty työsopimuslaissa vähimmäis- tai enimmäisaikaa. Lomautuksen toteutuksen ja keston tulee kuitenkin olla oikeassa suhteessa työnantajan toimintaedellytysten muuttumiseen. Kunnanhallitus päätti 8.6.2020 osana kunnan talouden tasapainotustoimenpiteitä 700.000 euron henkilöstösäästövaateesta vuosille 2020–2021. Tästä henkilöstöön suoraan kohdistuviksi säästövaateeksi kunnanhallitus päätti 21.9.2021 yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen 100.000 euroa, joka laskennallisesti tarkoittaa kolmen päivän lomautuksia.
Lomautusten taloudellinen peruste
Kuntalain § 110 mukaisesti kunnan taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan.
Vuoden 2019 tilinpäätöksen mukaisesti kunnalla on taseessaan alijäämää noin 2,5 M€, mikä tulee kuntalain mukaisesti olla katettuna vuoden 2021 loppuun mennessä. Kunnanhallitus on päättänyt lukuisista toimenpiteistä talouden tasapainottamiseksi ja viimeisimmät toimenpiteet on hyväksytty kunnanhallituksen kokouksessa 8.6.2020.
Laihian kunnanvaltuusto on kokouksessaan 14.12.2020 § 72 hyväksynyt talousarvion 2021 ja taloussuunnitelman 2022–2024, mikä pitää sisällään em. kuntalain edellyttämät yksilöidyt toimenpiteet alijäämän kattamisesta. Yhtenä toimenpiteenä on kirjattu yhteistoimintaneuvotteluiden aloittaminen tavoitteena 700.000 euron säästöt vuosien 2020–2021 aikana.
Yhteistoimintaneuvotteluiden aikana on päädytty siihen, että asetetusta tavoitteesta tulee 100.000 euroa kyetä saavuttamaan ensisijaisesti vapaaehtoisilla säästötoimilla, mutta mikäli tavoitetta ei saavuteta, lomautukset toteutetaan säästötavoitteen mukaisesti vuoden 2021 aikana.
Sitoumuksia vapaaehtoisiin säästötoimiin tuli laskennallisesti noin kolmasosa asetetusta tavoitteesta ja sen myötä kunnanhallitus päätti kokouksessaan 25.1.2021, että Laihian kunta lomauttaa vuonna 2021 ne viran- ja toimenhaltijat, jotka eivät ole sitoutuneet mihinkään vapaaehtoiseen säästötoimeen.
Talousarvioon ja -suunnitelmaan kirjatut toimenpiteet on huomioitu talousarvioon kirjatuissa luvuissa, joiden mukaisesti kunnan on mahdollista näiden toimenpiteiden myötä täyttää kuntalain § 110 edellytys talouden tasapainosta. Näin ollen yhteistoimintaneuvotteluiden ja niiden yhtenä tuloksena konkretisoituneiden lomautusten taloudellinen peruste täyttyy jo kuntalain edellyttämänä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi
Kunnanhallitus päättää hylätä oikaisuvaatimuksen esittelytekstissä tarkemmin esitetyin perustein.
Päätös
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.
Merkitään, että henkilöstöpäällikkö Tarja Vilmunen saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 51-53 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.