Kunnanhallitus, kokous 24.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 143 Mico Botnia Oy Ab osakeanti

LAIDno-2020-366

Kuvaus

Kunnanhallitus, 26.6.2017, § 222 / Maakunnallisen talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen (MAKU TAHE) perustaminen

Maakuntauudistuksen lakiesitysten mukaan maakunta organisoituu viranomaisorganisaatioon, liikelaitoksiin ja yhtiöihin. Valtiovarainministeriön ohjeistuksen mukaan maakunnat järjestävät oman talous- ja henkilöstöhallintonsa. Valtakunnallinen talous- ja henkilöstöhallinnnon palvelukeskus (TAHE-yhtiö) vastaa niiden palvelujen tuottamisesta. Maakunnat omistavat TAHE-yhtiön. TAHE-yhtiö puolestaan omistaa yhdessä kuntien ja kuntatoimijoiden kanssa talous- ja henkilöstöhallinnon tehtävien palvelutuotannon maakunnalliset TAHE-yhtiöt (MAKU TAHE).

MAKU TAHE-yhtiöt vastaavat alueillaan operatiivisesta palvelutuotannosta. MAKU TAHE-yhtiöt palvelevat maakuntia ja kuntia in house-periaatteella eli yhtiön osakkaat voivat käyttää yhtiön palveluja ilman julkista kilpailutusta.

Tällä hetkellä Pohjanmaan maakunnassa ei ole toimivaa tukipalveluyhtiötä, vaan tukipalvelut hoidetaan omana toimintana kuntaorganisaatiossa. Alueella on käyty alustavia neuvotteluita muutoksista ja yhteistyöstä ja neuvotteluissa on päädytty esittämään Pohjanmaan kunnille yhteisen tukipalveluyhtiön (MAKU TAHE -yhtiö) perustamista. Tavoitteena on yhtiö, jonka omistajina on maakunnan kunnat ja kuntayhtymät, Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Pohjanmaan liitto. Yhtiön osakepääomaksi tulee 100.000 euroa. Laihian kunnan omistusosuus perustamissopimusluonnoksen mukaan on 3,5 % eli  35 osaketta.  Yhden osakkeen hinta on 100 euroa. Mikäli kunta jättäytyy pois yhtiöstä, muiden osakkeiden omistusosuudet kasvavat vastaavasti.

Vaasan kaupunki selvittää hankintapalvelujen (käsittäen Vaasan seudun 7 kunnan hankintarenkaan toiminnan) siirtämistä perustettavalle yhtiölle. Laihian kunta on hankintarenkaassa mukana.

Kuntia pyydetään käsittelemään yhtiön perustamista ja osakkeiden merkintää koskeva asia 30.06.2017 mennessä. Uusi yhtiö on tarkoitus rekisteröidä kesän aikana. Mikäli kunta ei pysty tekemään päätöksiä kesäkuussa, kunta voi liittyä osakkaaksi syksyllä erillisen osake-emission kautta.

Yhtiön toiminta aloitetaan tuottamalla tukipalvelut Vaasan kaupungille ja Vaasan sairaanhoitopiirille. Maakunnan muut kunnat ottavat myöhemmin erikseen kantaa yhtiön palvelujen mahdollisesta käyttöönotosta ja henkilöstön siirrosta.

Päätösehdotus
Kunnanhallitus päättää
1) merkitä talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen osakkeita 35 kappaletta 3.500 euron hintaan.
2) ilmoittaa, että Laihian kunta on mukana hankintarenkaan toiminnassa, vaikka toiminta siirtyisi yhtiölle.
3) valtuuttaa kunnanjohtajan allekirjoittamaan kunnan puolesta tarvittavat sopimukset yhtiön perustamiseksi.

Päätös
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

_______________________________________________________________________

Kunnanhallitus, 24.8.2020, § 143

Valmistelijat / lisätiedot:
Sinikka Alamylläri, sinikka.alamyllari@laihia.fi, talousjohtaja

Mico Botnia Oy esittää omistajilleen osakeantia, jolla kerätään pääomaa Lumina-hankkeen rahoitukseen. Lumina-hanke käsittää palkka- ja HR-järjestelmien sekä ERP-taloushallintojärjestelmän kehittämisen ja hankkimisen. Palkka- ja HR-järjestelmien sopimukset on solmittu vuonna 2020 ja niiden jalkauttamishankkeet ovat alkaneet toukokuussa. ERP-järjestelmän asiantuntijatyön kilpailutus on avattu Hilmaan 20.4.2020. Lumina-hanke on saanut valtiovarainministeriöltä avustusta enintään 1,2 miljoonaa euroa. Avustus on myönnetty Pietarsaaren kaupungille. Hankkeen tulevaisuuden tavoite on, että hankkeessa rakennetut vakioprosessit otetaan käyttöön laajemmin myös muissa organisaatioissa ja kunnissa Pohjanmaan alueella.

Lumina-hankkeen ensi vaiheen rahoitustarpeeksi on arvioitu 1,9 miljoonaa euroa. Mico Botnia Oy Ab:n hallitus on esittänyt rahoitusta kokouksessa 29.4.2020. Esityksenä on, että 1,9 miljoonan euron rahoitustarpeesta kerätään osakeannilla 10 % eli 190.000 euroa ja 1.710.000 euroa Mico Botnia Oy Ab rahoittaa lainalla. Mico Botnia Oy Ab:n yhtiökokous päätti omistajille suunnatusta osakeannista yhtiökokouksessa 15.6.2020. Lainan takaavat Vaasan kaupunki 2/3 ja Pietarsaaren kaupunki 1/3.

Laihian kunta omistaa 35 Mico Botnia Oy:n osaketta  ja omistusosuus yhtiöstä on 3,6 %. Mico Botnia Oy Ab:n yhtiökokous esittää Laihian kunnalle osakeantia, jossa kunta ostaisi 69 osaketta 100 euroa/osake. Kokonaissijoitus olisi 6.900 euroa. Omistusosuus olisi edelleen 3,6 %.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta merkitsee Mico Botnia Oy Ab:n osakkeita 69 kappaletta hintaan 100 euroa/osake, kokonaissummaltaan 6.900 euroa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri oli etäyhteydellä läsnä kokouksessa asiantuntijana § 141-143 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00