Kunnanhallitus, kokous 8.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Laihian kunnan hyvinvointikertomus 2017–2021 ja hyvinvointisuunnitelma 2021–2025

LAIDno-2017-32

Valmistelija

  • Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Kuntalain (§ 1) mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Vuonna 2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki (§ 12) velvoittaa kuntia raportoimaan valtuustolle vuosittain kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niitä edistävistä toimenpiteistä. Tämän lisäksi valtuustolle on laadittava kerran valtuustokaudessa laajempi hyvinvointikertomus. Hyvinvointikertomuksen pohjalta asetetaan paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin perustuvat hyvinvoinnin edistämisen painopisteet ja niihin liittyvät toimenpiteet. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma tulee laatia sekä kunta- että maakuntatasolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut suosituksen kunnan hyvinvointikertomuksen minimitietosisällöstä. Laihian hyvinvointikertomus perustuu tähän suositukseen ja se on jäsennetty elämänkaarimallin mukaan (lapset, nuoret ja lapsiperheet, työikäiset ja ikäihmiset).

Laihian edellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma hyväksyttiin kunnanvaltuustossa 22.5.2017. Hyvinvointikertomuksen vuosiraportti käsiteltiin kunnanvaltuuston kokouksessa 16.12.2019.

Hyvinvointikertomuksen 2017–2021 keskeiset havainnot on esitelty kunnanvaltuuston iltakoulussa 15.2.2021.

Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelun, seurannan, arvioinnin ja raportoinnin työväline. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma kokoaa yhteen eri tietolähteistä saatavaa monialaista tietoa kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin yhteydessä olevista tekijöistä. Kertomukseen on koottu eri tietolähteistä tietoa kunnan toimenpiteistä, joilla kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä on tuettu ja lisäksi niistä alueista, jotka vaativat kehittämistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhalllitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy Laihian kunnan hyvinvointikertomuksen 2017–2021 ja hyvinvointisuunnitelman 2021–2025 liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi